Recepten/ Salades & Soepen/ Vegetarisch

Meatless Mondays: Veganistische Currysoep

Recept voor Veganistische Currysoep | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Check hieronder het recept voor vegan currysoep. Ik moet iets bekennen. Tot een paar jaar geleden wist ik niet dat de woorden ‘indisch’ en ‘indiaas’ verwezen naar twee verschillende landen. Indisch = indiaas = iets/iemand uit India. Dit is vrij letterlijk uit me geslagen door mijn collega, die steeds verontwaardigd een blokje post-its naar me gooide als ik haar ‘indisch’ noemde. Thanks Ratika, je hebt mijn algemene kennis (en mijn angst voor vliegende kantoorartikelen) vergroot! Plus, nu kan ik heel pretentieus mensen verbeteren als ik hoor dat zij het ook fout zeggen.

Nu schijn ik sowieso niet zo’n helder licht te zijn als ik me voordoe. Dezelfde collega heeft me namelijk moeten redden van een potentiele bijna-doodervaring. In de pauze haalden wij een broodje bij een of andere Italiaan. Omdat we allebei geen sterren zijn in lopen en eten tegelijk, besloten we ons voedsel op onze werkplekken weg te werken. Ik vouwde uitgebreid mijn broodje open om het beleg te inspecteren (standaard procedure. Zo weet ik: broodje kruidenkaas van Bakker Bart = verlepte vlokken sla en 80 liter kruidenkaas; Broodje oude kaas en walnoten van de AH to go = een beteuterde klodder vijgenjam en een zompige halve walnoot; Broodje Mario = overrated). Tot mijn verbijstering zag ik tussen de mozzarella en de pesto iets glinsteren. Glanzend, doorzichtig, hoekig: er zat glas in mijn eten! Ontzet riep ik dingen als ‘wat goed dat ik dit zie! Dit had ongetwijfeld mijn slokdarm opengereten’ en ‘als ik in de USA woonde kreeg ik nu een schadevergoeding van minimaal een miljoen!’. Ratika rende op mijn broodje af om het moordwapen met eigen ogen te kunnen zien. Ze staarde even, liep hoofdschuddend weg en zei: ‘Merel. Dat is zout’. Nou ja, ik ben dan natuurlijk ook niet helderziend, zowel letterlijk als figuurlijk blijkbaar.

En wisten jullie op je dertiende hoe het kan dat er geen kuikens zitten in de eieren die je eet? Nou, ik dus niet en dit krijg ik nog met enige regelmaat te horen van Ghislaine (ja, dezelfde als van de havermoutobsessie), omdat zij mij het principe van de kip en het ei (en de haan en de bevruchting) heeft moeten uitleggen zo’n vijftien geleden. Niet te vergeten dat ze me tien jaar later ook heeft geïntroduceerd met het begrip ‘cloaca’, omdat ik niet wilde geloven dat vogels maar één gat hebben. Ik weet nu niet of mijn gevogeltekennis zo verbijsterend slecht is, of die van haar absurd goed.

Om mezelf wat minder achterlijk te laten voelen, deel ik hierbij met liefde wat dingen die niet nader te noemen mensen voor waarheden aanzagen: Vogels vliegen in een V-vorm als het gaat regenen. Tijgers zijn vrouwtjesleeuwen. Corned beef = kornetbief. Cajun kruiden = Kaajuunkruiden. Nepal is een eiland met tibet als hoofdstad. De songtekst van ‘Jingle bells’ is een Nederlandse fantasietaal (‘met een wanhorst op een slee’).

Laten we ons focussen op serieuzere zaken: Indische currysoep! Zonder glas, zonder kaajuunkruiden en zelfs zonder cloaca-ei (vegan friendly). Een beetje pittig, smaakvol en je kunt hiermee mooi de taugé opmaken die je nog overhebt van de Pad Thai van vorige week.

Recept voor Veganistische Currysoep | It's a Food LifeRecept voor Veganistische Currysoep | It's a Food Life

Recept voor Veganistische Currysoep

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:
1 liter groentebouillon
4 tomaten
2 grote aardappels
125 gram taugé
250 gram wortels
200 ml kokosmelk
1 rode peper
1 grote gele ui
4 teentjes knoflook
1 cm gember
2 eetlepels masala (kerriepoeder) (+ houd meer bij de hand)
klein bosje koriander
3 bosuitjes
Peper en zout
(Olijf)olie

Zo maak je het:
Snijd de ui, gember, peper, tomaten, knoflook, bosuitjes, wortels en aardappels in stukjes. Je kunt eventueel de tomaten eerst ontvellen. Ik deed dit niet en vond het prima, dus wat mij betreft is ontvellen verspilde moeite.

Zet een grote soeppan op het vuur en giet een beetje olie op de bodem. Fruit de ui, knoflook, gember en het pepertje kort. Schep de kerriepoeder erbij als de boel een beetje glazig wordt en bak de kruiden mee.

Voeg de tomatenstukjes toe en laat het goedje een paar minuten pruttelen. Gooi hierna de wortels en de aardappels erbij en roer het door. Giet de groentebouillon en de kokosmelk in de pan en laat de soep zo’n 15 minuten borrelen.

Knip de koriander in stukjes (houd wat over voor garnering) en gooi het in de soep. De taugé mag er ook bij (je kunt voor het eetgemak de taugé halveren).

Proef de soep en voeg naar smaak peper, zout en eventueel meer kerriepoeder toe. Of andere kruiden/specerijen als je je avontuurlijk voelt (kruiden die het goed doen zijn knoflook-, cayenne-, komijnpoeder en/of citroengras).

Verdeel de soep over 4 grote kommen, strooi de bosuitjes en nog wat blaadjes koriander erover en klaar! Serveer met bijvoorbeeld naan.

Tip 1: Je kunt eventueel de aardappel vervangen met zoete aardappels of pompoen.
Tip 2: Mocht je dit maken voor gasten: vraag of ze van koriander houden. Koriander is nogal een hate it/love it ingrediënt. Je zou het kunnen vervangen door peterselie.

Recept voor Veganistische Currysoep | It's a Food Life


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl en gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

Geniet van nog meer lekkere soepjes:
Thaise kokossoep
Knolselderijsoep met kastanjechampignons en peterselie olie
Afrikaanse Pindasoep

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply