Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Kikkererwten-linzen schotel met tahinyoghurt en pitachips

Kikkererwten linzen schotel | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Het motto van het stadje waarin ik ben opgegroeid, Oosterhout, is ‘eerst eten’. Deze woorden schijnen ervoor gezorgd te hebben dat Oosterhout geen treinstation heeft. Toen in Brabant de treinstations werden verdeeld en alle afgevaardigden van steden naar Den Bosch afreisden om hun station te claimen, besloten de Oosterhouters eerst te eten. Hierdoor kwamen ze te laat op hun bestemming aan en alle stations waren al vergeven.

Kikkererwtenschotel met pitachips | It's a Food Life

Ik voel me helemaal geen rasechte Oosterhouter, maar ik moet zeggen dat ‘eerst eten’ ook één van mijn favoriete lijfspreuken is. Eten is, naast een eerste levensbehoefte uiteraard, voornamelijk een gezellige bezigheid. Samen koken, ergens een hapje eten, picknicken, ‘dat nieuwe eetcafe uitproberen’, barbecueën, hapjes maken voor een feestje: count me in. Dit enthousiasme voor voedsel wordt alleen maar erger als ik op vakantie ben. Is er iets leuker dan door een supermarkt lopen in het buitenland? Een walhalla van onbekend fruit, intrigerende chipssmaken en mysterieuze chocoladerepen. Stedentripjes staan voornamelijk in het teken van zoveel mogelijk van de lokale cuisine proberen op zoveel mogelijk verschillende plekken. Een aantal jaar geleden gingen ik en Ghislaine naar New York en als mensen me vragen wat we daar twee-en-een-halve week lang hebben gedaan, is het antwoord altijd: ‘Eigenlijk voornamelijk gegeten’. En dan bedoel ik niet aderverkalkende, spontaan diabetes opwekkende fastfoodsubstanties, maar eerder veganistische sushi, biologische tosti’s en kleffe chocolate chip cookies. Ik krijg spontaan heimwee als ik eraan denk. Alleen die vegan sushi is al een retourtje NYC waard.

Kikkererwtenschotel met pitachips | It's a Food Life

Een gerecht wat zich perfect leent voor een ‘gezellig avondje met vrienden’ is nacho’s. Met z’n allen uit een schaal warme, van het kaas druipende, chips graaien en op zoek gaan naar de hap met de ideale kaas-nacho ratio. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet een maaltijd die je elke dag moet eten.
Gelukkig ben ik tijdens een avondje recepten googlen iets tegengekomen met hetzelfde karakter als nacho’s: een hoop troep op een bord, wat je met je handen weg kunt schoffelen. Een stoofpot van kikkererwten met linzen, op te lepelen met stukjes krokante pita, met een tahinyoghurt dipsausje en frisse salade. Geïnspireerd op een recept van Smitten Kitchen . Een succes om samen met vrienden te eten, maar ook gewoon alleen.

Kikkererwtenschotel met pitachips | It's a Food Life

Recept voor kikkererwten-linzen schotel met tahinyoghurt en pitachips

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:
1 groot blik kikkererwten
100 gram gedroogde rode linzen
500 ml groentebouillon
3 teentjes knoflook
1 gele ui
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel gedroogde koriander
Halve theelepel chilipoeder
Sap van een halve citroen
Peper/zout
Olie om in te bakken

2 tomaten
Halve komkommer
Rode ui
Olijfolie
Wat citroensap
Peper/zout

2 pitabroodjes (of meer als je honger hebt)

200 gram magere kwark
2 eetlepels tahin
Wat citroensap
Teentje knoflook
Peper/zout

Handje pijnboompitten

Verse peterselie en/of munt en/of koriander

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de gele ui in stukjes. Verhit wat olie in een hapjespan of wok en fruit de ui eventjes. Pers de knoflook uit boven de pan en bak het een minuutje mee. Giet ongeveer 400 ml groentebouillon in de pan erbij en voeg de gedroogde linzen toe. Doe de deksel op de pan, gooi de komijn-, paprika-, chilipoeder, kurkuma, koriander, het citroensap en peper/zout erbij, en laat de linzen 5 minuten pruttelen. Spoel hierna de kikkererwten af en roer ze door de linzen. Laat het geheel nog zo’n 10 minuten op zacht vuur staan. Giet de overige 100ml bouillon erbij als je denkt dat de linzen niet genoeg vocht hebben om in gaar te koken.

Ondertussen maken we de rest van de ingrediënten:
Snijd de pitabroodjes in puntjes en rooster ze in ongeveer 10 minuten knapperig in de oven.

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie goudbruin.

Mix de kwark met de tahin, wat citroensap, peper/zout en een teentje knoflook.

Snijd de komkommer, tomaten en rode ui in kleine stukjes, mix het door elkaar en breng het op smaak met wat olijfolie, citroensap en peper en zout.

Schep de kikkererwten en linzenprut op twee borden en verdeel de pitachips, tahinkwark, salade en pijnboompitten er overheen. Bestrooi de borden met wat verse peterselie/munt/koriander en eventueel nog wat paprikapoeder.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Wilmke
    19 oktober 2015 at 17:28

    Wow lekker recept! Ga ik zeker eens proberen 🙂 leuk dat stukje geschiedenis erbij 😉
    X Wilmke

  • Reply
    Ghislaine
    20 oktober 2015 at 10:51

    Jup. Zo beschrijf ik NYC ook altijd. En eigenlijk al mn vakanties. Ik durf ook nooit zo goed met mensen op vakantie. Straks moet ik allemaal sporten beoefenen of willen de reisgenoten niet alle supermarkten en markthallen en cafés en en en in. Mijn ideale vakantie is echt die wij in NY hadden ^^
    Also. Eten we dit donderdag?

  • Leave a Reply