Hoofdgerechten/ Recepten

Volkoren pizza met pesto en kip

Volkoren pizza met pesto en kip | It's a food life

Pizza ongezond? Dat hoeft helemaal niet! Pizza is ultiem comfort food en hoort echt wel thuis in de gezonde keuken. Voor deze volkoren pizza maken we de pizzabodem en pesto helemaal zelf.

Het recept voor de perfecte pizzabodem heb ik een hele tijd geleden al eens gedeeld. Samen met het recept voor pizza met groene asperges. Het lijkt veel gedoe om zelf een pizzabodem te maken maar het valt echt wel mee. En het is zoveel lekkerder! Eigenlijk heb je maar vijf ingrediënten nodig.

Pesto is ook makkelijk te maken. Heb jij weleens zelf pesto gemaakt? Bekijk het recept hieronder:

Zelfgemaakte pesto
Voorbereiding
10 min
 
Auteur: Laura – It’s a food life
Ingrediënten
  • 1 bosje verse basilicum
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1/2 citroen
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • 2 scheuten extra vierge olijfolie
Zo maak je het
  1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder boter. Laat afkoelen.

  2. Rasp de Parmezaanse kaas, pel de knoflook en pluk de basilicum blaadjes van de steeltjes.

  3. Doe de pijnboompitjes in de keukenmachine, voeg het sap van een halve citroen toe en maal kort fijn.

  4. Voeg de overige ingrediënten toe en maal tot een smeuïge massa. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als het nog niet smeuïg genoeg is.



Maar je komt hier niet alleen voor de pesto natuurlijk. Jij wil die pizza! Oké, let’s do it. De volkoren pizzabodem maak je zo:

Recept voor de perfecte volkoren pizzabodem
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 15 min
 

Een gezond en lekker recept voor pizzabodem. Maar je kan er ook pitabroodjes, platbroden of bijvoorbeeld broodstengels van maken!

Gerecht: Hoofdgerecht, Side Dish, Snack
Keuken: Italian
Porties: 3 grote pizza’s
Auteur: Laura | It’s a Food Life
Ingrediënten
  • 250 gram speltbloem
  • 250 gram volkorenmeel
  • 1,5 theelepel fijn zeezout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 eetlepel (koolzaad)olie + extra voor eroverheen
Zo maak je het
  1. Voeg de twee soorten meel samen in een grote kom met het zeezout en de gist. Meng goed door elkaar. Voeg 1 eetlepel (koolzaad)olie toe en 325 milliliter lauw water. Meng goed door elkaar en maak er een grof deeg van.

  2. Bestrooi je aanracht met wat bloem. Kneed het deeg 5 tot 10 minuten tot het deeg goed stevig en kleverig is. Probeer niet teveel bloem toe te voegen, het deeg hoort wat kleverig te zijn.

  3. Maak je kom schoon en sprenkel er wat olie in. Leg de deegbal in de kom en draai door de olie zodat alles bedekt is. Dek af met een schone theedoek en laat minstens een uur op een warme plek rijzen tot het deeg tweemaal zo groot is geworden. 

  4. Als het deeg goed gerezen en luchtig is, haal je het uit de kom en prik je er een aantal keer in met je vinger totdat al het lucht uit het deeg is verdwenen. 

  5. Je kan er 3 grote pizza’s mee maken maar ook pita- of platbroden. 

Notities

Je kan het gebakken of rauw invriezen. 

Volkoren pizza met pesto en kip | It's a food life



Die bodem bedek je met pesto. Lekker veel! Dan verdeel je de kippenstukjes en gekarameliseerde ui over de pizza en natuurlijk geraspte Parmezaanse kaas.

Volkoren pizza met pesto en kip
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
12 min
Totale tijd
27 min
 

Een gezonde pizza! Met zelfgemaakte volkoren pizzabodem en pesto.

Gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Italian
Porties: 1 pizza
Auteur: Laura – It’s a food life
Ingrediënten
1 x recept voor volkoren pizzabodem (zie notities)
1 x recept voor zelfgemaakte pesto (zie notities)
  • 300 gram biologische kipfilet
  • 1 eetlepel (koolzaad)olie
  • 1 theelepel kerriekruiden
  • 1 gele ui
  • 50 gram Parmezaanse kaas
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 230°C. (Bedenk zelf even hoe hard je oven gaat. Ik heb de pizza 12 minuten gebakken op 230°C. Maar elke oven is anders!).

  2. Snijd de kipfilet in stukjes van 1 cm. Marineer met olie en kerriekruiden. Pel en snijd de ui grof.

  3. Bak de ui in een beetje olie in de koekenpan. Voeg, als de ui zacht is geworden, de kip toe en bak gaar.

  4. Verdeel de pesto over de pizzabodem. Verdeel nu de kip en ui over de pizza en strooi er Parmezaanse kaas overheen.

  5. Zet de pizza 12 minuten in de oven. Smullen maar!



Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

Probeer ook:

Bloemkool tortilla met pittig gekruid gehakt
Super simpele fritatta
Courgette spaghetti met tonijnsaus

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply