Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Meatless Mondays: Veganistische Pad Thai

Vegan Pad-thai - It's a Food Life

Gastblog door Merel –  Check hieronder het recept voor vegan Pad Thai. Ik wist niet wat ik qua voedsel kon verwachten, toen ik eind vorig jaar met mijn vriend een paar weken naar Thailand ging. Mijn kennis van Thaise smaken ging niet verder dan Thai Sweet Chili chips. Wat zijn de hoogtepunten van de Thaise cuisine? Kun je er als vegetariër uit de voeten? Wat is de kans dat je salmonella oploopt? Uiteraard heb ik al deze vragen op zoveel mogelijk Thailandveteranen afgevuurd, in de hoop op geruststellende antwoorden. De conclusie was dat je er lekker, goedkoop, pittig en op-zich-ook-best-wel-vegetarisch kunt eten, maar dat je toch zeker één dag buikkrampen mag verwachten omdat onze knullige Nederlandse magen niks gewend zijn. De Norit had ik alvast in mijn toilettas gedaan.

Ons hotel zat aan Khao San Road, het epicentrum van laveloze toeristen in Bangkok, waar de neonreclames je verblinden, de Engelse vakantiegangers je doof krijsen, je voor 100 baht gekochte havaianas je voeten kapot schurken en waar de geur van dood bier en gefrituurde kip zowel je neus wegbranden als je smaakpapillen doen prikkelen. Het is een aanslag op al je zintuigen. Tussen deze chaos vindt je een aantal eetkraampjes. En met eetkraampjes bedoel ik: brommers met zijspan, waarop een soort uitvouwbaar aanrecht is gebouwd waar eten op ligt uitgestald, met erachter een lachend Thais mannetje en zijn wok. Als je, net als ons, vreest voor ‘de double dragon’ (vuurspuwen uit allebei de kanten, if you catch my drift) ben je waarschijnlijk niet geneigd voedsel te bestellen bij een dergelijk kraampje. We besloten toch de gok te wagen bij het standje voor de deur van ons hotel. Hier verkocht een meneer een noodlegerecht voor weinig geld, eventueel zonder vlees en het was letterlijk binnen 1 minuut klaar. Voor omgerekend één euro kreeg je een grote hoeveelheid dampend eten op een papieren bordje voorgeschoteld, waar je de rest van de dag op kon teren. Tot onze verbazing was het een groot succes.

veganistische pad thai | It's a Food Life

Vanaf dat moment had mijn vriend er een obsessie bij: Pad Thai. Hij vond het zijn roeping om bij iedere nieuwe stad bij zoveel mogelijk eetgelegenheden Pad Thai te proeven. Restaurantkeuzes waren makkelijk: ik checkte of er vega-opties waren, hij keek of er Pad Thai op de kaart stond. Iets nieuws proberen was niet nodig, want “van Pad Thai weet je in ieder geval zeker dat het lekker is”. Van noodledikte en kipsmeuïgheid tot saussmaak en groentetoppings, binnen twee weken ontwikkelde hij zich tot een zelfuitgeroepen Pad Thai connaisseur. Zijn Pad Thai-enthousiasme (padthaisiasme?) werd aangewakkerd toen hij erachter kwam dat een vriend, die rond dezelfde tijd ook in Thailand was, óók een Pad Thai verslaving had opgelopen. Samen hebben zij het hun missie gemaakt om de ultieme Pad Thai te creëren en ik geloof dat ze nu eindelijk bijna hun recept hebben geperfectioneerd.

Superleuk natuurlijk, maar ik heb daar geen drol aan. Want ten eerste gebruiken ze vissaus en ten tweede bevat volgens hun de ultieme Pad Thai een berg kip. Maar omdat Pad Thai ook heel lekker is zonder deze ingrediënten geef ik jullie graag een vega-variant! Vissaus- en kiploos. Eigenlijk had ik wel graag een eitje willen toevoegen, maar die ben ik vergeten, dus het is per ongeluk een veganistische maaltijd geworden. Ook prima. Het recept is een beetje gebaseerd op de Pad Thai uit Thug Kitchen.

Recept voor Veganistische Pad Thai

Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
Saus:
Scheut limoensap
Scheut sojasaus
Scheut rijstazijn
Scheut water
Schepje bruine suiker
Schepje tomatenpasta (of ketchup)

Rest:
200 gram rijstnoodles (dik, dun, your choice)
200 gram tofu
Halve broccoli
1 wortel
100 gram rode kool
50 gram taugé
Helft van een klein blikje mais
1 ui
2 teentjes knoflook
2 bosuitjes
Handje koriander (of voor korianderhaters: peterselie)
Limoenpartjes
Chilivlokken
Pinda’s
Olie om in te wokken

Zo maak je het:
Bereid de tofu naar smaak (zie voor inspiratie mijn vorige blogpost Tofu 101). Voor het marineren van de tofu kun je de saus gebruiken die we ook door de Pad Thai gaan doen, scheelt weer tijd en moeite.

Meng alle ingrediënten van de saus door elkaar. Proef het en voeg eventueel naar smaak nog meer toe van wat jij denkt dat mist.

Bereid de noodles volgens de verpakking. Snijd de broccoli in kleine roosjes. De kool mag in strengetjes, de wortel in dunne stengels, de ui, bosui en knoflook in stukjes.

Verwarm wat olie in een wok. Wok de ui een paar minuten en voeg hierna de broccoliroosjes toe. Gooi de knoflook erbij als de broccoli een beetje zacht begint te worden. De noodles mogen er ook bij. Giet de helft van de saus in de pan, proef, en blijf toevoegen tot je het genoeg vindt.

Haal de wok van het vuur en schep de rest van de ingrediënten door de noodles (tofu, wortel, taugé, bosui, koriander). Laat nog wat over ter garnering.

Verdeel de noodles over twee borden of kommen, garneer met nog wat van de ingrediënten, pinda’s, limoenpartje en chilivlokken. Done!

Tip 1: Bovenstaande groentes zijn een goede combinatie, maar laten we eerlijk zijn: je kunt heel goed gebruiken wat je in huis hebt of dingen weglaten als je ze niet ziet zitten.
Tip 2: Mocht je graag toch ei willen toevoegen: scramble twee eitjes in de wok als je ook de broccoli toevoegt.
Tip 3: Als je naar Thailand gaat en je twijfelt of je bij een bepaald kraampje iets wilt eten: gebruik gewoon gezond verstand. Wanneer er meer mensen iets bestellen en er kruipen geen beesten over de rauwe kip heen, dan zal het ongetwijfeld meevallen met de potentiele besmettingen. Als de verkoper echter in de wok roert met dezelfde spatel waarmee hij ook zojuist de schurft van zijn hond heeft gekrabd, dan is het wellicht tijd om weg te rennen.

Omdat Pad Thai ook heel lekker is zonder kip en vissaus geef ik jullie graag een veganistische variant. Een gezond recept voor vegan pad thai.Omdat Pad Thai ook heel lekker is zonder kip en vissaus geef ik jullie graag een veganistische variant. Een gezond recept voor vegan pad thai.


Meer vegetarische recepten? Probeer dit eens:
Makkelijke paddenstoelen risotto
Zoete aardappel stamppot met pindakaas
Salade met geroosterde spruitjes en pompoen

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl en gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ghislaine
    25 mei 2015 at 22:26

    Mmmmmhhhhhhh wij gaan dit zeker een keer eten deze week!

  • Leave a Reply