Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Vegan tempeh bowl (tempeh, gewokte groente groente, quinoa)

Tempeh bowl | It's a Food life

Gastblog door Merel – Eten uit een bowl is veel leuker dan eten van een bord en daarom deel ik een super gezond recept voor een vegan tempeh bowl. Je kwakt alle ingrediënten op een hoopje, het ziet er automatisch gezellig uit en je hebt een excuus om niet met mes en vork te hoeven eten. Wat een topuitvinding.

Tempeh bowl | It's a Food life



Laatst ging ik uit eten bij SLA, een ‘organic salad bar’ keten in onder andere Utrecht. Het is een fijn concept: gezond en puur eten, veel vegan en je kunt er makkelijk ‘even snel’ wat halen. De meeste gerechten die ze serveren zitten in een kom. Je stelt ter plekke zelf je salade samen of je kiest iets van de kaart.

Hierdoor geïnspireerd wilde ik thuis ook eenzelfde soort salade of ‘veggie bowl’ maken, want hey, als je het zelf doet is het goedkoper en hopelijk net zo lekker. Nu liggen er bij SLA al een boel voorgesneden en bereide ingrediënten klaar om opgeschept te worden: zoete aardappelblokjes in kokos, gemarineerde en gebakken tempeh, falafel, ingelegde bietjes en weet-ik-het hoeveel verschillende dressings. Ik had niet bedacht dat het voor een gewone sterveling als ik, met beperkte tijd en koelkastinhoud, onmogelijk is om een dergelijke diversiteit aan saladebenodigdheden klaar te maken. Tenzij je aan foodprepping doet en alvast voor de hele week tupperwarebakjes vult misschien… Maar zo iemand ben ik niet.

Tempeh bowl | It's a Food lifeMijn vegan tempeh bowl-variant is wat simpeler: tempeh, gewokte groentes, een graanachtig-iets en avocado. Want avocado kan overal bij. Best snel klaar, lekker, gezond en het is perfect om kliekjes mee op te maken (paar wortels over? Hup, mee de wok in).

Tempeh bowl | It's a Food life



4 van 1 stem
Tempeh bowl | It's a Food life
Tempeh bowl (tempeh bowl, gewokte groente, quinoa)
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
20 min
Totale tijd
50 min
 
Porties: 2 personen
Auteur: Merel
Ingrediënten
  • 200 gram tempeh
  • 100 gram quinoa
  • 100 gram sugarsnaps
  • 100 gram boerenkool
  • 1 kleine broccoli
  • 1 gele ui
  • 1 avocado
  • Peper/zout
  • Olie om in te bakken
  • Eventueel: sesamzaadjes, koriander
Dressing/marinade
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1.5 eetlepel rijstazijn
  • 1.5 eetlepel honing
  • 1.5 eetlepel sesamolie
  • 1.5 eetlepel limoensap
  • 1 teen knoflook
  • Wat geraspte verse gember
  • 1 theelepel sambal
Zo maak je het
  1. Snijd de tempeh in je gewenste vorm (reepjes, blokjes, verkruimeld). Ik snijd er meestal dunne plakjes van en trek het dan uit elkaar met mijn handen, zodat er grove kruimels ontstaan.

  2. Mix alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kom. Giet ongeveer 1/5e van dit mengsel in een apart bakje (dit gaan we later als dressing gebruiken). Voeg de tempeh toe aan de resterende 4/5e van de marinade en roer het goed door. Laat dit zo’n half uur marineren (langer mag altijd. Korter ook, maar dan heeft de tempeh de marinade nog niet optimaal geabsorbeerd).

  3. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Snipper de ui. Prak het vruchtvlees van de avocado en breng dit op smaak met een klein beetje peper en zout.

  4. Doe wat olie in een wok en fruit hierin de helft van de ui (middelhoog vuur). Gooi na ongeveer drie minuten de broccoli erbij. Roerbak dit 3 minuten en gooi nu ook de boerenkool erbij. Roerbak ook dit 3 minuten en gooi de sugarsnaps erbij. Roerbak het nogmaals 3 minuten tot alles beetgaar is.

  5. Kook ondertussen de quinoa volgens verpakking.

  6. Bak ook de tempeh: doe wat olie in een koekenpan en fruit de andere helft van de ui (middelhoog vuur). Gooi na een minuutje de tempeh erbij. Bak dit zo’n 5 minuten.

  7. Als alles klaar is: verdeel de quinoa, roerbakgroentes, tempeh en de geprakte avocado over twee kommen. Druppel er wat van de resterende marinade overheen (niet te veel, het is vrij zout). Garneer eventueel met koriander, sesamzaadjes of pinda’s.

Tempeh bowl | It's a Food life

Probeer ook eens deze recepten:
Vegan burgers met geroosterde courgette
Vegetarische paddenstoelen risotto
Vega ovenschotel van rösti en spruitjes

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Noortje
    26 augustus 2018 at 20:43


    Lekker recept, vandaag gemaakt! Ik had de temphé gemarineerd met ketjap, knoflook en sesamolie :). YUM! Ga snel meer recepten maken.

    • Laura
      Reply
      Laura
      27 september 2018 at 11:34

      Hoi Noortje,

      Dat klinkt goed zeg! Gaan wij ook een keer proberen. Liefs, Laura

    Leave a Reply