Het wordt hoog tijd dat er een recept met zoete aardappel op It’s a food life verschijnt. Misschien is dit wel één van mijn lievelings recepten: hartige taart van zoete aardappel en spinazie. Whoei! Wat is dit lekker! De smaak van de knoflook en geitenkaas passen hier perfect bij.
De zoete aardappel – ook wel bataat genoemd – is geen familie van de aardappel. De bereidingswijze is wel hetzelfde en de smaak is… juist, zoeter. Bataat zit vol voedingsvezels en vitamines. Vitamine A, C en B6 zijn ruim vertegenwoordigd en zoete aardappel is rijk aan mineralen als foliumzuur, calcium en kalium.
Het is altijd leuk om te variëren en te kiezen voor een gezond alternatief. Door hier te kiezen voor een lekkere krokante korst van zoete aardappel in plaats van bladerdeeg krijg je toch weer meer groente binnen. De combinatie van zoete aardappel met spinazie en geitenkaas is echt een topper. Oké, genoeg gekwebbeld. Op naar het recept!
Recept voor hartige taart met zoete aardappel en spinazie
Ingrediënten:
5 zoete aardappels
400 gram verse spinazie
1 ui
1 grote teen knoflook
4 eieren
1 bol mozzarella
half kopje geitenkaas
wat geraspte kaas voor bovenop
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 200℃
Vet een middelgrote ovenschaal in met olie.
Snijd de zoete aardappels in dunne plakjes (ik gebruik de keukenmachine) en leg ze in een ovenschaal zodat je de zijkanten en bodem goed bedekt met een paar laagjes aardappel. Besprenkel dit vervolgens met olijf olie en zet 15 minuten in de oven.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak de ui en knoflook tot de ui glazig ziet. Voeg de spinazie toe en bak dit alles nog een paar minuten. Als er veel vocht in de pan staat kan je dit het beste even afgieten.
Snijd de mozzarella en geitenkaas in kleine blokjes. Klop de eieren los en voeg de mozzarella en geitenkaas toe. Ook wat peper en zout en eventueel andere kruiden die je lekker vind.
Voeg dan het spinazie-mengel en het ei-mengsel bij elkaar en verdeel dit over de ovenschaal. Strooi je er nog wat geraspte kaas over.
Zet de schaal nu 40 minuten in de oven op 200 graden.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Ook lekkere uit de oven:
Quiche met bietenblad en geitenkaas
Ovenschotel met gehakt, aardappels, prei en wortel
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
De inspiratie voor dit recept komt van de blog Fourteen Forty, (volgens mij is deze blog inactief).
36 Comments
Hett
25 maart 2015 at 21:32Dat ziet er lekker uit!
Wat ik vragen wil: wat is het alternatief voor de geitenkaas?
Ik ben namelijk geen fan van geiten- en/of schapenkaas…
Laura
25 maart 2015 at 21:58Hallo Hett,
Je kan de geitenkaas weglaten en vervangen door feta of een extra bol mozzarella. Wie weet is brie ook wel heerlijk, dit heb ik alleen nog niet geprobeerd.
Groetjes, laura
Danie
27 december 2017 at 13:55Hoi Laura.
Ik heb het recept al een keer of drie gemaakt en het doorgegeven aan m,n vrienden .
En eerlijk gezegd het verveeld niet .( m,n dochter Mirjam had het trouwens op attent gemaakt )
Wij zijn samen en een dagje ouder , we hebben voor twee dagen .
Hartelijk bedankt !
Danie
Marlies
27 maart 2015 at 10:18Hoi Laura,
ik wil dit recept vanavond gaan maken, maar voor hoeveel personen is dit ongeveer?
Ziet er heerlijk uit!
Groetjes, Marlies
Laura
27 maart 2015 at 10:34Hoi Marlies,
Wat leuk dat je dit recept gaat maken. Ik ben benieuwd of het in de smaak valt :). Het ligt er aan of jullie grote eters zijn. Wij aten dit met z’n tweeën ;). Maar als je er nog een salade naast maakt kan je er ook wel met 3 of 4 personen van eten denk ik. Als je een grote ovenschaal hebt en grote eters dan zou ik gewoon wat meer maken.
Eetsmakelijk!
mirjam
29 maart 2015 at 08:33Erg lekkere combinatie! Zou alleen de zoete aardappel eerst licht koken en daarna in de oven doen! Was nu na 15 minuten en daarna 40 minuten in de oven nog te rauw.(beetje beetgaar mag wel,maar nu teveel) Had wel mooie dunne plakken gemaakt.
Laura
29 maart 2015 at 13:55Hoi Mirjam,
Dat is jammer! Bedankt voor de tip. Misschien verschilt het per oven? Bij mij waren de aardappels wel goed gaar. Ik hoop dat het wel gesmaakt heeft!
groetjes laura
Bertie
5 april 2015 at 17:14Ik gebruik helemaal geen kaas.
Kun je bij dit gerecht ook edelgistvlokken gebruiken, en zo ja, hoeveel?
Leuk recept. Groetjes Bertie 🙂
Laura
7 april 2015 at 10:06Hoi Bertie
Zonder kaas kan natuurlijk ook! Ik moet bekennen dat ik wel eens van edelgistvlokken had gehoord maar wat het nou precies is dat wist ik niet. Dus ik heb even wat research gedaan. Wat een gezond goedje is dat! Het lijkt erop dat het een goede vervanger voor kaas is, ook bij dit gerecht. Je kan het over het gerecht strooien voordat het in de oven gaat, ik las ergens dat het voor een knapperig laagje kan zorgen. Maar je kan het er ook vlak na de oven toevoegen. Bij de tweede optie gaan er minder voedingsstoffen verloren omdat de edelgistvlokken dan niet zo erg verhit worden. Hoeveel je moet gebruiken vind ik moeilijk te zeggen, want ik heb het zelf nooit echt gebruikt. Maar 2 eetlepels lijkt mij redelijk.
Ik hoor graag hoe het geworden is. En bedankt voor de tip! Ik ben erg nieuwsgierig geworden en ga binnenkort zelf ook uitproberen!
Groetjes
Bertie
7 april 2015 at 11:01Hoi Laura,
Ik heb 1e Paasdag ca. 2 eetlepels edelgistvlokken vermengd met wat gesmolten kokosolie. Het werd wel wat knapperig en had ook wel smaak maar ik ben niet helemaal tevreden. Ik ga het vanavond nog eens proberen maar zal de vlokken nu toevoegen na de oven.
Ik heb geen keukenmachine maar heb de zoete aardappel in schijfjes gesneden met een dunschiller, gaat ook goed. In plaats van olijfolie heb ik kokosolie gebruikt maar ik denk te veel. Toen het gerecht klaar was, vond ik de aardappels wat te zacht. Ik dacht dat het niet goed was om olijfolie te verhitten (ik heb een extra olijfolie), daarom heb ik kokosolie gebruikt.
Het gerecht heeft me evengoed gesmaakt!
Ik hoef slechts voor één persoon te koken, vond het moeilijk om de hoeveelheid spinazie te bepalen, het slinkt zo nel hè! Ik heb één zoete aardappel gebruikt.
Ben benieuwd of meer mensen bekend zijn met edelgistvlokken.
Je hoort nog van me, Laura, na een tweede proef vanavond.
Groetjes,
Laura
8 april 2015 at 08:42Hoi Bertie,
Ik ben heel benieuwd naar het resultaat van gister!
groetjes
Bertie
11 april 2015 at 14:35Hoi Laura,
Sorry voor de late reactie maar uiteindelijk heb ik de spinazietaart pas afgelopen donderdag gemaakt. Met de edelgistvlokken na de oven en dat ging ook goed.
Ik had de aardappels nu wat meer aan de buitenkant gehouden en het spinazie- mengsel in het midden. Zo bleven de aardappels knapperig. En met de droge gistvlokken er over heen smaakte het prima!
Jammer dat ik geen foto kan toevoegen.
Heidy
19 april 2015 at 10:56Bedankt Laura! De ovenschotel nu al 2x gemaakt, en dat voor iemand die absoluut geen koker/bakker is.
En beide keren smaakte het heerlijk, dat zegt genoeg. Dus gewoon maken
Laura
21 april 2015 at 14:56Heidy!
Thanks 🙂 Blij dat het recept zo goed bevalt!
groetjes
Anne
1 mei 2015 at 19:02Ik hou enorm van sterke smaken dus ik heb de mozzarella vervangen door gorgonzola en parmezaanse kaas. Gorgonzola door het eimengsel heen en parmezaans kaas over de ovenschotel strooien, heerlijk! Ook heb ik er extra knoflook en wat Italiaanse kruiden doorheen gedaan. Bedankt voor het recept!
Laura
4 mei 2015 at 10:56Hoi Anne,
Dat klinkt ook erg lekker! Ik zal het ook eens met die kazen proberen. Bedankt voor de tips!
groetjes laura
Olga
9 oktober 2015 at 20:46Heerlijk! Ik ben zelf vegetarisch en heb het voor mijn vriendinnen gemaakt die nogal van het vlees zijn maar ze vonden het heerlijk en miste niks!
Laura
11 oktober 2015 at 16:52Fijn te horen dat het recept in de smaak viel bij jou en je vriendinnen Olga!
Liefs,
Laura
Jennifer
3 november 2015 at 21:03Heb de schotel vanavond gemaakt en heb zelf wat weggelaten en toegevoegd. Heb zout en peper toegevoegd en heb na de 15 min. eerst de mozzarella met eieren en spinazie (eerst gewokt met de ui en knoflook) toegevoegd, dit 10 min. in de oven gedaan en daarna de geitenkaas er in plakjes bovenop gedaan (ik had zo’n rol van de Lidl), daarna nog even 10 min. Dus ik heb een kortere baktijd genomen en geen geraspte kaas gedaan. De schotel was heerlijk en de zoete aardappel perfect. Mijn plakjes waren dan ook lekker dun. Heb hete lucht gebruikt trouwens, misschien scheelt dat. Mijn vriend heeft ook zitten smullen!!
Marion
24 september 2016 at 16:57Kun je ook diepvriesspinazie gebruiken ipv verse? En zo ja, hoeveel dan ongeveer?
Laura
25 september 2016 at 11:52Hoi Marion, Ja dat kan denk ik wel. Ik heb het nog nooit geprobeerd. Ik denk dat je dan ook ongeveer 250 tot 300 gram kan gebruiken! Even uitproberen hoeveel vulling je dan hebt voor de quiche.
Groetjes!
Helga
13 november 2016 at 19:00Een heerlijk gerecht. Dit gaan we zeker nog eens maken.
Laura
13 november 2016 at 19:14Fijn dat het in de smaak viel Helga! Hier staat ie ook geregeld op het menu ?
Van Langenhove
7 december 2016 at 00:40Mmm ziet er lekker uit maar allergisch aan eieren… iemand een ideetje?
Laura
7 december 2016 at 15:09Hi! Je kan eventueel een eivervanger maken van kikkererwtenmeel! Werkt heel goed bij hartige gerechten 🙂 Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water, en klaar is je ei!
Jamie
9 januari 2017 at 18:52Was erg lekker. Wel een beetje sumiere info. Voor de beginnende kok is het niet helemaal duidelijk.
Hoe groot is een grote zak spinazie?
Hoeveel gram zijn de aardappelen? Er zijn super grote te vinden en hele kleine!
Wat moet er met de bol mozzerella gebeuren(in stukjes snijden, raspen?)
Hoe groot is de ovenschaal? Op de foto lijkt het een kleintje.
Laura
9 januari 2017 at 20:04Hi Jamie. Bedankt voor de feedback! Ik kan het inderdaad wel een stuk duidelijker maken. Ik ga het zsm aanpassen! fijn dat het wel lekker was 🙂 groetjes laura
Josephine McVean
23 februari 2017 at 20:51We hebben dit recept vanavond gegeten, het is makkelijk dat ik het grotendeels ook van te voren klaar kon maken. En het was heerlijk! Een echte aanrader.
Laura
1 maart 2017 at 13:11Wat leuk om te horen Josephine! Ik ben ook fan van dit recept 🙂 Liefs, Laura
Carry
7 april 2017 at 13:21Ik ga het gerecht vanavond maken. Ik dacht dat je spinazie niet mag opwarmen.
Carry
Inge Ruijten
8 augustus 2017 at 18:19Ik heb het recept net gemaakt. Het is erg lekker. Ik vraag me nog af hoeveel kcal dit recept per persoon bevat?
Laura
11 augustus 2017 at 17:29Ha Inge,
Ik moet eerlijk zijn dat ik geen idee heb.. Ik tel eigenlijk geen kcal.. Je kan dit uitrekenen bij https://www.myfitnesspal.com/
🙂 Fijn weekend!
Sally
30 augustus 2017 at 23:40Top!
Heb het met spitskool gemaakt omdat ik allergisch ben voor spinazie en het was LEKKER!
Laura
11 oktober 2017 at 20:29Hoi Sally, nou dat is ook een goed idee zeg! Ik ga het ook eens met spitskool proberen. Bedankt voor de tip!
Do
9 februari 2018 at 06:04Heerlijk recept! Zoete aardappel, spinazie, geitenkaas, mozzarella, eieren en klaar! Ik had er nog rundergehakt doorheen gedaan. Echte aanrader dit.
Anastasiya Dusanska
17 juni 2018 at 19:02Je hebt het over een half kopje geitenkaas. Hoeveel is dat precies? En een bol mozzarella, bedoel je de kleinste bol die je kunt krijgen bij de supermarkt?