Voedingsvezels behoren tot de koolhydraten, maar kunnen niet door ons lichaam worden opgenomen. Vezels spelen een belangrijke rol voor onze gezondheid. Maar wat maakt vezels zo gezond en waarom is het belangrijk om genoeg vezels in je voedingspatroon te hebben?
Voedingsvezels zijn die delen van de celwand van een plantencel die niet kunnen worden afgebroken door enzymen van het menselijke maagdarmkanaal.
– Voeding bij gezondheid en ziekte.
Voedingsvezels worden ook wel prebiotica genoemd omdat ze de groei van gezonde darmbacteriën (probiotica) bevorderen. Het is eigenlijk een soort voer voor de goede bacteriën in de darmen.
We onderscheiden twee soorten groepen vezels
- Oplosbare vezels in groente, fruit en peulvruchten. Hebben een positieve invloed op stoelgang en op de verlaging van cholesterol- en glucosegehalte in het bloed.
- Niet oplosbare vezels in volkoren graanproducten. Werken als een soort spons die zich in de darmen volzuigt met water. Zorgen voor een lang verzadigd gevoel en soepele ontlasting.
Positieve effecten van vezels op de gezondheid
Voedingsvezel is eigenlijk een verzamelnaam voor een scala aan stoffen met verschillende effecten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar voedingsvezels en hoewel het – zoals vaak bij voeding – soms lastig te achterhalen is hoe het precies werkt, zijn wetenschappers het er wel over eens dat vezels ontzettend belangrijk zijn voor onze gezondheid.
- Goede darmfunctie: voorkomen van constipatie, betere stoelgang, stimuleren darmflora.
- Bescherming tegen hart- en vaatziekten.
- Verlagen cholesterol gehalte.
- Verbetering bloedsuikermetabolisme Diabetes type 2.
- Preventie van overgewicht.
- Voorkomen van diverticulitis (=ontsteking darm)
Richtlijn voor vezelconsumptie van de Gezondheidsraad
De aanbevolen hoeveelheid vezels voor een volwassene is 14gr vezels per 1000 kcal. Er vanuit gaande dat een vrouw met gemiddelde beweging zo’n 2000 kcal nodig heeft, komt dit voor een vrouw op 28 gram vezels per dag. Mannen eten gemiddeld 2500 kcal per dag en zouden dus 35 gram vezels moeten eten.
90% van de Nederlanders haalt deze aanbevolen hoeveelheid niet. Een tekort aan vezels veroorzaakt darmproblemen en obstipatie.
Andijvie salade met tuinbonen en feta
Belangrijke bronnen van vezels
Voedingsvezels bevinden zich in de celwand van planten en komen niet voor in dierlijke producten. Bij het bewerken van voedingsmiddelen worden de meeste voedingsvezels verwijderd. Daarom is het belangrijk om een voedingspatroon te hebben met zoveel mogelijke onbewerkte producten.
- Volkoren graanproducten
- Groenten
- Fruit
- Aardappelen
- Zilvervliesrijst
- Gedroogde vruchten
- Noten
- Peulvruchten
- Tuinbonen
Meer weten over gezondheid? Check ook deze blogs:
Waarom is CBD olie gezond?
Hoe lees je een etiket?
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Foto: Joshua Newton via unsplash.
15 Comments
Marijke
20 maart 2017 at 12:15Ik denk ook dat ik de hoeveelheid vezels niet haal. Hoewel wij wel zijn overgestapt op zilvervliesrijst, volkorenbrood eten, en genoeg groente en fruit. (nou ja ongeveer dan). Misschien valt het dan toch wel mee, als ik jouw artikel lees.
Ik lust geen peulvruchten en noten zouden we meer moeten eten eigenlijk, maar verder zijn we toch wel aardig op weg.
Laura
20 maart 2017 at 13:23Het klinkt als dat je al aardig goed bezig bent Marijke! Alle producten vervangen voor volkoren producten is al een hele goede stap! Binnenkort komt er een blogje online met tips om meer vezels te eten 🙂
A Fashion Taste
20 maart 2017 at 12:34Bedankt voor alle tips! Ik probeer altijd zo gezond mogelijk te eten en vezels zijn natuurlijk heel belangrijk!
Laura
20 maart 2017 at 13:22Goed bezig pauline! Zijn zkeer belangrijk 🙂
Daphne
20 maart 2017 at 12:49Wat een handig en informatief artikel! Zeker iets aan gehad, bedankt!
Laura
20 maart 2017 at 13:21Graag gedaan Daphne!
Jeske
20 maart 2017 at 13:31Had er laatst nog over met mijn neef, hoe vies wij tuinbonen vonden als kind en ze nu nooit eten. Ik denk dat ik hem binnenkort eens ga verrassen met bovenstaand recept!
Laura
21 maart 2017 at 18:23Haha ja Jeske dat herken ik wel! Niet met tuinbonen maar sommige producten die ik als kind al niet lustte eet ik nu ook niet! Hoewel sommige dingen nu dan weer heel lekker zijn en vroeger niet te pruimen 😉
kim
20 maart 2017 at 15:50Geweldig artikel! Die snackrepen…… woah! Ik kende je blog nog helemaal niet, maar je hebt er een trouwe volger bij. Waar Facebook al niet goed voor is haha. Wij hebben sinds kort weer het huis volgeladen met alleen maar gezonde “rotzooi”. Weg met die zwangerschapskilo’s. Yes mijn wederhelft ook. Ik heb namelijk gehoord dat je “samen” zwanger bent haha! Maar goed, vezels… wij eten vooral erg veel noten. Ook door de rijst. Pasta skippen wij vaak net zoals aardappels. Voor de kleine meid die zelf kan happen maken wij speciale aardappelprakjes aangezien zij natuurlijk wel al haar voedingsstoffen moet binnen krijgen. Als wij aardappel eten kiezen we toch snel voor zoete aardappel! Die zie ik niet in het rijtje staan maar past deze er wel tussen?
Laura
20 maart 2017 at 22:10Hoi Kim! Jaaaaa zoete aardappel hoort zeker ook in het rijtje thuis hoor! Vol van vezels! Heel veel succes met het vaarwel zeggen tegen de zwangerschapskilos 😀 thanks voor het volgen!
Maikel
20 maart 2017 at 18:56WAt een fijne tips laura! Hier heb ik zeker weer wat van geleerd. Thanks!
Laura
21 maart 2017 at 18:22Fijn Maikel!
Marit
21 maart 2017 at 16:49Interessant artikel! Ik zorg ook zeker dat ik zoveel mogelijk vezels binnenkrijg, om dergelijke klachten te voorkomen. Dit maakt je net iets bewuster van waar het dan allemaal in zit. Ik ga je blog vanaf nu zeker volgen 🙂
Laura
21 maart 2017 at 18:21Bedankt Marit! Leuk! Binnenkort komt er ook een blog online met tips hoe je meer vezels binnen kan krijgen 🙂
Els
22 maart 2017 at 09:50Wat een interessant artikel! Ik probeer wel altijd de aanbevolen hoeveelheid te halen.