Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Ovenschotel van rosti, zuurkool en spruitjes

Ovenschotel van rosti, zuurkool en spruitjes | It's a Food life

Gastblog door Merel – ‘Misschien kun je iets met een Valentijn thema maken voor je komende blogpost?’, stelde Laura deze maand voor. Te laat, dit ovenschotelrecept stond al klaar voor februari. En zuurkool en spruitjes zijn niet makkelijk te romantiseren. Nou ja, misschien had ik de spruitjes in een hartjesvorm kunnen neerleggen of er roze kleurstof doorheen kunnen mengen. Ik had natuurlijk ook zelf kunnen bedenken dat mensen rond de 14e op zoek gaan naar Valentijndiner-inspiratie, maar dat was in mijn onromantische brein niet opgekomen. Dat neemt niet weg dat je dit recept prima kunt maken voor je liefde hoor (misschien de teentjes knoflook weglaten).

Wat ik zelf ga eten met Valentijn weet ik nog niet. Ik geloof niet dat ik het ga vieren, gezien zowel ik als mijn vriend niet de meest romantische personen zijn. Hoewel, dit weekend kreeg ik spontaan bonbons van hem cadeau. Inmiddels, na dertien jaar relatie, weet hij wel waar hij me blij mee kan maken. Ik maak het ook niet lastig, want wanneer ik met een cadeautje wordt geconfronteerd zijn mijn eerste vragen altijd: ‘Is het een kitten?’, ‘Kan ik het eten?’ en ‘Heb je het bonnetje nog?’. Als het in één van deze drie categorieën valt is het altijd goed.

Ovenschotel van rosti, zuurkool en spruitjes | It's a Food life

Iemand wel leuke plannen voor de 14e? Deel ze, ik heb inspiratie nodig.

Dit recept is geïnspireerd op deze rostischotel van de Groene Meisjes.

Ovenschotel van rosti, zuurkool en spruitjes
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
38 min
Totale tijd
48 min
 

Een simpele ovenschotel vol groente en liefde.

Porties: 2 people
Auteur: Merel
Ingrediënten
  • 500 gram aardappels
  • 150 gram zuurkool
  • 100 gram spruitjes
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Olijfolie
  • Peper/zout
Toppings
  • Handje boerenkool
  • Paprika, in stukjes
  • Paar zongedroogde tomaatjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • Scheutje citroensap
  • 1 eetlepel mosterd (of meer naar smaak)
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • (Of in plaats van de sesamzaadjes en edelgistvlokken: geraspte kaas)
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet ook een ovenschaal klaar.

  2. Schil en rasp de aardappels (tip: gebruik de keukenmachine). Mix de zuurkool erdoor. Pak het mengsel in je handen en knijp er boven de gootsteen zoveel mogelijk vocht uit. Leg het in de ovenschaal. Gooi er de twee geperste teentjes knoflook, klein scheutje olijfolie, paprikapoeder, peper en zout bij en meng het door. Verdeel het over de bodem van de ovenschaal.

  3. Trek van de spruitjes de eventuele bruine blaadjes. Gooi ze in een kom en sprenkel er wat olijfolie overheen. Schud met de kom zodat alle spruitjes met een dun laagje olie bedekt zijn. Verdeel de spruitjes over het zuurkoolmengsel. 

  4. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Keer halverwege de baktijd de spruitjes om, zodat ze overal bruin kunnen worden.

  5. Meng in een kom de boerenkool, paprika, tomaatjes, ui, citroensap en de mosterd samen.

  6. Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes een paar minuten tot ze goudbruin zijn (let op, kan snel verbranden). Schep de edelgistvlokken erdoor.

  7. Haal na 30 minuten de ovenschaal uit de oven en verdeel het boerenkoolmengel eroverheen. Als je geraspte kaas gebruikt in plaats van de sesamzaadjes en edelgistvlokken, gooi dan ook de kaas er nu overheen. Zet de schaal nog 8 minuten terug in de oven.

  8. Haal de schaal weer uit de oven en bestrooi voor het serveren het geheel met de sesamgistvlokken.

Ovenschotel van rosti, zuurkool en spruitjes | It's a Food life

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Merel
    6 februari 2017 at 14:54

    Lekker!!! 🙂 Lijkt me een hele goede combinatie en lekker uit de oven. Haha, ik ga toevallig de 14de met zijn vriend een dagje naar de spa, maar dit komt meer omdat hij die dag jarig is. Valentijnsdag valt bij ons dus automatisch weg 😉 ook wel makkelijk! Liefs, Merel

  • Leave a Reply

    Recipe Rating