Gastblog door Merel – Een makkelijk recept voor havermout en dadels. Is iemand bekend met het gezegde ‘Jij mag de koelkast openhouden’? Nou, als het goed is niet, want het is namelijk een uitvinding van mijn bestie Ghislaine en ik.
Zo’n vijftien jaar geleden stonden we in de keuken van mijn ouders een cheesecake te bakken, samen met een derde, niet zo bakbekwaam, persoon. Deze derde persoon keek als een verwarde zoutzak toe vanuit een hoekje, terwijl wij als een professioneel kwarktaartenteam gechoreografeerd ingrediënten mengden. Na tien minuten genegeerd te worden door ons, vroeg de persoon voorzichtig: ‘Kan ik misschien ergens mee helpen..?’. De mixer hield op met mixen, de spatel stopte met spatelen, een seconde werd het stil in de keuken. Het maken van een taart is een delicaat proces, een kunstvorm eigenlijk. Druk een garde in één van haar linkerhanden en waarschijnlijk schift de kwarkvulling spontaan van ellende. We zouden het onszelf nooit vergeven als een onschuldige taart het slachtoffer zou worden van haar gepruts. Welke taak was betekenisvol genoeg om de incapabele bakster te betrekken in het proces, zonder dat ze zichzelf onthoofdde met een lepel, het hele huis in de fik zette of, nog belangrijker, ons irriteerde. Ghislaine keek mij aan en doorbrak de stamelende stilte door aarzelend te opperen: ‘Jij mag de koelkast openhouden’.
Sindsdien is het deel van onze vocabulaire. Sta je met ons in de keuken en ben je een klungelige malloot? Dan is de kans groot dat iemand dit mimimaal een keer naar je hoofd slingert. Moet je maar niet zo onhandig in de weg staan met je grote poten.
Niet alleen delen we een vocabulaire. Over het algemeen eten we ook graag dezelfde dingen. Ik weet dan ook dat wanneer zij een maand lang minimaal één keer per week zevert over een bepaald recept, het wel het proberen waard moet zijn. Neem nou havermout. Altijd als we het over ontbijt hadden, en dat is merkwaardig vaak, vroeg ze: ‘Heb je nou al eens havermout geprobeerd?’. En dat had ik steeds maar niet, want van papperige, warme substanties ben ik nooit zo’n fan. Brinta bijvoorbeeld eet ik koud en rijstepap geef ik het liefst aan de vogels. Om haar het voordeel van de twijfel te geven, kocht ik bij de Jumbo een pak oatflakes voor 39 cent, maakte het klaar zoals de verpakking suggereerde, en sindsdien ben ik om.
Havermout vult, is voedzaam en het smaakt echt niet zo goor als dat het eruit ziet. En het is goedkoop. Maak het maar gewoon, ander moet ik je er minimaal één keer per week over lastigvallen en daar heb ik helemaal geen zin in.
Recept powerontbijt met havermout en dadels
Bereidingstijd ongeveer 8 minuten
Ingrediënten voor 1 persoon:
200 ml amandelmelk*
3 grote eetlepels havermout/ oatflakes
2 eetlepels haverzemelen
1 appel
3 gedroogde dadels*
1 eetlepel gedroogde cranberries
1 eetlepel amandelschaafsel/ walnoten (of een andere favoriete noot)
1 theelepel kaneel
Hoe maak je het:
Giet de melk in een klein steelpannetje en gooi de oatflakes en zemelen erbij.
Snijd ondertussen de appel in hapklare stukjes (schillen mag, maar hoeft niet) en doe de stukjes in een schaaltje. Snijd ook de dadels en voeg ze samen met de cranberries toe aan de havermout, die warm aan het worden is.
Roer kaneel door de havermout. Laat de havermout een klein beetje doorkoken en zet dan het vuur uit. De havermout is al best papperig als het goed is. Laat het pannetje nog een paar minuten staan. Hierdoor dikt de boel nog wat in en verschroei je je tong niet.
Giet de havermout over de appelstukjes en strooi de nootjes eroverheen.
*Let erop dat je bij zowel de amandelmelk als de dadels voor een variant kies waar geen suiker aan toegevoegd is. Op de ingrediëntenlijst hoort geen suiker/dextrose/glucose/siroop of iets dergelijks te staan.
Tip 1: Wederom zijn de ingrediënten naar eigen smaak aan te passen. Ben je geen appelfan, gebruik dan een banaan. Geen zemelen in huis? Laat ze weg. Rozijnen in plaats van cranberries is prima. Let er wel op dat de boel niet te zoet wordt. Tenzij je daarvan houdt natuurlijk.
Tip 2: De amandelmelk kun je vervangen door gewone melk of zelfs water. Zelf gebruik ik vaak ‘Coconut Dream mix of coconut en rice’. Of maak een mixje van water en amandelmelk, want hey, amandelmelk is best prijzig.
Tip 3: Mocht je geïnteresseerd zijn in meer havermoutrecepten, bekijk dan eens dit kookboek: havermoutje. Zelf heb ik hem (nog) niet, maar Ghislaine zegt dat het geniaal is, dus dan zal dat wel kloppen.
Meer gezonde ontbijt recepten? Probeer ook eens:
Nicecream met groente en fruit
Chiazaadpudding met fruit
Kipsalade met avocado
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
No Comments