Gezonde tussendoortjes/ Recepten

Gezonde pindakaas balletjes

bliss balls. gezonde pindakaas balletjes | It's a Food Life

Het is de laatste tijd echt dramatisch gesteld met mijn sugar cravings. Man, het lijkt net of er constant een stemmetje in mijn hoofd ‘chocola, chocola, ooooh lekker chocola’ fluistert. Heb je daar ook last van? Zorg dan voor wat lekkere en gezonde alternatieven. Zoals deze super makkelijke en gezonde pindakaas balletjes die je met maar een paar ingrediënten binnen een paar minuten gemaakt hebt.

Soms is het zo moeilijk om niet naar dat stemmetje te luisteren. In het begin fluistert het misschien ‘chocola’ maar na verloop van de tijd begint het meer op krijsen te lijken.. ‘HEY CHOCOLAAAAAA’

bliss balls. gezonde pindakaas balletjes | It's a Food Life

Die chocolade koop ik dan ook en kan zo achter elkaar mijn mik in. Want dat gebeurt er als mijn sugar cravings hoog tij vieren. Dan vind ik het heel moeilijk om balans te vinden en gewoon een stukje te nemen en die reep weg te leggen. Maar zo werkt het ook gewoon he, suiker vraagt om suiker. Hoe meer zoet je eet hoe meer je er naar gaat verlangen (iets met bloedsuikerspiegel en dipjes). En bij mij staat dan vaak chocola op het menu maar het kan net zo goed een flinke scheut stroop door de yoghurt zijn of koekjes die in mijn mond verdwijnen.

Die vicieuze cirkel moet doorbroken worden en dat werkt bij mij het beste als ik én ietsje strenger voor mezelf ben én fijne alternatieven voor handen heb. Deze gezonde pindakaas balletjes zijn voor mij een perfecte snack als ik mijn suikerspiegel weer even in balans moet krijgen. Ze zijn zoet door de dadels maar bevatten ook veel eiwitten, vetten en vezels waardoor er geen erge suikerpiek ontstaat.

bliss balls. gezonde pindakaas balletjes | It's a Food Life

En dan zijn ze ook nog eens gemaakt van gezonde ingrediënten die dus goed voor je zijn!

Dadels zitten vol oplosbare vezels genaamd bètaglucanen. Het schijnt zo te zijn dat deze vezels een effectieve cholesterolverlagende werking hebben doordat ze het cholesterol in het spijsverteringskanaal aan zich binden en via de darmen afvoeren.

Wist je dat pinda’s* helemaal geen noten zijn maar familie van de bonen? Pinda’s zijn behoorlijk gezond want ze bevatten veel eiwitten, onverzadigde vetten en mineralen. Ook vitamine E, kalium, magnesium en zink. De vetten en eiwitten uit de pindakaas helpen de suikers in deze balletjes tegen te houden en zorgt voor een minder grote suikerpiek.

*pinda’s kunnen trouwens wel een giftige schimmel bevatten: aflatoxine. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert hier wel streng op maar toch kan er een kleine hoeveelheid inzitten. Als je geen pindakaas wilt eten kan een andere notenpasta een prima alternatief zijn. 

Haver bevat ook veel oplosbare vezels wat weer fijn is voor het cholesterol en als je last hebt van constipatie. Haver is trouwens ook rijk aan vitamine B, wat weer fijn is als je een stresskip bent (Hi there!). Want bij veel stress kan je vitamine B voorraadje snel opraken en dat heeft weer invloed op je immuunsysteem.

bliss balls. gezonde pindakaas balletjes | It's a Food Life

Dus  heb je ook last van sugar cravings en snackbuien? Zorg voor een goed alternatief en maak deze pindakaas balletjes. Deze balletjes worden niet voor niets bliss balls genoemd en bliss staat voor ‘pure happiness’ ;).

Recept voor gezond pindakaas balletjes (bliss balls)

Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten:
10 medjool dadels
100 gram havermout
2 flinke eetlepels pindakaas (zonder suiker)
1 tl vanille extract
1 snufje zout
2 el water

Zo maak je het:
Hak de dadels fijn  in een keukenmachine. Heb je wat hardere dadels dan kan je ze het beste even 10 minuten weken in water.

Voeg de overige ingrediënten toe en maal alles fijn tot het één plakkerig geheel is. Ik kon er meteen balletjes van draaien maar als het erg plakkerig is kan je het mengsel een half uurtje in de koelkast zetten en er dan balletjes van draaien.

In de koelkast blijven ze wel 5 dagen houdbaar en met dit recept maak je zo’n 10 balletjes.

Op zoek naar meer gezonde tussendoortjes? Probeer dan eens:
Gezonde bounty: Kokos balletjes
Havermout bosvruchten repen
2 ingrediënten kokos-banaan koekjes

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Pinspiratie: Pindakaas – Miss Havermout
    16 oktober 2016 at 10:04

    […] je maar een paar ingrediënten nodig: pindakaas (duh), havermout, dadels, vanille extract en zout. Klik hier voor het […]

  • Leave a Reply