Blog/ Drankjes & Smoothies/ Gezondheid/ Recepten

Ochtendritueel (2): water met sole

water met sole | it's a food life

Vorige week heb ik al een stukje geschreven over mijn ochtendritueel dat mij helpt om de dag gezond te beginnen. Ik had het over verschillende “smaakjes” water en ging toen dieper in op de voordelen van water met citroen. Tijd om een ander smaakje onder de loep te nemen: water met sole.

Dit is voor mij ook iets nieuws, ik heb het pas sinds een paar weken aan mijn ochtendritueel toegevoegd. Wat ben ik blij dat ik dit heb ontdekt want ik merk echt verschil, ik voel mij veel alerter als ik net een glas water met sole achter de kiezen heb. Sole is een zoutwateroplossing van Keltisch zeezout. Je vult een potje met 1/3 Keltisch zeezout en de rest vul je met water. Je roert tot het zout is opgelost en dan heb je sole.

Keltisch zeezout

Ik weet dat we bij zout snel denken aan keukenzout wat bijdraagt aan een hoge bloeddruk en nog veel meer kwaaltjes. Keukenzout wordt bewerkt in een fabriek en is dus geraffineerd, net als witte meel en witte suiker. Geraffineerde producten zijn ontdaan van alle voedingsstoffen en bij zout blijft dan alleen natrium over en wordt er soms jodium toegevoegd.

Keltisch zeezout is heel wat anders. Dit zout komt uit het gebied Guérande, Bretagne, Frankrijk en wordt gewonnen volgens een traditionele methode. Het bevat maar liefst 84 (!) mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact. Mineralen zijn van groot belang voor een gezond lichaam, sterker nog zonder mineralen heeft het eten van vitaminerijk voedsel weinig zin. Mineralen zijn de activators, de sleutels van ons lichaam die allerlei belangrijke biochemische processen in werking zetten.

Keltisch zeezout heeft een natriumgehalte tot net onder de 90%, dit maakt Keltisch zeezout het meest natrium arme zeezout ter wereld. En dat komt het mineralen gehalte alleen maar ten goede. Je kan Keltisch zeezout heel goed gebruiken als vervanger voor geraffineerd zout.

“Er moet wel iets raadselachtig heiligs zijn aan zout. Het zit in onze tranen en in de zee.”
– Khalil Gibran

Keltisch zeezout, water met sole | it's a food life

Gezondheidsvoordelen van water met sole:

 • Het geeft je langdurige energie door de vele mineralen en spoorelementen. Dit maakt water met sole is een hele goede vervanging voor koffie.
 • Het verbeterd je gezondheid en vitaliteit door de aanvulling op je mineraalhuishouding. Ziekte wordt vaak veroorzaakt door mineralen tekort waardoor verzuring optreed. Om ziekte en verzuring tegen te gaan zijn mineralen en spoorelementen dus heel belangrijk.
 • Het alkaliseert je lichaam en herstelt je zuur-base balans.
 • Het stimuleert de stofwisseling.
 • Het ontslakt je spijsverteringskanaal.
 • Het bevordert de homeostase. Homeostase is het op peil houden van de voedingsstoffen en afvalstoffen in de cellen via het interne milieu.
 • Het werkt vocht afdrijvend wat kan helpen bij een opgeblazen gevoel.

Recept voor water met Sole

1 theelepel sole + een glas lauwwarm water = opdrinken.

Je maakt sole dus door een potje te vullen met 1/3 Ketisch zeezout en 2/3 water. Goed roeren tot het zout is opgelost, dan even laten staan tot je een mooie heldere oplossing hebt, er blijft nog een klein laagje op de bodem liggen. Sole moet je niet onverdund drinken dat is echt veel te zout! Verdun het altijd met water en drink 2 glazen per dag, in de ochtend en voordat je naar bed gaat. Je kan het buiten de koelkast bewaren op kamertemperatuur uit het zonlicht.

Ik drink het bijna elke ochtend maar wissel het ook af met water met citroen. Soms drink ik eerst een glas citroen-water en meteen daarna nog een glas sole maar soms zit er ook een uur tussen. Als ik mij erg moe voel of moeilijk wakker kan worden drink ik altijd meteen water met sole. Het helpt mij ook wanneer ik mij slecht kan concentreren, dus als ik een dag ga studeren drink ik nog een glas water met sole tussendoor. Voor het slapengaan drink ik altijd nog een glas sole, dit geeft mij het gevoel dat ik mijn lichaam kickstart geef bij de verwerking en ontgifting in de nacht. Het is niet de bedoeling dat je liters water met sole gaat drinken. Alles met mate, 2 glazen per dag is prima.


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Lees ook:
Ochtendritueel (1): water met citroen
Ochtendritueel (3): water met appelciderazijn
Water met een smaakje maken

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Cathelijne
  6 mei 2015 at 11:55

  Hi Laura,

  Dankjewel voor deze fijne nieuwe tip.
  Ik gebruik iedere ochtend al citroen-water als ochtendritueel. Ik ben ook erg geïnteresseerd in dit sole-ritueel. Gebruik jij dit sole-ritueel ernaast? Of wissel jij het per dag af? En waar koop/bestel jij het keltisch zeezout?

  Ik ben benieuwd.

  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  Bedankt voor de inspiratie.

  Vriendelijke groet,

  Cathelijne van Dongen.

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   6 mei 2015 at 12:19

   Hoi Cathelijne,
   Wat een goede vragen, ik zal de antwoorden nog even in het artikel verwerken.

   Het verschilt eigenlijk per dag. Vanochtend ben ik begonnen met een glas water met citroen en daarna heb ik nog een glas water met sole gedronken. Maar het komt vaker voor dat ik het afwissel. Dan kies ik voor citroen in de ochtend en een uur later drink ik water met sole. Of ik begin gewoon met sole als ik moeite heb om wakker te worden. Sole helpt mij echt wanneer ik me moe voel of niet goed kan concentreren. Dus als ik een dag moet studeren drink ik ook nog een glas tussendoor. Ik drink het wel altijd voordat ik naar bed ga.
   (Ik drink ook wel water met appelciderazijn, dat doe ik meestal wanneer ik mijn periode heb. Daar schrijf ik volgende week een stukje over)

   Keltisch zeezout heb ik gekocht bij de tuinen. Maar je kan het ook online kopen. Bijvoobeeld bij https://www.pit-pit.com/keltisch-zeezout.html

   Ik hoop dat ik zo je vragen beantwoord heb 🙂
   groetjes laura

 • Reply
  Cassandra Lemmens
  6 mei 2015 at 14:49

  Wat een heerlijk beknopt en toch duidelijk stukje heb je geschreven over solé. Ik gebruik het onregelmatig, omdat ik snel last krijg van mn darmen (pds) dus als ik niet weg hoef, neem ik s’ochtends een glas. Ik kocht het zelf bij de vitaminstore.
  Omdat ik me ook aan t verdiepen ben in voeding ed, zal ik je stukjes vaker gaan lezen.
  Groet, Cassandra

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   6 mei 2015 at 16:43

   Hoi Cassandra,

   Wat fijn dat je het een goed stukje vind en leuk dat je mijn blog vaker gaat lezen! Merk je dat je snel last krijg van je darmen als je sole drinkt?

   Groetjes, laura

   • Reply
    Cassandra Lemmens
    6 mei 2015 at 19:08

    Hoi Laura, dank voor je reactie.
    Door de pds heb ik vrij snel last van de darmen en merk dat dus ook als ik solé, citroensap, of kokosolie gebruik. Zolang ik dat met mate doe en steeds oplet op wat ik eet, gaat t meestal wel goed.
    groet, Cassandra

 • Reply
  Marcel
  6 mei 2015 at 19:43

  Hoi Laura,
  Dat Keltisch zeezout gezonder is dan alle andere zout, daar twijfel ik niet aan.
  Maar we krijgen als persoon gemiddeld al te veel zout binnen, 8 tot 9 gram, terwijl we maar maximaal 6 gram mogen binnen krijgen.
  1 gram zou zelfs al genoeg zijn.
  Nu is het wel zo dat Keltisch zeezout iets minder natrium bevat dan dan vele andere zouten.
  Maar het bevat nog altijd 89,7 % NaCl
  Normaal zout en Himalaya zout bevat 97 % NaCl

  Ik verwacht niet dat de gemiddelde gebruiker zijn overige consumptie van zout naar beneden zal gaan bijstellen omdat dit inhoud dat je je hele eetpatroon moet gaan omgooien.
  Dus bijna alles zelf gaan bereiden i.p.v. de kant en klare producten waar hèèl veel zout in zit.
  Kortom ik zou adviseren: gebruik het Keltisch zeezout allèèn voor het zouten van je eten of in je recept voor de tanden te poetsen (dat werkt heel erg goed)

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   6 mei 2015 at 20:14

   Hoi Marcel,

   Dank voor je reactie! Ik ben mij er van bewust dat we teveel zout binnen krijgen via ongezonde voeding. Daarom probeer ik met mijn blog mensen te wijzen op gezonde voeding en leefstijl. Koken en zelf bakken staat centraal. Ik geef info en mensen kunnen hier hun voordeel mee doen. Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken en hun ongezonde gewoonten de deur uit gooien en die vervangen door gezonde gewoonten.

   Helemaal prima dat jij het alleen gebruikt voor het zouten van je eten :). Ik blijf lekker water met sole drinken, want ik merk dat mijn lichaam het fijn vindt.

   groetjes

 • Reply
  Ad
  7 mei 2015 at 12:28

  Dag Laura,
  Maar waarom niet citroen én sole tegelijk, in één glas 🙂
  groetjes, Ad

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   7 mei 2015 at 13:45

   Hoi Ad,
   Ik heb al van meerdere mensen gehoord dat zij dit inderdaad tegelijk in een glas doen. Dat kan natuurlijk ook.
   groetjes laura

 • Reply
  Jurgen verstraeten
  21 maart 2016 at 15:17

  Beste,
  Graag wil ik u er op wijzen dat Keltisch zout in principe niets beter is dan ander zout. Natriumchloride of het nu uit zee komt of uit zeemijnen blijft natriumchloride.

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   25 maart 2016 at 09:44

   Hallo Jurgen,
   Bedankt voor je bericht. Ik denk daar anders over, zie mijn blog.
   groetjes

 • Reply
  Natalie
  17 maart 2018 at 12:23

  Hoi Laura,

  Interessant artikel! Vraagje: hoe bewaar je je zelfgemaakte sole? Gewoon op kamertemperatuur in de kast, of in de koelkast? En hoe lang kan je het bewaren? (Ik begrijp dat zout zo goed als oneindig houdbaar is, maar hoelang blijft de watercomponent oké voor consumptie?) Bedankt!

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   14 mei 2018 at 19:08

   Hoi Natalie, je kan het inderdaad op kamertemperatuur bewaren of in de koelkast. Sole blijft echt heeeeel lang goed. Ik maak meestal 400 ml ofzo. Groetjes!

  Leave a Reply