Je kan echt zoveel met pompoen! De laatste jaren wordt deze groente steeds populairder in Nederland en dat is niet gek. Deze pompoen lasagne is perfect!
New York, 2010, Halloween. 9 jaar geleden alweer! In 2010 liep ik vier maanden stage in Montreal, Canada. Eline liep stage in New York en als je dan toch in de buurt bent kan je maar beter New York City en je vriendinnetje bezoeken. Toevallig was dat tijdens Halloween. Wat een epische avond was dat.
Halloween is natuurlijk echt wel een dingetje in Amerika. Ik kan me herinneren dat het me deed denken aan carnaval. Ik had me ingesteld op allemaal enge kostuums, veel nepbloed en mummies. Maar dat viel dus vies tegen want Halloween kostuums zijn dus helemaal niet eng. Wel is iedereen verkleed, wordt er erg veel gedronken en kan je je kont niet keren in de kroeg. Dus alleen nog wat polonaise muziek en ik waande me in Breda.
Maar ik was niet in Breda. Ik was met mijn beste vriendinnetje in New York City en vierde samen met de mensen van deze wereldstad Halloween. Wat hebben we er een feestje van gemaakt. De buckets vlogen ons om de oren. En dat hebben we geweten de volgende dag. De dag waarop ik 6 uur lang in de auto zat terug naar Montreal. Volgens mij heb ik de hele reis geslapen.
Op die beruchte Halloween avond in New York heb ik ook voor het eerst pompoen gegeten. Ik moet wel even heel diep graven maar volgens mij was het iets van pompoen stoof. Ik weet niet eens meer of ik het lekker vond. Halloween is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met pompoen. En aangezien we ook in de supermarkten worden overspoeld door pompoen aanbieding hebben we deze en komende week omgedoopt tot pompoen weken. Heb je Merel’s gevulde Halloween pompoen al gecheckt?
Bij mij op het menu: pompoenlasagne met geitenkaas en pijnboompitjes. En courgette en quinoa. Dat ook nog. Jeetje de gezondheid vliegt je om de oren! Lasagne.. Zo ziet het er misschien niet echt uit. Maar het zijn wel degelijk laagjes. Een les voor de volgende keer: meer courgette gebruiken om de laagjes te scheiden. Dus dat is meteen een tip voor jullie. Bedek elke laag rijkelijk met een laag courgette, dus alles bedekken. Het is een heerlijk recept, al zeg ik het zelf. En nog vegetarisch ook!
Recept voor pompoen lasagne met geitenkaas en pijnboompitten
Bereidingstijd: 40 minuten + 30 minuten oventijd
Ingrediënten:
600 gram pompoen (bij mij was dit een halve middelgrote pompoen)
1 ui
2 tenen knoflook, of meer als je wilt
2 tl Italiaanse kruiden
1 blik tomatenblokjes of 2 tomaten in stukjes en een eetlepel tomatenpuree
1 grote courgette
200 gram zachte geitenkaas
100 gram (zwarte) quinoa
koolzaadolie of olie naar keuze
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 200 graden.
De pompoen kan je op 2 manieren bereiden. Weet jij nog een makkelijke manier? Laat een reactie achter in de comments, ik ben benieuwd! Ik vind het altijd zo’n rot klus.
1: Was de pompoen. Halveer de pompoen en schep de pompoenpitten en draden eruit met een lepel (bewaar de pompoenpitten*). Snijd 1 helft van de pompoen in parten. Leg de parten op een bakplaat, besprenkel het vruchtvlees met wat koolzaadolie, peper en zout. Rooster de pompoen 20 minuten in de oven. Laat de pompoen afkoelen, verwijder de schil en snijd in blokjes.
2: Was de pompoen. Halveer de pompoen en schep de pompoenpitten en draden eruit met een lepel. Schil de pompoen met een dunschiller (bewaar de pompoenschillen*). Snijd de pompoen in blokjes en besprenkel met olie en breng op smaak met peper en een beetje zout. Rooster de pompoen nu 20 minuten in de oven.
Terwijl de pompoen in de oven staat: Was de quinoa en kook die gaar in 15 minuten. Je gebruikt één deel quinoa en 2 delen water.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak de ui 5 minuten in een pan met olie. Voeg de knoflook en Italiaanse kruiden (ik heb een mengeling van basilicum, oregano, tijm) toe en bak nog een paar minuutjes. Roer de tomaten erdoorheen en laat dit 10 minuten op laag vuur koken.
Was de courgette en snijd in dunne plakken. Ik heb een kaasschaaf gebruikt.
Nu gaan we de laagjes maken. Let op: ik kan 2 lagen maken met pompoen in mijn ovenschaal, maar dat verschilt per ovenschaal. Vet een ovenschaal in met olie. Op de bodem verdeel je met een lepel een heel dun laagje tomatensaus, dat is tegen het aankoeken. Bedek de bodem met courgette. Verdeel de helft van de pompoen over de courgette. Schep nu de helft van de quinoa bij de pompoen en bestrooi met 1/3 geitenkaas. Bedek deze laag goed met courgette en daarover een laagje tomatensaus. Herhaal de pompoen laag. Dan nog een laag met de courgette, tomatensaus, geitenkaas en pijnboompitjes.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak in 30 minuten gaar.
*de pompoenpitten kan je roosteren in de oven en als snack eten of in de hummus gebruiken. De pompoenschillen kan je ook nog gebruiken in andere gerechten. Je kan ze bijvoorbeeld ook roosteren in de oven en als chipjes eten. Hou de site in de gaten voor de recepten, het zijn immers de pompoen weken op It’s a Food Life.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
Volg It’s a Food Life op
Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest
Check ook deze lekkere recepten:
Stamppot met zoete aardappel en andijvie
Spitskoolstamppot met winterpostelein
Zoete aardappel stamppot met pindakaas
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
Meer weten over gezonde voeding? Check mijn foodcoach praktijk Proef het leven!
10 Comments
Marlies
28 oktober 2015 at 18:20Alle ingrediënten in deze lasagne vind ik lekker, dus het moet wel een succes zijn!
Laura
29 oktober 2015 at 14:48Hoi Marlies,
Ik vond het een groot succes! Ben benieuwd wat jij ervan vindt. Als je ‘m ooit gaat maken hoor ik graag of het gesmaakt heeft!
groetjes,
Laura
Eline
3 november 2015 at 11:29Ziet er super lekker uit! Love you!
Esther
24 oktober 2017 at 21:55Je kan de pompoen ook met scil en al in de oven stoppen.
Schillen wordt een stuk makkelijker als deze meegegaard is!
Anne Eva
26 oktober 2017 at 11:37Dit klinkt als een heerlijk recept, maar voor hoeveel personen is het recept ongeveer?
Sofie
29 oktober 2017 at 14:57Super lekker! ?
Boudewijn
24 november 2017 at 21:04Ik heb je recept net gemaakt. Zalig! Wel heb ik wat toegevoegd (wat ik altijd doe) en dat was een mengsel van walnoten/ knoflook/ olie en verse tijm. Heel erg bedankt. Je recept ga ik zeker vaker maken.
Laura
25 november 2017 at 13:05Hoi Boudewijn, klinkt goed dat zal ik ook eens proberen! Groetjes, Laura
Tineke Ruiter
14 augustus 2018 at 10:51Hoi Laura,
Heerlijk recept is dit!
Tip: als je verse flespompoenen gebruik hoeft je ze niet te schillen. Tot eind oktober kan je dat rustig doen. Is net zo lekker, en makkelijker te bereiden.
Laura
27 september 2018 at 14:01Hi Tineke,
Bedankt voor de tip!Dat scheelt een hoop werk
🙂
liefs Laura