Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Zomerse andijvie stamppot met zoete aardappel

Zomerse andijvie stamppot | It's a Food Life

Oh jongens wat ben ik BLIJ met deze nazomer. Ik doe het gewoon veel beter op lekker weer. Om de zomer te vieren heb ik een heel fijn gezond en zomers receptje voor jullie: zomerse andijvie stamppot met zoete aardappel (die je ook heel goed in de winter kan eten). 

Zomerse andijvie stamppot | It's a Food Life

Ik ben echt onwijs fan van zoete aardappel en wij eten het dan ook regelmatig. Chris zijn reactie toen hij voor het eerst zoete aardappel frietjes proefde: “je moet niet zeggen dat het friet is want het smaakt helemaal niet naar frietjes!” Tja… Inmiddels is ook Chris gewend aan de smaak en volgens mij kan hij het wel waarderen. Dat hoop ik dan maar want we eten het wekelijks!

Zomerse andijvie stamppot | It's a Food Life

Zoete aardappel is een echte immuunsysteem booster. Ze bevatten namelijk een uniek soort proteïnen die de plant gebruikt als energiereserve tijdens verschillende fases van de groeicyclus. Deze proteïnen stimuleren de witte bloedlichaampjes en versterkt zo het immuunsysteem.

De fel oranje kleur heeft de zoete aardappel te danken aan bètacaroteen (waar wortels ook vol van zitten), deze antioxidant heeft een beschermende werking op de huid en werkt ontstekingsremmend.

Zomerse andijvie stamppot | It's a Food Life

Recept voor zomerse andijvie stamppot met zoete aardappel

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen
2 grote of 3 kleine zoete aardappels
250 gram zomerse andijvie
handje vol pijnboompitjes
6 zongedroogde tomaatjes
75 gram feta 
Peper en zout
blokje roomboter

Zo maak je het:
Was de zoete aardappels en snijd in grote blokken. Kook de aardappelen zo’n 20 minuten in ruim water met een snufje zout. 

Was ondertussen de de andijvie en snijd in dunne reepjes. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en iets bruin kleuren. Hak de zongedroogde tomaatjes in grove stukjes.

Giet de zoete aardappels af, voeg de roomboter toe en de helft van de feta en stamp alles tot puree. Schep nu de zongedroogde tomaat en de andijvie door de puree en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de zomerse andijvie stamppot over 2 borden en strooi de resterende feta en de pijnboompitjes eroverheen.

Eetsmakelijk!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Nog meer zoete aardappel eten? Probeer ook eens:
Gevulde zoete aardappel uit de oven met ei en dille
Zoete aardappelburger met saus van gepofte knoflook
Linzensoep met zoete aardappel

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Hanneke
    15 september 2016 at 17:59

    Bedankt voor dit fijne recept Laura. Vanavond echt geen zin in koken (en toen toch maar een vega pizza besteld….oeps…), maar dit ga ik zeker op het menu zetten.

    Dat warme weer vind ik ook echt heerlijk. Het is stikwarm in huis, maar toch geniet ik! Zon op je huid (niet te veel natuurlijk) doet een mens zo goed. Ik ben minimaal 25% vrolijker met die zon erbij…

  • Reply
    marchel
    27 maart 2017 at 14:16

    marchel
    bedankt voor het recept. ik kook ieder dag en ben ook ieder dag op zoek naar
    andere recepten waar ik wat mee kan. had allen wat gerookt spekjes uitgebakken er bij gedaan
    dat vond ik net even de kers op de taart. heb eerst jou recept geproefd en vond voor mij gevoel dat er nog wat aan ontbrak maar dat is mijn keuze. moet ook bij deze zegen dat jou recept heerlijk is en hoop dat er velen mensen net als ik er erg van gaan genieten bedankt

    • Laura
      Reply
      Laura
      27 maart 2017 at 17:47

      Fijn dat je het een lekker recept vindt Marchel. Ik maak dit regelmatig dus zeker ook favoriet bij ons thuis! Spekjes lijken me ook wel een lekkere toevoeging ja! Ga ik ook eens proberen 🙂 bedankt voor de tip!

    Leave a Reply