Drankjes & Smoothies/ Recepten/ Vegetarisch

Pompoencider met kokosslagroom

Pompoencider met kokosslagroom | It's a Food Life

Gastblog door Merel – De boomblaadjes liggen in de goot te rotten, je wordt doodgegooid met pompoen en ik wil het liefste de hele dag in mijn nest blijven liggen. Het is overduidelijk herfst.

Ik breng oktober en november meestal door in totale ontkenning van de wintermaanden die eraan komen. Diep van binnen verwacht ik dat het ieder moment weer lekker warm wordt buiten, ‘want de zomer is pas net voorbij’. Dus iedere dag is het weer een tegenvaller als blijkt dat handschoenen op de fiets ook die ochtend geen overbodige luxe zijn. Daar fiets ik dan door de regen, met sjaal en winterjas, glibberend over de bladerpulp, hopend dat vanmiddag de zon nog doorbreekt.

Pompoencider met kokosslagroom | It's a Food Life

Het enige wat de herfst nog een beetje draaglijk maakt is het feit dat je ’s avonds legitiem onder een dekentje op de bank kunt kruipen met een kop thee. Of nog beter, iets warms met alcohol. Gezien ik nog wat restjes overhad van de gevulde Halloween pompoen van vorige week, leek me dit een moment bij uitstek om beide te combineren: een warme pompoencider met alcohol. En slagroom, als je dan toch bezig bent.

Laat ik beginnen met een cruciale tip voor de slagroom. Gezien we deze vegan en minder slecht dan normale slagroom gaan maken, vergt het wat voorbereiding. Het belangrijkste ingrediënt, de kokosmelk, moet namelijk puur zijn (niet de light variant) en gekoeld. Bij lage temperaturen stolt het vet en kun je makkelijk het waterige sapje van de dikke room scheiden. Want juist deze room hebben we nodig. Het kokoswater kun je later nog door een smoothie gooien.

Pompoencider met kokosslagroom | It's a Food Life

Overigens kocht ik met mijn blinde hoofd wél de light variant en probeerde hier toch heel koppig slagroom van te maken. Na een nacht in de koelkast was de room niet van het water gescheiden en het opkloppen werd een ramp. Uiteindelijk ben ik naar de winkel geracet voor het juiste blik, zette dit een uur in de vriezer en hierna een uur in de koelkast. Dit werkte perfect. Dus als je haast hebt en geen tijd om de melk een dag in de koelkast te laten staan: de vriezer is je vriend.

De faalactie met het light-blik heeft me uiteindelijk wel iets anders opgeleverd: kokosyoghurt. Maar hier zal ik in de toekomst een ander recept aan wijden. Voor nu houden we het bij pompoencider met kokosslagroom. Kruidig, gezellig en vegan – mits je de honing achterwege laat. Handig om restjes pompoen weg te werken en je huis ruikt na afloop naar een speculaasfabriek.

Pompoencider met kokosslagroom | It's a Food Life

Recept voor pompoencider met kokosslagroom

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Ingrediënten voor 2 glazen:
150 gram rauwe pompoenblokjes
1 flesje appelcider (Stella Artois bijvoorbeeld, a 33cl)
50 ml rum
Paar stukken sinaasappel
Blokje gember, in stukjes
1 kaneelstokje
1 theelepel koek- en speculaaskruiden (of pumpkin spice kruiden)
Snufje cayennepeper

1 blik kokosmelk, vol vet, gekoeld (400 ml)
Scheutje vanille extract
Eventueel zoetstof naar keuze (honing, stevia, poedersuiker)

Hoe maak je het:
Breng in een steelpannetje water aan de kook. Gooi je pompoenstukjes erin en kook het in ongeveer 10 minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van hoe groot je blokjes zijn; Als je er makkelijk met een vork in kunt prikken is het gaar.

Giet je pompoenstukjes af en pureer het met een staafmixer, of ga aan de slag met een vork.

Spoel je steelpannetje even om, gooi de puree er terug in samen met de andere ingrediënten (appelcider, rum, kaneelstokje, sinaasappel, gember en de kruiden) en meng het goed samen. Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten op zacht vuur pruttelen. Als het te dik wordt, kun je nog wat cider of water toevoegen.

Haal je pompoencider door een zeef voordat je het in een glas giet, zodat de grote klontjes en het kaneelstokje verwijderd worden.

Schep een lepel slagroom op je warme cider en bestrooi het eventueel met wat kaneel.

Voor de slagroom
Je blik kokosmelk moet voor gebruik goed gekoeld zijn. Zet hem het liefste een dag van tevoren al in de koelkast.

Keer je blik ondersteboven voordat je hem openmaakt, dit zorgt ervoor dat het vocht nu bovenaan zit en de stijve room beneden blijft (cream rises to the top). Giet dit vocht eruit en bewaar dit voor in een smoothie.

Schep het overgebleven room in een kom en klop het fluffy met een mixer. Voeg een scheutje vanille extract en wat zoetstof toe.

 

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

Nog meer pompoen recepten?
Gevulde Halloween pompoen
Pompoen Lasagne
Pompoensoep met appel
Food Facts: pompoen

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Constance Floresse
    3 november 2015 at 10:17

    Hallo Merel.mijn vader en de moeder van jouw vader zijn / waren broer en zus. Ik zie je vader regelmatig in Middelburg en het is erg leuk om jou blog te lezen!Net als jij kook ik graag en lees ik er veel over. Wat een heerlijke recepten heb je en je vegetarische “vondsten”zijn geweldig.
    Ga zo voort hihi, ik blijf je volgen! Groet van Constance

  • Leave a Reply