Recepten/ Salades & Soepen

Pasta salade met kokkels

pasta salade met vongole | It's a Food Life

Deze pasta salade heb ik al een tijdje geleden gemaakt. Namelijk afgelopen zomer, voor een picknick. Maar ik kwam de foto’s tegen en dacht: ‘Het is potverdikkeme zonde dat dit recept voor pasta salade met kokkels nog niet online staat!’ Dus bij deze.

Ik eet erg graag vis. Als ik uit eten ga dan kies ik ook vaak voor een visje. Toen wij van de zomer op Texel waren aten we bij Inn de Knip als voorgerecht een schaaltje kokkels. Dat zijn de lekkerste kokkels die ik ooit gegeten heb. Gewoon simpel klaargemaakt met wat kruiden en veel knoflook. Maar schaal- en schelpdieren doen het ook altijd erg goed in pasta’s. En pasta salades doen het weer goed bij een picknick. Daarom maakte ik afgelopen zomer deze pasta salade klaar toen wij gingen picknicken bij Palm Parkies Breda. Maar het is nu niet echt lekker weer om te picknicken. Dat snap ik ook wel. Gelukkig kan deze salade het hele jaar door! Hoewel de kokkels van september tot juni in het seizoen zijn.* Dus eigenlijk kan deze salade niet het hele jaar door.

pasta salade met vongole | It's a Food Life

Kokkels worden ook wel ‘eetbare hartschelp’ of ‘kokhaan’ genoemd. Kokkels worden handmatig gevist op de Waddenzee. Nederland was tot voor kort één van de grootste kokkelproducenten van Europa. Maar sinds 2005 is mechanische visserij op kokkels in de Waddenzee niet meer toegestaan. Dat komt omdat het teveel schade aan de zeebodem toebracht én omdat er geen eten meer overbleef voor de vogels.*

pasta salade met vongole | It's a Food Life

Hoe maak je kokkels klaar?

Kokkels leven op de bodem van de zee en graven zich in in zand. Kokkels zitten daarom vaak vol zand. Je kan de schelpdiertjes het zand laten ‘uitspugen’. Dat doe je door ze in een bak met koud water met heel veel zout te leggen. Kokkels kunnen worden bereid als mosselen. Gooi kapotte en openstaande kokkels weg. Zoals ik al zei zijn de lekkerste kokkels die ik gegeten heb vrij simpel bereid met wat kruiden en knoflook.pasta salade met vongole | It's a Food Life

pasta salade met vongole | It's a Food Life

Recept voor pasta salade met kokkels

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
Voor de kokkels:
1 kilo kokkels, gewassen in zout water
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gehakt
verse peterselie
verse dille
1 glas witte wijn
chilli vlokken
peper

Voor de salade:
200 gram volkoren macaroni
200 gram andijvie
1 rode ui
1 rode paprika
10 cherry tomaatjes
1 courgette
blauwe kaas
verse peterselie, fijngesneden
verse dille, fijngesneden
olijfolie

Zo maak je het:
Kook de macaroni zoals staat aangegeven op de verpakking.

Maak de kokkels klaar
Pak een koekenpan. Bak de ui in wat olijfolie. Voeg de knoflook, een handje verse peterselie en een handje verse dille toe. Voeg de kokkels toe en schenk de wijn erbij. Schud de pan een beetje heen en weer tot alle kokkels open zijn. Zet even opzij.

Maak de salade klaar
Snijd de courgette in plakjes en grill de plakjes in een grillpan. Snijd de cherry tomaatjes doormidden en de rode ui in ringen of kleine stukjes. Snijd ook de paprika in stukken. Was de andijvie en ook die snij je fijn. Gooi alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal, schenk er royaal olijfolie overheen. Alles goed door elkaar husselen.

Nu kan je de kokkels uit de schelpjes halen. Je kan ervoor kiezen om de kokkels bovenop de salade te leggen of ze er doorheen te mengen.

Kijk nu het onderstaande filmpje van een kokkel (of vongole?) die zout van een tafel likt. Awesome!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

*bronnen: goedevissers.nl, vvvzeeland.nl, gastronomix.nl 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply