Gastblog door Merel – Waarom heel Nederland slecht weer en kou associeert met stamppot, geen idee. Vast in ons brein geprent door slimme marketingmannen. Ik doe er net zo goed heel enthousiast aan mee. Gedurende de zomer heb ik niet één keer zin gehad om stamppot te bereiden, maar nu ik dagelijks verkleumd thuiskom neemt de behoefte om met een bord dampend, geprakt eten op de bank te kruipen geleidelijk toe. Herkenbaar? Probeer dan deze ‘een net wat andere’ stamppot met zoete aardappels, pastinaak en (een persoonlijke favoriet) pindakaas!
Het voordeel van stamppot is dat het ook vrij makkelijk en snel te maken is. Je gooit alles in één pan, laat het pruttelen en stampt alles door elkaar. Je hoeft geen moeite te doen om alles in nette, kleine stukjes te snijden, je hoeft niet tien verschillende kooktijden in de gaten te houden en dat het eruit ziet alsof het al een keer is gegeten neem je gewoon voor lief. Dat laatste leerde ik the hard way, toen ik vol goede moed mijn camera richtte op dit hoopje geprakte prut. Het is dat er nog een charmant bord onder ligt, anders was het helemaal niet om aan te zien.
Mocht je net als ik een pindakaasfanaat zijn, dan is dit recept sowieso een winnaar. Overigens kun je de andijvie ook verwisselen met boerenkool, en als je niet van pastinaak houdt kun je deze ook vervangen met een extra aardappel. Het kan allemaal. Weer zo’n voordeel van stamppotten, in principe kun je er al je groenterestjes doorheen gooien. Wortel? Prima. Pompoen? Klinkt goed. Paprika? Sure!
Genoeg gezeverd. Tijd om te eten!

Een 'net wat andere' stamppot, met zoete aardappel, pastinaak en (een persoonlijke favoriet) pindakaas!
- 1 grote zoete aardappel (ongeveer 350 gram)
- 1 pastinaak (ongeveer 200 gram)
- 1 kleine prei (ongeveer 200 gram)
- 200 gram andijvie
- 40 gram pindakaas
- 3 eetlepels kokosmelk
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook
- Halve rode peper (of gebruik sambal)
- Scheutje olie om in te bakken
- Peper/zout
- Eventueel: een handje ongezouten pinda's en koriander
-
Breng water aan de kook in een grote pan. Schil de aardappel en pastinaak en snijd ze in gelijke, grote stukken. Snijd de prei in grove ringen.
-
Gooi de stukken aardappel en pastinaak in de pan met water en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten. De aardappel is gaar als je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Doe na 17 minuten de prei in de pan erbij en kook het zo’n 3 minuten mee.
-
Snijd ondertussen de gele ui en rode peper in stukjes. Verhit wat olie in een koekenpan. Bak de ui en peper tot de ui lichtbruin is. Pers de knoflook uit en roerbak het een minuutje mee. Schep de kokosmelk en pindakaas in de koekenpan en roer het door tot het een papje wordt.
-
Giet de aardappels, pastinaak en prei af en gooi ze terug in de pan. Je kun de pan op een laag vuurtje op het fornuis laten staan om de stamppot warm te houden. Stamp alles fijn. Voeg het pindakaaspapje toe aan de stamppot en hussel het goed door. Voeg nu ook de andijvie toe en blijf het husselen tot de andijvie is opgenomen in de stamppot. Breng op smaak met peper en zout.
-
Verdeel de stamppot op twee borden. Garneer met pinda’s en eventueel koriander.
No Comments