Bij stamppot hoort eigenlijk worst. Maar daar ben ik niet echt fan van, van rookworst dan. Een lekkere verse worst kan ik beter waarderen. Maar genoeg over worst gepraat… Want deze gehaktballen a la Jonnie Boer passen veel beter bij deze heerlijke spitskoolstamppot.
Recept voor spitskoolstamppot met winterpostelein
Ingrediënten:
voor de spitskool winterpostelein stamppot
1 spitskool
1 kilo aardappelen
100 gram winterpostelein
1 ui
2 teentjes knoflook
kerriepoeder
snufje zout en peper
1 rode paprika
1,5 tl mosterd
voor de gehaktballen (van Jonnie Boer)
500 gram (biologisch) rundergehakt
300 ml runderbouillon
2 eieren
100 gr paneermeel
1 el grove mosterd
1 el franse mosterd
2 el ketjap manis
1 tl zout en peper
1 tl cayennepeper
50 gr roomboter
Zo maak je het:
We gaan eerst de gehaktballen maken. Doe alle ingrediënten behalve de bouillon en roomboter in een grote kom. Kneed het geheel goed door elkaar met je handen en draai er gehaktballen van. Je kan vijf grote gehaktballen maken maar ook meerdere kleintjes. Wat jij wilt! Zet de gehaktballen afgedekt met wat vershoudfolie voor een half uur in de koelkast.
Verwarm de boter in een pan en bak de gehaktballen rondom bruin. Voeg de runderbouillon toe en laat de gehaktballen een minuut of 45 sudderen met de deksel op de pan.
Tijd om aan de slag te gaan met de stamppot. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken en kook in 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en bewaar een beetje van het kookvocht.
Snijd de spitkool door midden en verwijder de harde kern. Snijd de spitkool in kleine reepjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak in een hapjespan de ui en knoflook kort aan en voeg dan de spitkool toe. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en (lekker veel) kerriepoeder.
Snijd de paprika in reepjes en grill deze in een grillpan. Was de winterpostelein voorzichtig en snijd de steeltjes fijn en de blaadjes grof.
Nu kan je de aardappels stampen met een beetje mosterd en wat kookvocht. Meng het spitskool mengsel erdoorheen en voeg ook de winterpostelein toe. Je kan de reepjes paprika er los bijleggen en natuurlijk de gehaktballen niet vergeten!
Ook lekker: ovenschotel met gehakt, aardappels, prei en wortel
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
No Comments