In mijn laatste blog heb ik je meegenomen naar Thailand waar ik een mooie en leerzame dag heb gehad bij een Thaise cooking class. Ik heb uitgebreid verteld over de verschillende smaakmakers en groenten die veel worden gebruikt in de Thaise keuken. Vandaag ga ik één van mijn favoriete Thaise recepten delen: Thaise massaman curry. Thailand staat bekent om zijn curry en Chris en ik hebben er dan ook veel – heel veel – gegeten. Maar de massaman curry is echt by far mijn favoriet.
Ik geef het recept voor de curry maar ook voor de curry pasta. Het is niet heel moeilijk te maken maar je hebt wel redelijk wat ingrediënten nodig en ik raad je aan om de ingrediënten eerst voor te bereiden. Don’t worry ik leg stap voor stap uit wat je moet doen, en nogmaals het is echt niet moeilijk. Het is ook best leuk om zelf curry pasta te maken.
Het stampen van de curry pasta is een hele goede arm workout. Man wat heb ik gelachen tijdens de kookcursus. Wij elke keer hopen dat de curry pasta genoeg gemalen was maar nee hoor… NO NO NO NOT GOOD! En dan konden we weer door met die vijzel. Tot je arm lam was en dan nam de ander het over.
Het recept voor Thaise massaman curry pasta
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor Massaman curry pasta
5 gedroogde rode chili pepers, ontpit en geweekt
10 teentjes knoflook, geroosterd
3 sjalotjes, geroosterd
1 cm citroengras, heel fijn gehakt
1 cm galangal (Thaise gember)
1/2 tl kurkuma
5 zwarte peperkorrels
1 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
8 kruidnagels
2 tl curry poeder (ik gebruikte jonnie boer curry madras)
1 tl zout
1 tl garnalen pasta (vega alternatief: weglaten)
1 el pinda’s
Zo maak je het:
Bereid eerst alle ingrediënten voor:
Verwijder de zaadjes uit de chili pepers en laat de pepers weken in een schaaltje water.
Schil de knoflook en sjalotjes, hak grof en rooster een paar minuten in een droge pan.
Hak de citroengras en de galangal heel fijn.
Rooster de korianderzaadjes, komijnzaadjes, kruidnagels, peperkorrels en kurkuma in een droge pan.
Doe de korianderzaadjes, komijnzaadjes, kruidnagels, peperkorrels en kurkuma in een vijzel en maal fijn. Zet even opzij in een kommetje.
Doe de chili pepers en het zout in de vijzel en maal fijn. Voeg de galangal en het citroengras toe en maal fijn. Voeg nu alle andere ingrediënten toe behalve het kruidenmengsel, de pinda’s en granalen pasta en maal alles goed fijn tot een pasta. Voeg nu ook de rest va de ingrediënten toe maal, maal, maal. Let op, spierballen alert! Dit fijnmalen kan best een tijdje duren namelijk.
Het recept voor Thaise massaman curry
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten (voor 2 personen):
2 el massaman curry pasta (zie recept hierboven)
200 gram kipfilet (vega alternatief: tofu)
50 gram kokos cream
1 el (koolzaad)olie
200 gram vast kokende aardappels
250 ml kokosmelk
2 laurierblaadjes
2 kaneelstokjes
2 kardamom peulen
6 ster anijs
2 el palm suiker
2 el vissaus (vega alternatief: 1 tl zout)
2 el tamarinde saus
2 eetlepels pinda’s
Zo maak je het:
Bereid eerst de ingrediënten voor:
Snijd de kipfilet in blokjes.
Kook de aardappelen 15 minuten in ruim kokend water met zout. Giet af en snijd in grove stukken.
Rooster de kaneelstokjes, kardamom peulen en ster anijs in een droog pannetje.
Doe de kokos cream en koolzaadolie in een wokpan en voeg de curry pasta toe. Roer goed door elkaar en bak tot het begint te geuren. Voeg de kip toe en bak 2 minuten mee. Voeg de palm suiker, vissaus en tamarinde saus toe en roer door elkaar voor een minuut.
Blijf roeren en voeg de aardappelen en kokosmelk toe. Laat nu op middelhoog vuur koken tot de kip gaar is.
Voeg de kaneelstokjes, kardamom peulen, laurierblaadjes, en ster anijs toe en laat de massaman curry 10 minuten stoven op laag vuur. Probeer dan de kruiden er zo goed mogelijk uit te plukken, deze eet je dus niet op!
Serveer met pinda’s, zilvervliesrijst en naanbrood.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Gotta love Asian food toch? Nog meer proberen uit de Aziatische keuken? Check:
Thaise kokossoep
Pho Bo; dé noedelsoep uit Vietnam
Meatless Mondays: Veganistische Pad Thai
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!
7 Comments
Willeke
27 maart 2017 at 17:24Het ziet er goed uit Laura, maar hoe spicy is de curry? Volgens Thaise begrippen no spicy of medium spicy? Daar ligt mijn grens in ieder geval 😉
Laura
27 maart 2017 at 17:43Ha Willeke, dit is wel medium spicy 😉 maar je kan het makkelijk aanpassen! In dit recept gebruik ik voor 2 personen 2 eetlepels curry pasta maar je kan ook eerst 1 eetlepel, of een halve, toevoegen. En dan even proeven. Je kan dan later altijd nog wat meer toevoegen 🙂
Rob
5 april 2017 at 17:09Hey Laura,
Lekker hoor, heb het een keer gemaakt ga het nog een keer maken.
Mis zelf de pinda’s in dit gerecht volgens mij zitten die normaal er wel in.
Snapte alleen de 150 ml kokos cream niet, aangezien dit een vaste substantie is lijkt me gram logischer. Heb er vorige keer een half pakje in gedaan
Laura
5 april 2017 at 18:34Hoi Rob, wat fin dat je het een lekker recept vindt! Ik vind het ook erg lekker. Ik heb de kokoscream aangepast naar grammen, dat is inderdaad duidelijker. En pinda’s horen er wel dergelijk is! Heb je helemaal gelijk is, ik ben stom genoeg vergeten om het in de ingrediënten te zetten. Op de foto’s zijn ze wel te zien 😉 bedankt voor de tips en enjoy de massaman curry!
Azzaro
23 februari 2018 at 22:02Nou Laura, nu ik dit gelezen heb kan ik niet meer om de massaman curry maaltijd heen. Die moet ik eten. Ziet er verrukkelijk uit. Toen ik het las begon ik het al te ruiken. Mmmmm, ik kreeg er honger van. Bij toeval jou heel leuke website ontdekt. Vrolijk verkwikkend juweeltje met leuke informatie. I´ll be back!
Michelle
19 juli 2018 at 13:22Hoi Laura,
Wat een fijn recept ik ga dit binnenkort proberen. Ik kom net uit Thailand en krijg na 3 weken nog steeds niet genoeg van het lekkere eten. Vooral zelf koken is leuk en alles vers maken is nog leuker. klein vraagje, wanneer gebruik je de 1 el (koolzaad)olie ik zie dit niet terugkomen? En houd je de kardamom peulen heel? Ik moet even zoeken want ik weet niet wat dat is maar dat zal goed komen. Dank voor je recept.
Laura
20 juli 2018 at 09:59Hoi Michelle,
Ik ken het gevoel! Het eten daar is zó lekker allemaal! De koolzaadolie mag je samen met de kokoscream toevoegen, stond er inderdaad niet bij dus bedankt voor het doorgeven 🙂 De kardamom peulen worden inderdaad heel toegevoegd. Deze eet je niet op maar kan je als je gaat eten eruit vissen of eromheen eten.
Laat je me weten hoe het recept gelukt is? Vind ik leuk!
Liefs Laura