Één van mijn lievelingskookboeken ‘Uit liefde voor Vietnam’ (lees hier mijn review) neemt je mee in een smaakroute langs 10 Vietnamese steden. Bij Hanoi staat het recept over dé Vietnamese noedelsoep: Pho Bo. Chris en ik hebben bijna dagelijks Pho gegeten in Vietnam en kregen er echt nooit genoeg van. Daarom werd het de hoogste tijd om dit verrukkelijke soepje eens zelf te maken. ‘Bo’ betekent trouwens rund. Dus Pho Bo is noedelsoep met rundvlees.
“In het noorden van Vietnam is het kouder dan in het zuiden. Daarom worden in het noorden meer stoofpotjes, pot-au-feu, gemaakt. De Vietnamese vrouwen dragen een bamboestok over hun schouders met aan de uiteinden twee manden. Langs de ene kant verse kruiden, kommen en lepels. Aan de andere kant een vuurtje om bouillon op te koken. In de tijd van de kolonisatie weze de Fransen ernaar en riepen “feu, feu..! vuur, vuur!” De Vietnamezen namen die benaming over en noemden hun bouillonsoep Pho (Feu).”
– Truong Thi Quyen in Uit liefde voor Vietnam.
Recept voor Pho Bo – Vietnamese noedelsoep
Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur suddertijd voor de bouillon
Ingrediënten voor 2 personen:
voor de bouillon
400 gram runderschenkel
1/2 gele ui, gepeld
1 sjalot
2 el vissaus
40 gr verse gember
2 kardemompeulen
4 steranijs
1 kaneelstokje
1 tl rietsuiker
2 tl zeezout
voor de soep
50 gr rundvlees, in dunne plakjes
150 gram rijstnoedels
1/2 ui, in ringen
2 stengels lente-ui
6 stengels verse koriander (steeltjes voor de bouillon, blaadjes voor de soep)
voor bij het serveren
verse kruiden (basilicum, munt, koriander…)
taugé
limoen
rode peper
Zo maak je het:
De Bouillon maak je als volgt:
Breng 2 liter water aan de kook. Voeg de runderschenkel toe, de halve gele ui en 1 tl zeezout. Snij de sjalot door midden en de gember in stukes. Plet beiden een beetje met de vlakke kant van een mes. Voeg toe aan de bouillon. Gooi nu ook de rest van het zeezout, de kaneelstokjes, kardemompeulen en steranijs in de pan. Laat de bouillon 2 uur afgedekt sudderen.
Als er schuim ontstaat op de bouillon haal dit er dan af. Voeg na 2 uur de korandersteeltjes, vissaus en rietsuiker toe.
De soep maak je zo:
Laat gedroogde rijstnoedels 15 minuten weken in lauw water. Haal de noedels uit het water en kook ze gaar (ik had dunne noedels die in 10 minuten gaar waren). Giet de rijstnoedels af en verdeel over 2 kommen.
Haal de runderschenkel uit de bouillon en snij in dunne plakjes. Leg deze samen met het rauwe rundvlees op de noedels. Zeef de bouillon en breng opnieuw aan de kook. Giet nu de kokende bouillon over de noedels en het vlees, het rauwe rundvlees zal nu garen door de hete bouillon. Meng de gele ui-ringen, lente-ui en korianderblaadjes en leg deze bovenop de soep.
Serveer het geheel met een bordje vol verse kruiden, wat rode peper, limoen, taugé en smaakmakers als soyasaus en sambal. Dit kan je dan zelf naar eigen smaak toevoegen aan je soep.
ăn ngon miệng nhé (als het goed is betekent dat eetsmakelijk, maar google translate kan je nooit volledig vertrouwen natuurlijk)
Volg je It’s a Food Life al?
Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
Kan je geen genoeg krijgen van soep? Probeer ook eens:
Thaise kokossoep
Afrikaanse Pindasoep
Meatless Mondays: Veganistische Currysoep
No Comments