De Thaise keuken is één van de beste ter wereld en tijdens onze reis door Thailand ben ik verliefd geworden op Thai food. In Chiang Mai heb ik een fantastische dag gehad bij MaMaNoii Thai Cookery School en de fijne kneepjes van de Thaise keuken mogen leren. In dit blog ga ik vertellen welke gerechten ik klaar heb gemaakt en wat ik heb geleerd over de verschillende kruiden en andere smaakmakers in de Thaise keuken.
In de Thaise keuken werken ze met veel smaakmakers. Maar niet de chemische smaakmakers die uit de fabriek komen. Nee de Thai koken met smaakmakers zoals verse en gedroogde kruiden en groentes ze dagelijks op de markt halen. De dag begon dan ook met een rondleiding over een echte Thaise markt. Wel eventjes iets anders dan een supermarkt in Breda..
We liepen langs een aantal kraampjes waar we uitleg kregen over de verschillende producten. Bergen groenten die ik in Nederland alleen bij de toko tegenkom, kilo’s verschillende soorten rijst, kleurrijke exotische vruchten en talloze kruiden in alle geuren en smaken die je je maar kan wensen. Oh en laten we het vlees en de verse vis niet vergeten. Zeer verse vis want die werden zo levend uit een grote bak water gepakt en zeer behendig door een paar dames klaargemaakt voor de BBQ.
MaMaNoii Thai Cookery School
De rest van de dag brachten we door op de boerderij van MaMaNoii, een droomhuis voor elke foodie. De grote keuken werd omringt door een prachtige kruiden- en groentetuin. Nadat we de gerechten die we wilden koken hadden doorgegeven kregen we een rondleiding door de tuin. Enthousiast vertelde onze gids over de verschillende soorten groente en kruiden die onmisbaar zijn in de Thaise keuken.
Wat ik heel mooi vind aan de Thaise keuken is dat ze heel puur koken maar zich ook zeer bewust zijn van de geneeskrachtige werking van voeding. Onze gids vertelde niet alleen hoe je bepaalde groente en kruiden kan gebruiken in de keuken maar ook welke kruiden je kan gebruiken bij kwaaltjes en ziekten.
De smaakmakers uit de Thaise keuken:
- Gember
gebruik: wortel en bloem
geneeskrachtige eigenschappen: decongestivum (doet gezwollen slijmvliezen slinken), antioxidant, huidverzorger, eetluststimulator, antidepressiva. Kan ook de volgende klachten verminderen: hoofdpijn, constipatie en de hik. - Galangal of Thaise gember
gebruik: stam
geneeskrachtige eigenschappen: bevorderd de afgifte van water door de nieren (diureticum) en vermindert klachten van diarree, opgeblazen gevoel, astma en spierpijn. - Thai Ginseng
gebruik: wortel
geneeskrachtige eigenschappen: maag kalmerend, eetluststimulator. Vermindert klachten van diarree en helpt tegen een opgeblazen gevoel. - Kurkuma
gebruik: wortel
geneeskrachtige eigenschappen: sterk medicijn voor spijsverteringsklachten die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress en alcohol. - Citroengras
gebruik: stam en olie
geneeskrachtige eigenschappen: vermindert gasvorming, verlicht buikpijn en spierpijn.
In de Thaise keuken gebruiken ze verschillende soorten chili pepers. Ook deze pepers hebben een geneeskrachtige werking. De grote pepers zijn het meest mild en hoe kleiner de peper hoe scherper die wordt. De kleinste rode en groene pepers (Birds Eye Chili) worden vaak gebruikt in curry pasta’s en het zweten dat gepaard gaat met het eten van deze hotties zorgt voor ontgifting van het lichaam.
- Limoen
gebruik: sap en schil
geneeskrachtige werking: verlicht de hoest en pijnlijke keel. Helpt bij gevoelig tandvlees en werkt als huidverzorger. - Kaffir limoen
gebruik: schil en olie
geneeskrachtige werking: helpt tegen roos, vermindert gasvorming en verlicht buikpijn. - Kaffir limoen blad
gebruik: in soepen en curries
geneeskrachtige werking: goed voor de spijsvertering en verlicht buikpijn. Bevat ook Beta-Carotene wat goed is voor de huid. - Thai eggplant – Thaise aubergine
gebruik: vrucht
geneeskrachtige werking: vermindert bloeding in de darmen en reguleert menstruatie. - Pea eggplant – Erwt aubergine
gebruik: vrucht - Long eggplant – Langvormige aubergine
gebruik: vrucht
geneeskrachtige werking: vermindert bloeding in de darmen en reguleert menstruatie.
- Sweet Basil – Zoete basilicum
gebruik: bladeren
geneeskrachtige werking: verlicht of voorkomt spasmen, vermindert constipatie, helpt tegen verkoudheid en bij gevoelig tandvlees. - Hot Basil of Thai Holy Basil – Thaise heilige basilicum
gebruik: blad
geneeskrachtige werking: verlicht opgeblazen gevoel, buikpijn en gasvorming. - Lemon Basil – Limoen basilicum
gebruik: blad en olie
geneeskrachtige werking: verlicht opgeblazen gevoel, buikpijn en gasvorming.
Naast verse kruiden en groenten wordt er ook veel gebruik gemaakt van gedroogde specerijen. Dit zijn de populairste in de Thaise keuken:
- Kaneel
geneeskrachtige werking: helpt bij maag-darmproblemen zoals diarree. - Ster anijs
geneeskrachtige werking: vermindert buikpijn en helpt bij reuma. - Komijn
geneeskrachtige werking: anti-kanker en sterke antioxidant. - Kruidnagel
geneeskrachtige werking: verterkt het spijsverteringskanaal. - Kardamom
geneeskrachtige werking: helpt bij spijsvertering, helpt tegen verkoudheid, griep, bronchitis en bij lever klachten. - Laurierblad
geneeskrachtige werking: vermindert gasvorming. - Koriander zaad
geneeskrachtige werking: helpt bij spijsvertering. - Witte peperkorrel
geneeskrachtige werking: eetluststimulator en vermindert gasvorming en maagklachten.
Verschillende soorten suikers en veelgebruikte sauzen:
- Suiker: gemaakt van suikerriet en wordt in de Thaise keuken voornamelijk gebruikt om de juiste balans in smaak te krijgen.
- Palm suiker: geproduceerd uit het sap van de bloemknoppen van de kokospalm. Wordt gebruikt in desserts en heeft een iets robustere smaak dan gewone suiker.
- Thai chili pasta: meest belangrijke ingredient in de bedroemde Thaise soep Tom Yum Soup.
- Tamarind pasta: een sterke en zuur smakende pasta gemaakt van vruchten van de tamarind boom. Wordt altijd gebruikt in Pad Thai en vaak bij verschillende soorten vis en kip gerechten.
- Vissaus: gemaakt van ansjovis, zout en water. Wordt veel gebruikt in verschillende gerechten, maar altijd maar een beetje want goede vissaus heeft een zeer krachtige smaak.
- Soja saus: gemaakt van soja bonen. Wordt veel gebruikt in vegetarische maaltijden.
- Oestersaus: gemaakt van soja saus met oester-extract. Gebruikt als smaakversterker.
- Paddenstoelensaus: gemaakt van soja saus met paddenstoelen-extract. Wordt vaak gebruikt als smaakversterker in oester-extract.
- Garnalen pasta: gemaakt van gefermenteerde garnalen met zout. Donkere pasta met een sterke geur en zoute smaak. Wordt vaak gebruikt in Thaise curry pasta.
De gerechten van mijn Thaise kookcursus
Na de uitleg over alle verschillende soorten smaakmakers, kruiden en groenten gingen we aan de slag. We konden vijf verschillende soorten gerechten kiezen en dit waren mijn keuzes:
Roerbak: Cashew with chicken
Voorgerecht: Spicy chicken salad
Soep: Tom Yum Kung
Curry pasta + curry: Massaman curry
Toetje: sticky rice met mango
En we maakten ook nog de beroemde Thai Tea en Thai fried springroll
Het was ontzettend leuk en leerzaam om te doen. Bij elk gerecht werd er uitgebreid stilgestaan bij de bereidingswijze en de verschillende ingrediënten. En ja, alles wat we maakten konden we ook zelf opeten!
Thai fried springrolls
Tom Yung Kung Soup
Cashew with chicken stir fry
Massaman curry
Spicy Chicken Salad
Mango Sticky Rice
En nu willen jullie natuurlijk recepten zien! Massaman curry is mijn favoriete Thaise curry en ik heb het al verschillende keren thuis gemaakt. Vrijdag komt het recept online! Mango Sticky Rice staat ook nog hoog op mijn to-do lijstje. Ik heb alle ingrediënten al in huis, moet er alleen nog even tijd voor maken.
Er zijn onwijs veel verschillende Thaise kookcursussen in Chiang Mai. Ik kan MaMaNoii Thai Cookery School erg aanraden! Als je vragen hebt over Chiang Mai of deze cursus mag je me altijd een berichtje sturen!
Meer lezen over onze avonturen in Azië? Check mijn blogs over Vietnam, Cambodja en Laos!
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
No Comments