Hoofdgerechten/ Recepten

Aardappels uit de oven met geroosterde groentes en halloumi

Aardappels uit de oven met geroosterde groentes en halloumi | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Een vegetarisch recept voor geroosterde groentes en halloumi. En een persoonlijke bekentenis.. Het begon heel onschuldig. Gewoon eentje, om te proberen. Maar voor ik het wist was het een dagelijkse bezigheid en besteedde ik er meer geld aan dan me lief was. Planten, ze zijn verslavend.

Aardappels uit de oven met geroosterde groentes en halloumi | It's a Food Life

Ongeveer een jaar geleden verhuisde ik naar een grote-mensen-appartement, na meer dan zes jaar in studentenhuizen te hebben gewoond. Hartstikke leuk natuurlijk dat ik niet meer op dagelijkse basis te maken heb met in de gootsteen kotsende, nooit de wc schoonmakende, gebruikte pleisters achterlatende, non stop macaroni opbakkende huisgenoten. Om deze stap naar volwassenheid en het verminderde risico op een hepatitisbesmetting te vieren, gaven mijn ouders me (onder andere – red.) een ficus cadeau. Heel dapper van ze, want de vorige plant die ze aan mij toevertrouwden heb ik genadeloos laten sterven van zowel de dorst als overbewatering (ik kan dat). Arme Octaaf de palm, may he grow forever in the eternal green gardens of plant heaven.

Op dat moment stond ik voor een keuze: wederom een onschuldige plant in een hoekje flikkeren en aan zijn lot overlaten óf de uitdaging accepteren en me over het schepseltje ontfermen. Ik koos voor het laatste. Ik heb alles op alles gezet om zoveel mogelijk te weten te komen over zijn voederpatroon, groeicyclus, licht- en liefdesbehoeftes. Ik heb toch zeker bijna twee wikipediapagina’s een soort van half doorgelezen. Met andere woorden, ik ben overduidelijk een zelfuitgeroepen plantenexpert.

Toen mijn plant na twee weken nog altijd geen tekenen van een acute dood vertoonde, was de volgende stap uiteraard het vergaren van meer planten om dit succesverhaal van een ficus te vergezellen. Vetplanten, want die zijn makkelijker. En cactussen, ook makkelijk. En een palm. En een dracaena. Lepelplant, varen, agave. Niet veel later maakte ik de overstap naar stekjes maken en zaadjes ontkiemen. Citroen, sinaasappel, peper, cherrytomaatjes, paprika. Tot overmaat van ramp kwam de Albert Heijn op de proppen met hun moestuintjes. In verband met ontbrekende vensterbankruimte drong ik iedereen tegen wil en dank mijn groeisels op. Binnen een paar maanden veranderde ik van een groenevingerloze leek in een plantenpimp.

Moraal van het verhaal: mijn huis lijkt op een overwoekerde jungle, ik heb drie jaarsalarissen gespendeerd aan potgrond en het kost me een halve werkdag om alles water te geven, maar ik krijg er toch zeker 50 rode pepers per maand voor terug. En als mijn fruitstekjes tot bomen zijn uitgegroeid, over 4 tot 6 jaar, maak ik voor iedereen verse limonade. You’re welcome.

Aardappels uit de oven met geroosterde groentes en halloumi | It's a Food Life

Wat je ook met je zelfgekweekte (of zelfgekochte) groentes kunt doen: ze roosteren! Samen met aardappels. In de oven. Met halloumi! Voor dit recept probeerde ik de ‘crispy smashed potatoes’ van de Groene Meisjes, maar iedere variant aardappel (zoet, gebakken, gepoft) is denk ik lekker met de groenteprut. Halloumi, een zoutige feta 2.0 kaas, is sowieso bij alles te eten. En je mist iets in je leven als je nog nooit geroosterde knoflook geproefd hebt.

Recept aardappels uit de oven met geroosterde groentes en halloumi

Bereidingstijd ongeveer 35 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
Genoeg aardappels voor 2 personen (ik gebruikte 8 kleintjes), kruimig
Bol knoflook
Grote gele ui
Puntpaprika (of een gewone)
300 gram cherrytomaten (of gewone tomaten in stukjes)
Halve courgette
100 gram halloumi
Handje pijnboompitjes
Chilipoeder
Eventueel een beetje gerookte paprikapoeder
Oregano
Peper en zout
Olijfolie

2 bakplaten (of één grote)

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de aardappels met schil tot ze beetgaar zijn (je moet er makkelijk een vork in kunnen prikken).

Pak de bol knoflook erbij. Deze gaan we roosteren in de oven, want dat is lekker. Haal de dikste witte velletjes van de bol af, maar zorg ervoor het wel één geheel blijft. Snijd het bovenkantje eraf, zodat je van alle teentjes de binnenkant ziet. Giet er een klein beetje olijfolie overheen en wikkel de bol in aluminiumfolie.

Leg de aardappels op een bakplaat als ze gaar zijn en plet ze zodat er hoopjes aardappelpuree ontstaat. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen, met wat peper en zout. Leg ook de knoflook op de bakplaat en schuif het geheel de oven in. Zet de timer op 25 minuten.

Snijd ondertussen de cherrytomaatjes door de helft, de puntpaprika in stukken en de ui in kleine partjes. Gooi de groentes op bakplaat nummer twee. Giet een beetje olijfolie over de groentes, samen met peper, zout, oregano, chilipoeder en als je het hebt wat gerookte paprikapoeder. Hussel het door elkaar zodat de olie en kruiden goed verdeeld zijn. Hopelijk heb je dit binnen 10 minuten gedaan, want als de timer van de oven op ‘nog 15 minuten te gaan’ staat kan bakplaat 2 erbij.

De halloumi gaan we bakken in een pan. Snijd hiervoor de kaas in plakjes. Bak de halloumi bruin (ongeveer 3 minuten per zijde). Gooi op het laatste de pijnboompitten in de pan erbij en rooster deze kort mee. Snijd ondertussen ook de courgette in stukjes.

Haal de bakplaten uit de oven. De aardappels hebben nu als het goed is 25 minuten geroosterd en de groentes 15. Verdeel de aardappels over twee borden. Schep de groentes in een schaaltje en prak ze een klein beetje door elkaar. Voeg naar smaak eventueel nog wat oregano/peper/chilipoeder toe. Maak het knoflookpakketje open, plet een paar teentjes en doe ze door de groentemix. Ik gebruikte er een stuk of vijf (geroosterde knoflook is een stuk minder sterk dan de rauwe variant). Gooi de courgettestukjes door de groentemix en verdeel de boel over de twee borden. Strooi de halloumi en pijnboompitten over de borden. Klaar!

Tip 1: Kijk uit met zout toevoegen. De halloumi is namelijk al vrij zout.
Tip 2: Als er geroosterde knoflook overblijft: het is lekker op (stok)brood als smeersel.
Tip 3: Halloumi koop je o.a. bij Turkse of Griekse winkels, of bij de AH XL.

 


Meer gezonde ontbijt recepten? Probeer ook eens:
Creamy couscous met gebakken kikkererwten
Vegan tempeh bowl met quinoa
Makkelijke paddenstoelen risotto

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply