Gastblog door Merel – Een lekker vegetarisch recept voor creamy couscous met gebakken kikkererwten en grapefruit! Want het is weer grapefruittijd! Het heeft me een tijdje gekost voordat ik grapefruit wist te waarderen (zo’n 25 jaar), maar nu ben ik overtuigd. Lekker sappig, mooi roze en als ik het internet moet geloven bevat het ook nog een boel vitamines, mineralen en antioxidanten. Denk aan vitamine A, B1, B6, C, ijzer en kalium.
De enige uitdaging van het eten van een grapefruit is om niet jezelf en de halve woonkamer onder het sap te smeren. Een sinaasappel pellen en in partjes opeten gaat nog wel, maar met een grapefruit lijkt dat een stuk lastiger. Ik had ooit een speciaal grapefruitmesje gekocht, met een krom en dubbelzijdig gekarteld lemmet, maar vriendlief heeft deze weggegooid tijdens een opruimsessie. ‘Wat moet je nou weer met zo’n scheef ding’? Nou, grapefruits eten dus. Voortaan weer back to basic met een theelepeltje stukjes vruchtvlees los pulken en hopen dat het sap niet in je ogen spuit.
Als je dan toch grapefruits aan het slachten bent, maak dan gelijk onderstaande recept. Ideaal als lunch of als lichte maaltijd op een lenteavond. Het is ook nog eens snel klaar.
Voor een vegan variatie: laat de hüttenkäse weg (en voeg eventueel meer avocado toe) of vervang het met een klein handje pijnboompitten (gooi dit, samen met de avocado, citroensap, munt, peper/zout en knoflookpoeder, in de blender) of maak de roomsaus zoals in Laura’s recept voor Courgetti.

Zonnige lunch, snel klaar en vol vitamientjes
- 120 gram couscous
- 1 rijpe avocado
- 4 eetlepels hüttenkäse
- Groene salade (ik gebruikte gemixte sla, komkommer en tuinkers)
- 1 grapefruit
- Klein blikje kikkererwten
- Halve eetlepel gerookte paprikapoeder
- Snufje knoflookpoeder
- Paar blaadjes verse munt
- Amandelschaafsel (eventueel geroosterd)
- (Vers) citroensap
- Peper/zout
- Flinke eetlepel olijfolie
-
Bereid de couscous volgens de verpakking.
-
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en giet hier een flinke eetlepel olijfolie in. Voeg de gerookte paprikapoeder, wat peper en een snufje knoflookpoeder toe. Mix het met een spatel even door en voeg ook de (afgegoten) kikkererwten toe. Bak de erwten ongeveer 5 minuten. Schut regelmatig de pan.
-
Schil de grapefruit en snijd hem in stukjes.
-
Doe ondertussen het vlees van de avocado, de eetlepels hüttenkäse, wat peper, zout, knoflookpoeder, citroensap en muntblaadjes (in stukjes) in een bakje en prak het tot het een gladde massa is.
-
Zodra de couscous klaar is kun je dit door je avocadomengsel roeren.
-
Verdeel sla over twee borden, leg er wat komkommer op (of andere salade-achtige ingrediënten naar keuze). Schep de avocadocouscous erop. Gooi ook de kikkererwten erbij als deze klaar zijn. Leg de stukjes grapefruit ernaast. Bestrooi de borden met amandelschaafsel.
Meer gezonde lunch recepten? Probeer ook eens:
Italiaanse quinoa salade
Zelfgemaakte chocolade granola
Kipsalade met avocado op brood
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
13 Comments
Jamey
3 april 2017 at 08:24Dat ziet er heerlijk uit zeg!
Laura
4 april 2017 at 09:41Past lekker bij het zonnige weer het Jamey 🙂
Esther
3 april 2017 at 08:47Ik ben ook niet zo’n fan van de grapefruit. Zoveel moeite voor een stukje fruit is het mij meestal niet waard 😉 Ik ben van de hap en snaai stukjes fruit. Maar dit recept ziet er wel erg lekker uit, toch maar proberen vanavond!
Laura
4 april 2017 at 09:42En heb je het geprobeerd Esther? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Anne
3 april 2017 at 09:16Heerlijk zo’n schaal vol vrolijke kleuren. Ik ben echt zo saai wat lunchen betreft (broodje pindakaas), dit zou ik ook wel lusten maar dan moet ik het wel ruim te voren klaar maken in verband met werk, hoe doe jij dat?
Merel
3 april 2017 at 21:30Ik maak altijd mn lunches de avond ervoor (s ochtends heb ik amper tijd om me aan te kleden, laat staan om ijverig komkommertjes te snijden). Gaat prima, ik mik wat (leftover) groentes in een bakje tijdens het maken van het avondeten, prop er een avocado bij, bonen, een kwab huttenkase, rijst, anything really, en klaar. Het ziet er meestal niet zo fancy uit, maar het is wel lekker. En als ik geen zin heb om iets te snijden (of al mijn lunchdoosjes afgewassen moeten worden) dan ga ik ook gewoon voor de boterham met pindakaas hoor 😛
Chantal
3 april 2017 at 09:30Wat een heerlijk gerecht! Inderdaad het klaarmaken van die grapefruit, wat een horror! Dat is een van de redenen dat ik het bijna niet eet. Prachtige foto’s trouwens!
Laura
4 april 2017 at 09:39Jaaa grapefruit is niet echt de makkelijkste vrucht haha. Je moet er wat voor over hebben 😉
Joyce van de Pas
4 april 2017 at 11:16Ziet er lekker uit! Ben gek op grapefruit, maar inderdaad lastig klaarmaken.
Maikel
4 april 2017 at 22:08Wat een fantastische maaltijd! Het recept is zo fijn, heb hem direct uitgeprint.
José
5 april 2017 at 07:35Met die sinaasappels heb ik al grote moeite. Mij niet gezien met grapefruits ?. En naar die mesjes ga ik zelf eens op zoek. Wist niet eens dat die bestonden!
Miryam
5 april 2017 at 23:05Ziet er heerlijk uit! Moeite waard om een grapefruit voor te slachten ? Ik ga dit zeker een keer maken!
Shannon Maagdenberg
16 juli 2017 at 22:45oehh wat een lekker recept, die ga ik zeker uitproberen van de week! YAMM