Gastblog door Merel – Gekookte bloemkool stinkt dus heel erg. Dit is zoiets wat je pas door hebt wanneer andere mensen je erop wijzen. Net als wanneer het labeltje uit je shirt steekt, of je spinazie tussen je tanden hebt, of als er één koppige haar op je achterhoofd als een antenne standvastig omhoog wijst. Lees vooral verder voor het recept van koolhydraatarme bloemkooltaart.
Dat bloemkool stinkt realiseerde ik me pas toen een tijdje terug mijn collega’s het tegen me zeiden. Of nou ja, schreeuwden eigenlijk. Zoals altijd had ik braaf mijn bakje voedsel mee om in de pauze op te eten. Dit keer was het een broccoli-wortel-en jawel, bloemkool-prutje. Omdat de nadruk tijdens de pauzes meer ligt op het ventileren van ergernissen dan op het daadwerkelijk vreten van voedsel, was ik genoodzaakt de rest van mijn lunch te nuttigen achter mijn computer. Ongeveer een minuut nadat ik mijn bakje had geopend, keek de eerste collega wat verwilderd om zich heen. ‘Ruiken jullie ook iets..?’. Ik snoof een beetje links en rechts. Niks geks te bemerken. Maar steeds meer mensen gingen mee in de walging en zochten wanhopig naar de stinkbron. Dingen als ‘de riolering borrelt omhoog via de wc’ en ‘er ligt vast een dooie rat in het ventilatiesysteem’ klonken opeens plausibel. Ik zette rustig mijn lunch voort, terwijl mijn collega’s hysterisch door het kantoor banjerden alsof ze werden gebombardeerd met mosterdgas. Opeens wees iemand naar mijn vork en krijste: ‘Het is die bloemkool!’. Niet veel later werden alle ramen opengegooid, werd er met deuren gewapperd, overdreven ‘IEUWWWW’ geroepen en spoot iemand theatraal een bus deo leeg. Vooral dit laatste maakte de geur niet minder onaangenaam, aangezien iemand van een kantoor aan de overkant van de gang kwam klagen over ten eerste het lawaai en ten tweede ‘die penetrante strontlucht’.
Sinds dit voorval heb ik een bloemkoolverbod opgelegd gekregen. Nog steeds kom ik wel eens oud-collega’s tegen die uit het niets beginnen over ‘weet je nog die ene keer dat je bloemkool mee had? Bwoaahhh!’. En altijd weer als ik tijdens de pauze mijn beruchte bakje tevoorschijn haal zie ik om me heen verschrikte hoofden. Hoofden die pas weer opgelucht ademen wanneer de afwezigheid van bloemkool is vastgesteld. Mijn collega’s zijn voornamelijk heel geur-geobsedeerd. Want ik kom er aan het einde van de dag ook vaak achter dat er al sinds de lunch spinazie tussen mijn tanden zit, maar daar zegt dan weer niemand wat van.
Gelukkig heb ik een recept gevonden waar bloemkool in zit verwerkt, maar wat niet per ongeluk fungeert als een biologische wapen. Een soort quiche, maar dan anders. Cake, maar dan hartig. Vrees niet voor de grote hoeveelheid eieren: het smaakt niet als een omelet met bloemkool. De structuur is daadwerkelijk cakeig. Lekker als avondeten en om de volgende dag mee te nemen als lunch.
Recept voor bloemkooltaart van Yotam Ottolenghi
Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Ingrediënten voor 1 cake
Een bloemkool
130 gram volkoren bloem
8 medium eieren
200 gram geraspte oude kaas
Stuk of 10 zongedroogde tomaatjes
Een rode ui
Een gele ui
2 teentjes knoflook
5 eetlepels (olijf)olie
Handje basilicumblaadjes
Eetlepel gedroogde rozemarijn
Eetlepel kurkuma
Eetlepel komijnpoeder
2 theelepels bakpoeder
Twee eetlepels sesamzaad
Een eetlepel nigella (zwarte komijn) zaadjes
Peper en zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 205 graden.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Giet ze af en laat ze in een zeef goed uitlekken.
Snijd van de uien een stuk of 5 nette plakjes. Dit gaan we gebruiken als garnering. De rest van de ui mag in stukjes en samen met de olie, geperste knoflook en rozemarijn in een koekenpan. Bak het tot de ui en knoflook glazig zijn.
Knip de basilicum in stukjes boven een grote kom. Als het uimengsel klaar is kun je dit er ook bij scheppen. Meng de eieren, tomaatjes en kaas erdoor. De bloem, bakpoeder, kurkuma en komijnpoeder mogen er ook bij. Breng op smaak met peper en zout. Doe als laatste de bloemkoolroosjes in de kom en schep het mengsel om.
Leg een bakpapiertje in een bakvorm (24cm doorsnee) en vet de binnenkant in. Verspreid de sesam- en nigella zaadjes over de bodem en zijkanten. Giet hierna het bloemkoolmengsel in de bakvorm. Versier de cake plakjes ui en wat zaadjes.
Bak de cake in ongeveer 35 minuten goudbruin. Serveer met bijvoorbeeld een salade.
Tip 1: van nigella zaadjes had ik vóór dit recept ook nog nooit gehoord. Ik was van plan ze over te slaan, maar ik kwam ze per ongeluk tegen in de toko. Achteraf ben ik blij dat ik ze gebruikt heb, want het voegde echt veel smaak toe. Mocht je dus in de buurt zijn van een toko: ga op zoek naar de zaadjes!
Tip 2: lekker als lunch. De geur is ondanks de gekookte bloemkool niet weerzinwekkend, dus de omstanders zullen je naar alle waarschijnlijkheid niet lynchen.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Check meer recepten met bloemkool:
Geroosterde bloemkool met gerookte paprika poeder
Bloemkoolrijst met doperwten
Bloemkooltortilla’s met pittige gekruid gehakt
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
De inspiratie voor dit recept komt van Kitchn.com.
6 Comments
Anouk
15 juni 2015 at 16:02Ooh dit ziet er hartstikke lekker uit! Ik had hier nog nooit van gehoord, dus snel maar eens een keertje proberen. Wat een verhaal trouwens van je collega’s en je bloemkool hahah. Moet vast knap lullig gevoeld hebben.. 🙂
Shirley
22 juni 2015 at 17:54Zojuist deze cake gemaakt voor de lunche, mijn vriendin en ik hebben gesmuld tot de laatste kruimel!! Echt een aanrader!
Laura
23 juni 2015 at 11:22Hey Shirley!
Wat fijn dat het zo goed gesmaakt heeft!
Fabienne
3 augustus 2017 at 19:28Zelfs mn antivegetarische vader heeft gesmuld!! Beetje rucola erbij en klaar
Laura
8 augustus 2017 at 08:59Geweldig Fabienne!
Laura
11 oktober 2017 at 20:32Wauw top Fabienne!