Gastblog door Merel – Koken op een vakantiebestemming gaat altijd net wat knulliger dan gewoon in je eigen keuken. Je hebt niet dezelfde apparaten en gereedschappen, de gebruikelijke kruiden heb je niet bij de hand en de verkoper in het buurtsupertje keek je vreemd aan toen je vroeg waar de quinoa stond. Op zich een mooie gelegenheid om recepten te versimpelen en te experimenteren met lokale producten.
Afgelopen weekend bezocht ik mijn ouders in Albufeira, waar zij net als vorig jaar een maand overwinteren (één van de voordelen van het gepensioneerd zijn: je biezen pakken en op het Portugese strand rondhangen als je het koude Nederland beu bent). Leuk weetje: vorig jaar in Portal schreef ik mijn allereerste itsafoodlife-blog (basic bonenburgers).
Toen ik aankwam waren zij er alweer twee weken. Dit was af te lezen aan hun gebruinde huid (wat overigens niets wil zeggen: mijn vader ligt al zonder shirt in de tuin zodra in februari de eerste zonnestralen per ongeluk hun weg door de wolken vinden), de schoteltjes met broodkorsten verspreid over het terras (die vogels lokken zichzelf niet) en aan de honderden sinaasappels in de keuken. Mijn ouders persen altijd met veel liefde verse jus ’s ochtends en gezien je in Portugal wordt doodgegooid met goedkope sinaasappels slaan ze altijd groots in.
Deze sinaasappels zijn natuurlijk niet alleen maar lekker in sapvorm. Je kunt ze ook prima door je maaltijd gooien. Terwijl mijn ouders in de bar van het resort nog happy hour aan het vieren waren, besloot ik te gaan koken met de ingrediënten die we dezelfde dag bij de lokale supermarkt hadden gekocht (en geloof me, venkel vinden in Albufeira is niet makkelijk). Rijst (want dit kent ieder land ter wereld), met groente (want vitamientjes), kerrie (want enige specerij die we konden vinden) en sinaasappel (want Portugal). Zoet, fris en kruidig. Best een aanrader, en niet alleen als je je in een middellands zeeklimaat bevindt.
RECEPT SINAASAPPEL-KERRIE RIJSTSCHOTEL MET VENKEL
Bereidingstijd ongeveer 30 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
120 gram rijst
250 gram wortels
2 sinaasappels
1 venkel
1 klein blikje linzen (130 gram)
1 rode ui
Halve avocado
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels honing (of agavesiroop voor de vegans)
1,5e eetlepel kerriepoeder
Handje walnoten
Handje verse peterselie
Peper/zout
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pak een grote ovenschaal en giet hier de olijfolie, het sap van 1 sinaasappel en de honing in. Gooi ook de kerriepoeder erbij, met wat peper en zout, en mix alles door elkaar zodat er een papje op de bodem van de ovenschaal ontstaat.
Snijd de wortel in (redelijk grote) stukken. Ik sneed de mijne in schuine plakken van ongeveer 2 centimeter dik. Schep de wortels door het kerrie-sinaasappelmengsel.
Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. Schep de wortels om de 5 minuten even om (voornamelijk omdat het kerrie-sinaasappelmengsel de neiging heeft te karamelliseren/aan te bakken).
Wanneer de wortels in de oven staan: kook de rijst volgens de verpakking. Snipper de ui en venkel (verwijder van de venkel eerst de stengels en het onderkantje). Snijd de sinaasappel (pel hem eerst), avocado en walnoten in stukjes. Spoel de linzen af.
Als de wortels klaar zijn en de rijst gaar en afgegoten is: schep de rijst in de ovenschaal erbij, samen met de ui, venkel, linzen, sinaasappel, peterselie en walnoten. Schep het goed door zodat alles is bedekt met het kerrie-sinaasappelmengsel.
Schep een portie op een bord en leg de avocado erbij. Garneer met peper, zout en eventueel nog wat peterselie.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
No Comments