Gastblog door Merel – Vegetariërs houden ook van barbecueën! Gelukkig zijn er veel lekkere vegetarische BBQ gerechten. Zoals deze heerlijke quinoa-linzen burgers.
Maaltijden app
Ik ben minder dan mijn gemiddelde medemens verslaafd aan mijn telefoon. In de pauze op werk ben ik de enige die mijn Samsung niet meeneemt. Er zijn niet heel veel spelletjes die ik speel of apps die ik graag gebruik, extreem veel selfies neem ik ook niet en de enige mensen die ik nog af en toe bel zijn mijn ouders. Mijn telefoon is daarentegen wel mijn wekker, mijn mp3speler en het medium waarmee ik mensen stalk (instagram <3).
Dit veranderde allemaal toen ik op een nietsvermoedende woensdagmiddag tijdens de pauze naar mijn twee lunchmaatjes keek, die op hun beurt beiden geconcentreerd naar hun iphones staarden. Eentje maakte foto’s van een bakje yoghurt en de ander telde haar boterhammen. Toen woorden als ‘ik zit al bijna op de helft’ en ‘ik mag nog maar 600’ gewisseld werden, vond ik het tijd om toch maar eens te vragen wat ze aan het doen waren. Als een stel aandeelhouders staken ze beiden van wal over ‘een superhandige app die alles bijhoudt wat je eet en hoeveel je verbrandt’. En dat je er zelfs streepjescodes mee kan scannen, zodat automatisch de voedingswaarde wordt berekend. In de twintig minuten die hierop volgden kreeg ik een snelcursus recepten aanmaken, streefgewichten berekenen en bewegingsschema’s maken. Het klonk allemaal wel geinig.
Dezelfde avond besloot ik de app in kwestie ook te downloaden, want voor gezond eten en afvallen sta ik altijd wel open en dan had ik voortaan in ieder geval ook iets om te doen tijdens de lunch. Fanatiek vulde ik mijn gegevens, doelstellingen en ALLES wat ik die dag had gegeten in. Dacht ik. Want ik was die soep bij de lunch vergeten. En oh ja, iemand was jarig en trakteerde. Moet ik alle cappuccino’s ook registreren? Laten we zeggen dat het eindresultaat tegenviel.
Confronterend, maar interessant
Om terug te komen op mijn miniem telefoongebruik: ik denk dat ik mijn verslavingsgehalte moet wijzigen van ‘niet zo’ naar ‘toch misschien wel een beetje soms’. Het invoeren en berekenen van maaltijden is een dagelijkse (oke, uurlijkse) bezigheid geworden. De voedingswaardes van al mijn lievelingsrecepten met meest geliefde snacks heb ik al tien keer opgezocht. Ik kan me dan ook erg vinden in een uitspraak van één van mijn lunchmaatjes Agnes: ‘Ik wil haast iets eten om het te kunnen registreren’. Want stiekem is het best interessant om te weten wat je nou allemaal naar binnen werkt. Confronterend, maar interessant.
Bovenstaande verhaal heeft overigens niks te maken met het recept. Maar gezien de app (overigens, voor geïnteresseerden: MyFitnessPal. En nee, ook ik heb geen aandelen) deze week een grote rol speelde, wilde ik mijn obsessie graag delen.
Het barbecuerecept van deze week is pittige quinoa-linzen burgers! Zoals de benaming al suggereert zijn ze pittig, en als je nog een restje quinoa over hebt kun je dit er mooi in verwerken. Ze zijn lekker stevig en vullend en ook nog heel lekker de volgende dag als lunch.
Recept voor pittige quinoa-linzen burgers
Bereidingstijd ongeveer 30 minuten
Ingrediënten voor ongeveer 8 burgertjes:
100 gram droge quinoa
100 gram gedroogde rode linzen
100 gram geraspte kaas
100 gram paneermeel
1 ui
2 teentjes knoflook
1 pepertje
1 eetlepel harissa
Handje pompoenpitten
Paar zongedroogde tomaatjes
Peper en zout naar smaak
Zo maak je het:
Kook de quinoa en de linzen gaar (mijn linzen en quinoa hadden ongeveer dezelfde kooktijd, dus ik heb ze in één pannetje door elkaar gegooid)
Snijd ondertussen de ui en gedroogde tomaatjes in stukjes.
Gooi alles behalve de ui, kaas, pompoenpitten en paneermeel in de keukenmachine en maal het tot een massa. Schep hierna de ui, kaas en pompoenpitten erdoor. Neem ongeveer de helft van het paneermeel en schep dit ook door de massa. Blijf paneermeel toevoegen tot het niet extreem plakkerig meer is en je er een hamburger van kunt kneden die niet gelijk uit elkaar valt.
Kneed ongeveer 8 burgers van je quinoa-linzenmix.
Tip 1: Smeer de burgers voor je ze op de barbecue legt goed in met olie.
Tip 2: Zet het deeg even in de koelkast als het plakkerig blijft. Hierdoor wordt het wat steviger.
Tip 2: Uiteraard kun je ook deze burgers gewoon in een pan bereiden in plaats van op de barbecue.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
1 Comment
Sjoerd
19 juli 2015 at 20:43Hmmm, jummie! Ik ben enorm fan van dit super lekkere product.
Op de website https://www.quinoa-informatie.nl/quinoa-bereiden kun je lezen hoe je het moet bereiden.
Handig, want de eerste keren heb ik het aardig verprutst (shame shame)….
Groetjes en het recept ga ik komende week proberen, heb er een aantal weken de tijd voor;)