Bloemkoolpizza, bloemkoolrijst, bloemkool cheese bites… Pinterest staat vol recepten met bloemkool als vervanger voor meel, aardappelen of rijst. Prima idee want bloemkool bevat veel vezels, voedingsstoffen en weinig calorieën. Voor het recept voor bloemkool tortilla heb je maar een paar ingrediënten nodig. Vul de tortilla’s met pittig gekruid gehakt en je hebt een heerlijk maaltje op tafel staan.
Ik vind het niet heel erg, bloemkool met een kaassausje. Maar Chris vindt gekookte bloemkool eigenlijk gewoon smerig. En als je net als ons elke week een boodschappen box van de lokale boer haalt kan je niet kiezen welke groenten er in je koelkast liggen. Van mei tot en met augustus is het bloemkolen seizoen en in deze tijd hebben we er dus regelmatig een bloemkool tussen zitten.
Wanneer er weer een mooie bloemkool bij zit ga ik eigenlijk altijd op zoek naar een alternatief voor gekookte bloemkool. Bloemkool pizza hebben we al een paar keer gegeten en ook bloemkool rijst viel goed in de smaak. Die recepten komen ook nog wel een keer op It’s a Food Life. Van de week probeerde ik een nieuw recept: bloemkool tortilla’s. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig maar het kost je wel wat meer tijd dan alleen een verpakking open trekken. Ik vond het een succes en Chris trouwens ook want het was “de lekkerste bloemkool die hij ooit had gegeten”.
Bloemkool bevat veel mineralen en is daarnaast ook nog rijk aan onder andere vitamine C, K, B6 en foliumzuur. Bloemkool bevat ook sulforafaan, een sterk werkende antioxidant die kankerstamcellen kan laten afsterven. Sulforafaan verbeterd tevens de bloeddruk en nierfunctie. Bloemkool is perfect voor een koolhydraatarm dieet, het bevat namelijk geen zetmeel en is laag in calorieën.
Gek op bloemkool? Probeer ook eens:
Geroosterde bloemkool-mosterdsoep
Bloemkoolrijst met doperwten
Bloemkoolcake
Een keukenmachine is erg handig bij dit recept. Je moet de bloemkool namelijk in een couscous-achtige substantie malen. Daarna stoom je de bloemkool in ongeveer 3 minuten gaar in een stoompan.
Vervolgens plaats je de bloemkool in een kaasdoek of theedoek en knijp je al het vocht eruit. Laat de bloemkool eerst goed afkoelen! Er blijft ongeveer 1/3 van het volume over.
De bloemkool, eieren, peper, zout en eventuele verse kruiden worden door elkaar gemengd. Ik heb vier tortilla’s zonder extra kruiden gemaakt, smaakt prima! Maar aan de andere helft heb ik verse peterselie toegevoegd. Ook een aanrader! Met een lepel schep je een hoopje bloemkoolprut op ingevet bakpapier om vervolgens tortilla’s te vormen.
Je bakt de bloemkool tortilla’s 10 minuten in de oven, keert ze om en bakt ze dan nog eens 4 minuten. Uit onderstaande ingrediënten kon ik ongeveer 8 medium tortilla’s halen.
Recept voor bloemkool tortilla’s met pittig gekruid gehakt
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur.
Ingrediënten:
voor de tortilla’s:
1 grote bloemkool
2 eieren
peper en (keltisch) zeezout
eventueel verse peterselie (of andere kruiden naar keuze)
voor het pittig gekruid gehakt mengsel:
400 gram biologisch gehakt
1 ui, gesnipperd
1/2 paprika, in kleine stukjes
1 teen knoflook, fijn gesneden
1/2 tl paprikapoeder
1/2 chilipoeder
1/2 tl komijnzaadjes
peper en (keltisch) zeezout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snij de bloemkool in roosjes en maal de in de keukenmachine tot een couscous-achtige grootte. Doe de bloemkool in een stoompan en stoom in 2 á 3 minuten gaar.
Leg de gestoomde bloemkool in een kaasdoek of dunne theedoek. Knijp nu zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool. Let op! Laat de bloemkool eerst goed afkoelen. Anders verbrandt je je fikken want het is mega heet.
Pak een kom en klop de eieren luchtig, voeg het peper en zout toe en eventueel de verse kruiden. Voeg de bloemkool toe aan het eimengsel en meng het geheel goed door elkaar.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en vet het nog en beetje in met een paar druppels olie. Dat voorkomt dat de tortilla’s blijven plakken en scheuren. Pak een flinke eetlepel van het mengsel en vorm met de lepel of je handen een mooie ronde tortilla van ongeveer 3 millimeter dik.
Bak de bloemkool tortilla’s 10 minuten in de oven. Draai de tortilla’s voorzichtig om en bak nog 4 minuten. Haal de tortilla’s uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Nu gaan we het gehaktmengsel maken. Rul het gehakt in een koekenpan. Stop de kruiden in een vijzel en stamp (vooral de komijnzaadjes) fijn en meng door elkaar. Verwarm de kruiden een paar seconden in een droge koekenpan tot de geuren vrij komen. Voeg toe aan het gehakt en meng goed. Voeg nu de ui, knoflook en paprika toe. Bak een paar minuutjes mee.
Leg de bloemkool tortilla’s op een bord, verdeel het pittig gekruid gehakt mengsel over de tortilla’s en zet je tanden erin. Eet smakelijk!
Nog meer gezonde, lekkere recepten en voedingstips? Volg It’s a Food Life op:
Facebook | Pinterest | Instagram | Twitter | Bloglovin’
6 Comments
Sandra
24 juli 2015 at 20:41Wat een goed idee om tortilla’s van bloemkool te maken! Ik zou de vulling vegetarisch doen, maar voor de rest klinkt het ontzettend lekker. Dit recept save ik!
Laura
25 juli 2015 at 17:16HoI Sandra,
Je kan de bloemkool tortilla’s natuurlijk ook vegetarisch beleggen! En je kan er natuurlijk ook quesaddilas van maken ? recept staat ook op mn blog!
Groetjes laura
Hedwig
25 juli 2015 at 17:13Ga ik meteen maken lijkt me heerlijk
Laura
25 juli 2015 at 17:17Hoi Hedwig,
Leuk! Geniet ervan en ik hoor graag wat je er van vindt!
Groetjes laura
Kimberley
12 september 2016 at 18:04heb het net gemaakt met kip en uien knoflook en een beetje chutney
ook heerlijk en in de bloemkool mix heb ik een mespuntje 7 spices kruiden gedaan
Laura
12 september 2016 at 19:57Hoi Kimberley,
Dat lijkt mij ook een onwijs lekkere combinatie! Bedankt voor het delen ik ga dit zeker ook eens proberen!
Liefs,
laura