It’s a special day today! Van harte gefeliciteerd liefste vriendje van de wereld! En bij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Als je jarig bent mag je kiezen en aangezien appeltaart favoriet is deel ik vandaag mijn recept voor gezonde appeltaart met jullie. Omdat appeltaart een echte klassieker is vind ik dat je niet te moeilijk moet doen. Appeltaart is appeltaart zullen we maar zeggen en zo moet het ook smaken. Het liefst met een flinke dot slagroom erbovenop! Daarom is dit een vrij klassiek recept, een klein beetje aangepast zodat het net iets gezonder is.
Recept voor gezonde appeltaart
Ingrediënten:
Deeg
300 gram volkorenmeel
50 gram kokosbloesemsuiker
snufje zout
200 gram roomboter
1 ei
zaadjes van een half vanillestokje
2 el koud water
Vulling
50 gram havermout
7 à 8 appels (ik gebruikte 4 elstar appels en 3 goudreinetten)
50 gram kokosbloesemsuikers
60 gram rozijnen
4 tl kaneelpoeder
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 180 graden. Zeef het volkorenmeel boven een beslagkom en meng het meel met de kokosbloesemsuiker en het snufje zout. Snijd de boter in blokjes en voeg samen met het water en 3/4 van het ei toe aan het meel mengsel. Kneed dit tot een soepel deeg. Snijd het vanillestokje open en haal van één helft de zaadjes eruit door er met een mes langs te schrapen. Voeg de vanille zaadjes toe aan het deeg en kneed het er goed doorheen. Verpak het deeg in plastic folie en leg 30 minuten in de koelkast.
Doe de rozijnen in een bakje en schenk en lauw water bij. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes/plakjes. Giet het water van de rozijnen af en laat de rozijnen even uitlekken op een keukenrol. Meng nu de appels, rozijnen, kaneelpoeder en kokosbloesemsuiker goed door elkaar.
Bekleed je taartvorm met bakpapier of vet in met roomboter (ik leg op de bodem bakpapier en vet de randen in). Haal het deeg uit de koelkast en pak 2/3 van het deeg voor de bodem. Strooi wat bloem of meel over je aanrechtblad en rol het deeg uit tot een ronde lap, groot genoeg om je taartvorm te bedekken. Bekleed de bodem en randen van je taartvorm met het deeg. Strooi de havermout over de bodem, dit is voor het vocht van de appels. Vul de taart met het appelmengsel en druk stevig aan.
Pak het overgebleven deeg en rol dit uit op de aanrechtblad. Snijd repen van 1,5 centimeter en leg ze kruislings over de taart. Bestrijk het deeg nu met overgebleven ei-mengsel. Bak de taart in 1 uur goudbruin en gaar. Laat wat afkoelen en smullen maar!
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
1 Comment
Michael
18 juni 2015 at 20:11Ziet er goed uit… ga ik eens proberen. Lekkerder dan worstenbroodjes denk ik 😉