Gastblog door Merel – Taart wordt altijd geassocieerd met iets decadents. Iets wat je koopt als je iets te vieren hebt, een traktatie, iets waarvan je weet dat je het niet dagelijks zou moeten eten. Maar inspirational quotes op internet leren me juist dat elke dag een feestje zou moeten zijn? En als het op internet staat, dan is het waar toch?
Ik weet dat ik in mijn vegetarische kwarktaartrecept al heb verkondigd dat taart mijn favoriete maaltijd is. Dit is onveranderd gebleven. Ook mijn zoektocht naar gezondere taartrecepten is onverminderd doorgegaan. Ik kon me herinneren dat mijn moeder jaren terug lyrisch was over een broodrecept met tutti frutti erin, wat veel weg had van fruitcake. De rest van de ingrediënten wist ik niet meer en heb ik natuurlijk ook niet opgeschreven. Wel bleef de structuur van het brood me bij: best zwaar en klef, maar toch zoet en makkelijk weg te happen.
Op een slome zondagmiddag ging ik met het nog niet bestaande recept aan de slag. Tutti frutti was de basis. En appel, want appeltaart is lekker, dus appel in brood doet het ongetwijfeld ook goed. Iets om het brodig te maken: meel. Havermout dan, net wat gezonder. Om het wat minder droog te maken een eetlepel olie. En iets om alles te binden, ei. Nootjes en nog wat toevoegingen voor extra smaak en crunch. Met uiteraard een finishing touch om het eruit te laten zien als een taart: frosting. Het eindresultaat heb ik aan een aantal collega’s laten proeven en ze hebben het niet uitgespuugd. Een daverend succes!
Nee maar echt. Als je behoefte hebt aan een zoet brood, zonder dubieuze ingrediënten maar mét een superfancy frostinglaagje om het leven net wat leuker te maken: maak dit. Door de stiekeme aanwezigheid van pruimen zou het nog goed moeten zijn voor de stoelgang ook. Het hebben van een keukenmachine maakt het heel makkelijk, maar je kunt ook aan de slag gaan met een staafmixer of door gewoon agressief te prakken met een vork.
Recept voor Mokka tutti frutti brood met pindakaas frosting
Bereidingstijd ongeveer 50 minuten
Ingrediënten voor 1 brood
200 gram gedroogd fruit (tutti frutti)
2 appels
100 gram noten (ik gebruikte een mix van pecan– en hazelnoten en amandelen)
75 gram volkoren bloem
75 gram havermout
1 ei
1 grote eetlepel kokosolie
Half zakje bakpoeder
1 theezakje met fruitsmaak (ik gebruikte rooibos citrus)
3 eetlepels honing (of zoetstof naar keuze)
Handje rozijnen en/of cranberries
2 eetlepels cacao
1 eetlepel kaneel
2 theelepels instant espressopoeder
1 theelepel vanille aroma
Eventueel: cacao nibs/mokkaboontjes/kaneel/cacao ter decoratie
Pindakaas frosting
1 eetlepel pindakaas
4 eetlepels magere kwark (of griekse yogurt)
scheutje vanille aroma
1 eetlepel honing (of zoetstof naar keuze)
Snufje zout
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook wat water. Gooi de tutti frutti in een kom en hang er een theezakje bij. Giet het kokende water eroverheen en laat de tutti frutti een half uur weken.
Schil ondertussen de appels en snijd ze in stukjes. Doe 2/3e van de appel in een pannetje met wat kaneel en water en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuutjes doorkoken, of tot de stukjes zacht zijn.
Pak de keukenmachine erbij. Doe de havermout in de kom en maal dit een minuutje, tot de havermout melig wordt. Gooi de havermoutmeel in een bakje en zet het opzij.
Giet de appeltjes en de tutti frutti af, doe het in de keukenmachine en pureer het fruit. Doe het ei, honing, havermoutmeel, cacao, kaneel, espressopoeder, vanille aroma en kokosolie erbij en mix het kort. Gooi de noten erbij en mix het wederom kort.
Haal je mesjes uit de keukenmachine. Gooi de volkorenbloem, cranberries/rozijnen en de stukjes appel die je apart had gehouden bij de tutti frutti-prut en mix het met een lepel goed door.
Schep de mix in een vorm (ik gebruikte een ovenschaal van 15 bij 20 centimeter) en bak het af in ongeveer 30 minuten.
Voor de pindakaas frosting
Lepel de pindakaas en de magere kwark in een bakje en meng het tot je een egale massa krijgt. Giet het vanille extract erbij, samen met de honing en een snufje zout en mix het goed.
Smeer de frosting op het brood wanneer het brood is afgekoeld. Garneer je brood met cacaonibs of mokkaboontjes (of gewoon met wat cacaopoeder en/of kaneel).
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter
Nog meer recepten voor zoete tussendoortjes & gebak:
Speculaas brokken
Mango kwarktaart
Appel-Peren cake
Bananen kokosbrood
Gezonde appeltaart
No Comments