Wat ben ik er blij mee, met mijn prachtige balkon moestuin (weer een item van mijn Bucket List). Trots ben ik ook wel dat de plantjes leven en groter worden. Benieuwd welke heilzame kruiden ik in mijn kruidentuin heb?
Helaas zijn het niet de AH moestuintjes die het overleefd hebben. Ondanks mijn goede zorgen, lieve woordjes, enthousiaste aanmoedigingen en het trouw water geven hebben maar 3 plantjes van de 11 het overleefd. Domper. Dus toen had ik schijt en heb ik bij de Intratuin geplunderd en kruiden ingeslagen die al in de pubertijd zaten. Dat opvoeden van zaadje tot plant is misschien niet voor mij weggelegd. Hoewel ik wel meer klachten over de AH moestuintjes voorbij heb zien komen.
Wij doen thuis mee met boerschappen (boodschappen van de boer) dus groente en fruit hebben we genoeg in huis. Daarom heb gekozen voor een kruidentuin, want daar heb ik meer aan. Ik heb nu de volgende kruiden in mijn moestuintje: peterselie, dille, Marokkaanse munt, citroenmelisse, rozemarijn en tijm. Van de AH moestuintjes heb ik ook nog bos-aardbei en lente-ui groeien. Oh, en één wortel maar ik weet niet of dat een succes wordt. Ik neem de kruiden in mijn balkon moestuin even onder de loep. Zo blijkt dat ik zomaar een hele apotheek op mijn balkonnetje heb staan.
De kruiden in mijn kruidentuin
Citroenmelisse
Ik hoorde voor het eerst over dit kruid op het Culy Food Festival, waar de dame van de EET-Apotheek mij vertelde over de stress verminderende werking van cirtoenmelisse. Ze gaf me een thee mee met citroenmelisse waar ik elke dag 2 of 3 kopjes van (probeer) te drinken. Dit zou dan helpen tegen stress.
Citroenmelisse ruikt heerlijk fris, een beetje citroen-achtig. Het is daarom ook mega geschikt om te gebruiken bij visrecepten en zelfs in desserts. Ik heb het laatst gebruikt in een pastasaus met tomaten en kokkels, erg lekkah!
Het stress verminderende effect komt omdat de thee van citroenmelisse de zenuwen kalmeert. Citroenmelisse thee is goed tegen winderigheid en het versterkt de maag. Daarnaast heeft het ook een gunstig effect op de zweetafscheiding (komt goed uit met dit hete weer). Je kan de verse bladeren gebruiken bij insectenbeten en zwellingen door ze (als papje) erop te leggen.
Het kruid heeft een afkoelende werking en kan gebruikt worden voor het verlagen van koorts en het verminderen van zwellingen. Verder kan het gebruikt worden bij slapeloosheid en werkt het antiviraal bij een herpes infectie. Je kan citroenmelisse ook aan badwater toevoegen voor een heerlijk rustgevend badder momentje.
Dille
Dille is een veelgebruikt keuken kruid. Dille is populair in soepen en sauzen en door de heerlijke geur ook geliefd in salades en dressings. Zowel de bloemen, bladeren en zaden kunnen allemaal gebruikt worden. Dit kruid wordt ook vaak gebruikt bij het inmaken van augurken en zuurkool.
In dille zit heel veel Vitamine A en C. Verder bevat het foliumzuur (vitamine B11) en ook de andere B-vitaminen. Ook aan mineralen geen tekort. Dille zit vol Kalium, Calcium, Fosfor, Natrium en Magnesium. En in mindere mate zijn ook Mangaan, Koper en Zink aanwezig. De uit dille geperste olie bevat krampstillende eigenschappen en het helpt tegen winderigheid en koliek. Het is dus een goed middel tegen buik- en maagkrampen.
(krul)Peterselie
Peterselie wordt ook veel gebruikt in de keuken, het is heerlijk door sauzen of bij een salade en het combineert goed met andere kruiden. Gedroogde peterselie heeft minder smaak dan verse variant. Ook is het aan te raden om dit kruid bij warme gerechten pas aan het einde toe te voegen, door verhitting gaat er namelijk veel smaak verloren. Vaak wordt alleen het blad gebruikt, maar je kan de stelen goed bewaren in de diepvries en gebruiken voor bouillon.
Het is een twee jarige plant die dus de winter in Nederland overleefd. Het tweede jaar komen er bloemetjes aan de plant en vervolgens zaadjes. Deze zaadjes kan je gebruiken om opnieuw te zaaien.
Peterselie versterkt het immuunsysteem en helpt de nieren gezond te houden. Dit kruid zit boordevol ijzer en werkt goed tegen bloedarmoede. Maar Peterselie zit ook vol Vitamine A, C, B1, B2, B6, B11, Natrium, Kalium, Fosfor, Calcium en Magnesium. Peterselie helpt het bloed te zuiveren en bevorderd het de aanmaak van Vitamine B12. Daarnaast verminderd het een opgeblazen gevoel en werkt het ontstekingsremmend. Je kan peterselie ook door je groene smoothie gooien, dat geeft je smoothie gelijk een detox-boost.
Marokkaanse munt
Behoort tot de munt familie (joh!) en heeft van alle muntsoorten het meest frisse aroma. Munt is te gebruiken in vele recepten en vooral lekker bij lamsvlees, groente- en fruitsalades en lekker in zomer drankjes. En natuurlijk munt thee! Wist je dat in thee gedroogde munt veel meer smaak afgeeft dan verse munt?
Marokkaanse munt groeit goed in zon/half schaduw en het is belangrijk dat je de plant voldoende water geeft. Als je plant lelijk wordt kan je hem tot de grond afknippen, zo kan hij weer fris uitlopen.
Munt kan zorgen voor een frisse adem. De geur van munt kan ook helpen tegen misselijkheid, hoofdpijn en zelfs bij migraine. Daarnaast bevorderd munt de spijsvertering en werkt het positief op het zenuwgestel. De geur van munt kan ook stress verminderend werken.
Rozemarijn
Ik gebruik rozemarijn vaak in de keuken in aardappel en vlees gerechten. Het geeft deze gerechten een beetje een pikante smaak. Ook wordt het gebruikt in pate en sauzen voor bij de pasta.
Rozemarijn heeft vrij veel geneeskrachtige werkingen, daar had ik echt geen idee van. Het bevat redelijk wat flavonoïden (antioxidanten). Uitwendig kan je het gebruiken bij blaren, als je het op blaren legt werkt het vochtafdrijvend. De bladeren bevatten vrij veel etherische olie. Deze olie werkt sterk activerend en zenuwversterkend en het kan dan ook goed worden gebruikt bij reumatische pijnen en huiduitslag. Ook bij hoofdhuid problemen is rozemarijn een veel gebruikt kruid.
Rozemarijnolie/thee/wijn versterkt de spijsverteringsorganen en heeft een gunstig effect op de maag en ingewanden. Rozemarijnzalf wordt gebruikt ter versterking van het zenuwstelsel en bij zwakte van de blaas. Rozemarijn is een zenuw-, maagversterkend en bloedzuiverend middel. Daarnaast helpt het tegen winderigheid en duizeligheid.
Tijm
Tijm heeft een vrij sterke smaak dus bij gebruik in de keuken moet je een beetje voorzichtig zijn. Ik vind tijm altijd erg lekker in combinatie met courgette en tomaat. Het kan verder gebruikt worden bij gehakt, rundvlees en wild, maar ook in soepen, kruidenazijn en marinades. En eigenlijk smaakt het ook goed bij vis en gevogelte. Dus een zeer veelzijdig keuken kruid.
Tijm bevat veel Vitamine K en ijzer. Maar ook de mineralen Calciuim, Mangaan, het aminozuur Tryptofaan en flavonoïden.
Tijm schijnt een goed middel te zijn tegen katers en nervositeit. Je kan er goed thee van trekken en samen met honing drinken bij hoestbuien en keelpijn. Het is een slijmoplossend middel en heeft ook een krachtig anti-bacteriële en schimmel werende werking. De olie van tijm werkt bij massage een tegen hoofdpijn. Het helpt ook bij slapeloosheid, slechte bloedsomloop en spierpijn. Vermijd grote hoeveelheden tijm bij zwangerschap.
Bronnen:
Boek: Heinz Görz, De natuur geneest.
Boek: Reader’s Digest, (2001). Gids voor Vitaminen, Mineralen en Kruiden.
Internet: natuurlijkerwijs.com, smulweb.nl, dier-en-natuur.infonu.nl,
No Comments