Blog/ Keukengeheimen

Dit wil je weten over agar agar (vegan gelatine)

Gastblog door Merel – Agar agar is een geleermiddel dat wordt gemaakt van een bepaalde zeewiersoort. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en is daarom ook te vinden bij de toko.

Hoe werkt agar agar?

De werking is hetzelfde als die van gelatine: het lost op in een warme vloeistof en dit wordt vervolgens vermengt met dat wat je wilt opstijven. Als je weinig toevoegt fungeert het als een bindmiddel, bij een hoger agar agar-gehalte zal een soort stevige jelly ontstaan.

Om vroegtijdige stolling te voorkomen, is het verstandig om alles wat je met agar agar wilt mixen te verwarmen. Dit omdat agar agar, in tegenstelling tot gelatine, al stijf wordt bij een temperatuur van 45 graden. Het voordeel hiervan is uiteraard dat je bijvoorbeeld je taart niet eerst een paar uur in de koelkast hoeft te zetten voordat je hem kunt aansnijden.

Agar agar schijnt een verminderde werking te hebben als het wordt gemixt met hele vette producten, waaronder chocolade, of exotisch fruit (mango, kiwi, ananas). Mocht je deze vruchten toch willen gebruiken, kun je het fruit eerst koken (zoals met een compote) waardoor de bijtende zuren worden afgebroken.

Bij de toko kun je agar agar in poeder-, vlok- of blokvorm vinden. Ikzelf heb het laatste gebruikt voor onderstaande recept. Mijn blokken zijn ongeveer 20 gram per stuk en voelen aan als een knisperige spons. Hoeveel agar agar je gebruikt is afhankelijk van de soort die je te pakken hebt en van het gewenste resultaat. Zo is de poeder een stuk krachtiger dan de vlokken en heb je voor een pudding meer nodig dan voor het binden van een saus. Kijk daarom altijd even op de verpakking.

Lekker recept met agar agar: mango kwarktaart

Ontbijt Mango kwarktaart met agar agar | It's a Food Life

Volg je It’s a Food Life al?

Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply