Hoofdgerechten/ Recepten

Vegetarisch gevulde paprika met couscous, rozijnen en dadels

Gevulde-paprika's - It's a Food Life

Gastblog door Merel – Een vegetarisch oranje recept om te maken met Koningsdag: gevulde paprika met couscous, rozijnen en dadels. Het koningshuis associeer ik altijd met troep. Op een positieve manier natuurlijk, want ik hou van troep. Al sinds mijn motorische vaardigheden genoeg ontwikkeld waren om een kleedje uit te kunnen slaan, stond ik standaard elk jaar op de rommelmarkt in mijn home town Oosterhout. Het was de ideale manier om de door mijn vader vergaarde spullen (ik heb die verzameldrang niet van een vreemde) te verpatsen aan de slechtste afdinger.

Koningsdag recept: Vegetarisch gevulde Oranje paprika met couscous, rozijnen en dadels | It's a Food Life

Jammer genoeg was ik als kind niet ’s werelds beste onderhandelaar en over de jaren heen heb ik heel wat top-items verkocht voor minder dan hun marktwaarde. Als ik mijn vader moet geloven dan. Ik kan me nog één traumatisch moment herinneren als de dag van minimaal 18 jaar geleden… Na een lange ochtend vol verhandelingen met rommelmarktmensen besloten mijn ouders zelf ook een rondje te lopen over het terrein, mij alleen en angstig op het rood gestreepte kleedje achterlatend, omringd door vazen, barbies en rolschaatsen. En één superspeciaal object: een of ander ijzeren mini badkuip met handvaten. De (emotionele?) waarde van dit object is me vandaag de dag even onbekend als 18 jaar geleden. Maar ik wist wel dat we er minimaal 10 gulden voor zouden moeten krijgen. Na vijf minuten van verlatenheid werd ik aangesproken door een man, die geïnteresseerd was in de badkuip. Zoals het een echte vlooienmarktopportunist betaamd, negeerde hij vol zelfvertrouwen de door mijn vader met schilderstape gemaakte prijssticker en bood de helft. Ik stotterde bangig: ‘Ehh, nou… 7,50..?’. De man hield voet bij stuk en ik stemde er sullig mee in. Triomfantelijk stampte de man de menigte in, met de badkuip onder zijn armen. Mijn ouders, inmiddels weer teruggekeerd naar the scene of the crime, waren verheugd dat het ding verkocht was. Tot ze echter de verkoopprijs te weten kwamen. Ik heb zelden zo’n beteuterde blik in hun ogen gezien. Tot overmaat van ramp deed de buurverkoopster een duit in het zakje door te zeggen: ‘Nou, voor 5 gulden had ik dat ding ook wel willen hebben!’.

Koningsdag recept: Vegetarisch gevulde Oranje paprika met couscous, rozijnen en dadels | It's a Food Life

Dus bij dezen: Ik hoop dat de meneer, die twee decennia geleden zonder schaamte een zielig, klein meisje heeft afgezet, heel veel plezier heeft beleefd met het inweken van kalknagels of het masseren van aardappels of het verdrinken van puppies, of wat je dan ook doet in een ijzeren mini badkuip met handvaten.

Koningsdag recept: Vegetarisch gevulde Oranje paprika met couscous, rozijnen en dadels | It's a Food Life

Uiteraard staat het koningshuis ook voor de kleur oranje. Laat ik nu ook toevallig een recept hebben die heel goed in deze kleur uitgevoerd kan worden, namelijk (voor de gelegenheid oranje) gevulde paprika! Met wortels erin, ook oranje! De rest is anderskleurig, maar mocht je een die hard chauvinist zijn: een paar druppels kleurstof doet ongetwijfeld wonderen. De vulling van de paprika’s is zoetig door de dadels, rozijnen en kaneel, maar vrees niet. Het is lekker. En snel. En makkelijk. Best wel.

Koningsdag recept: Vegetarisch gevulde Oranje paprika met couscous, rozijnen en dadels | It's a Food Life

Vegetarisch gevulde paprika met couscous, rozijnen en dadels

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:
4 paprika’s (rood is mijn favoriet, maar oranje is natuurlijk het meest vaderlandslievend)
150 gram (volkoren) couscous
1 grote, gele ui
10 gedroogde dadels
50 gram feta
100 gram wortels
Handje rozijnen
Handje pompoenpitten
3 bosuitjes
1 groentebouillonblokje
Eetlepel kaneel
Theelepel cayennepeper
Peper en zout

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor om 180 graden.

Hak de ui, wortels en dadels in stukjes. En ook maar gelijk de feta en de bosuitjes, als je dan toch bezig bent.

Bak de ui glazig in een koekenpan. Doe hierna de wortels erbij. Voeg als laatste de dadels, rozijnen en (bijna alle) pompoenpitten toe en bak het geheel nog een minuutje door. De rest van de pitjes strooien we over de paprika’s als decoratie.

Wel de couscous volgens de verpakking, maar voeg aan het gekookte water het bouillonblokje toe. Tip: gebruik iets minder water dan op de verpakking aangegeven staat om ervoor te zorgen dat de couscous niet extreem plakkerig wordt. Het gaart nog wat door in de oven namelijk.

Snijd ondertussen de bovenkant van de paprika’s af en eventueel een klein beetje van de onderkant zodat ze wat stabieler op de bakplaat staan. Schraap met een lepel de zaadjes uit de paprika’s.

Roer de couscous fluffy met een vork. Voeg het ui-mengsel, (bijna alle) feta, bosui, kaneel en cayennepeper toe. Proef de couscous. Ik doe er zelf namelijk vaak nog wat extra kaneel bij (I <3 kaneel). Voeg naar smaak peper en zout toe.

Prop de couscous in de paprika’s. Strooi je restantje fetablokjes en pompoenpitjes eroverheen.
Zet de paprika’s, in een ovenschaal en bak ze ongeveer 20 minuten.

Tip 1: 3 paprika’s kunnen ook genoeg zijn voor twee personen. Maak er in dat geval nog een groene salade bij.
Tip 2: Wellicht houd je nog wat couscous over nadat de paprika’s zijn gevuld. Eet dit de volgende dag als lunch! Snijd bijvoorbeeld een halve komkommer en een tomaat in stukjes en gooi het erbij.


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Meer gezonde lunch recepten? Probeer ook eens:
Italiaanse quinoa salade
Zelfgemaakte chocolade granola
Kipsalade met avocado op brood

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ghislaine
  27 april 2015 at 12:37

  Nommie!

 • Reply
  bart koster
  27 april 2015 at 14:56

  Ja,Ja wat een geheugen,was het al lang vergeten ,maar nu komt het weer boven. En ook weer een toepasselijk recept.

 • Leave a Reply