Gezonde tussendoortjes/ Recepten/ Vegetarisch

Vegan mokka chocolademousse met perencompote en pistacheboter

recept voor vegan mokka chocolademousse | It's a Food life

Aqua faba, wie kent het niet. Nou ik dus, tot ongeveer een week geleden. Althans, ik kende de substantie wel – het is namelijk gewoon het water uit een blik kikkererwten, maar ik had geen idee dat het verwerkt werd in gerechten. In zoete gerechten zelfs. Het kan namelijk gebruikt worden als een ei-vervanger en het grote voordeel is uiteraard dat vegans het kunnen eten. Ik gebruikte aqua-faba als ei-vervanger in deze vegan mokka chocolademousse!

Ja, je leest het goed. Ei-vervanger. Niet gelijk waar je aan denkt als je dat beige, slijmerige bonenvruchtwater door het afvoerputje ziet sijpelen. Maar is het je ooit opgevallen dat kikkererwten altijd schuimen als je ze afgiet? Door het zetmeel en proteïne van de erwten die in het water zijn getrokken ontstaat een stevig gel-achtig goedje dat luchtbelletjes goed vasthoudt. Als je het opklopt ontstaat er dus schuim en als je dit zo’n tien minuten volhoudt krijgt je mousse.

Vegan mokka chocolademousse | It's a Food lifeVan nature heeft het water nauwelijks een smaak, waardoor het een neutrale basis vorm voor de ingrediënten die je eraan toevoegt. Gelukkig, want je wilt dat je chocolademousse naar chocolade smaakt en niet naar kikkererwten. Pas wel op met waterige of te hete ingrediënten, want de aqua faba zakt vrij snel in elkaar; Het blijft uiteraard opgeklopt water. Mix alles wat je toevoegt er met beleid doorheen en eet je mousse ook gelijk op na bereiding.

Hieronder een recept voor vegan mokka chocolademousse met perencompote en pistacheboter. Vooral van de perencompote werd ik erg blij: het een wat zurige en kruidige aanvulling op de mousse en je hele huis ruikt naar speculaaskruiden als je het hebt gemaakt. Het pistacheboter recept is veel te veel (het is vrij decadent en een flinke theelepel pistacheboter per persoon zou ruim genoeg moeten zijn), maar je kunt het goed bewaren in een potje en op bananenschijfjes smeren als snack of gewoon op brood. Als je dan toch de moeite neemt om pistacheboter te maken, maak dan gelijk een hele pot.

Vegan mokka chocolademousse | It's a Food life


Recept vegan mokka chocolademousse met perencompote en pistacheboter

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
Mokka chocolademousse
Het water van één groot blik kikkererwten (ongeveer 120 ml)
50 ml agavesiroop (of zoetstof naar keuze)
100 gram pure chocolade (vegan, 70% cacao)
Theelepel instant espressopoeder
Snuf kaneel
Paar druppels citroensap

Perencompote
3 peren
Eetlepel agavesiroop (of zoetstof naar keuze)
30 ml witte wijn (of water)
Halve citroen + de rasp van een halve citroen
Theelepel koek en speculaaskruiden
Theelepel bloem (of maizena opgelost in water)

Pistacheboter
200 gram ongezouten pistachenoten (of uiteraard meer, als je nog meer boter wil maken)
2 eetlepels neutrale olie (olijfolie, kokosolie)
Eetlepel agavesiroop (of zoetstof naar keuze)
Snufje zout
Snuf kaneel

Vegan mokka chocolademousse | It's a Food life

Hoe maak je het:
Begin met de perencompote en het smelten van de pure chocolade:
Gooi de pistachenoten in een keukenmachine en mix het tot er een klont ontstaat (duurt waarschijnlijk een minuut of 5). Voeg de agavesiroop, zout en olie toe en mix het door tot het een lobbige boter is. Doe het in een potje en bewaar ongekoeld.
Je kunt de noten ook vooraf roosteren. Ik was dit vergeten, maar het doet wel veel voor de smaak. Dus mocht je interesse hebben: rooster de pistachenoten 8 minuten in een oven op 175 graden. Halverwege husselen. Laten afkoelen voordat je er boter van maakt.

Schil en snijd de peren in stukjes en gooi ze in een steelpannetje. Rasp en knijp een halve citroen erboven uit en voeg ook de wijn, siroop, koek en speculaaskruiden en bloem toe. Roer alles even goed door. Zet het pannetje op een laag vuur en laat het zo’n 15 minuten pruttelen.

Smelt ondertussen de pure chocolade au bain-marie. Zet het aan de kant en laat het afkoelen (maar zorg ervoor dat het vloeibaar blijft door er af en toe in te roeren).

Giet de kikkererwten af en vang het water op in een vetvrije kom. Voeg een paar druppel citroensap toe en klop met een mixer het water stijf (duurt ongeveer 10 minuten). Klop door tot het mengsel glad, stijf en glimmend is. Voeg hierna de agavesiroop, kaneel en espressopoeder toe.

Vegan mokka chocolademousse | It's a Food life

Schep de gesmolten chocolade voorzichtig door de witte mousse. Zorg ervoor dat de chocolade niet te heet is, anders zakt de mousse gelijk in elkaar.

Verdeel de perencompote over 4 bekers en schep de chocolademousse erbij. Decoreer met wat pistacheboter en espresso poeder.

Vegan mokka chocolademousse | It's a Food life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Nog meer recepten met chocola nodig? Check deze eens:
Chocoladetaart met salted karamel en aardbeien
Hemelse gezonde chocolade smoothie
Stoofpeertjes met havermout crumble en chocola

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply