Gastblog door Merel: Ken je dat gevoel van verstandsverbijstering, wanneer iemand je vraagt hoe je vakantie was en jij een paar seconde heel hard moet nadenken over welke vakantie die persoon het heeft en wat je ook al weer gedaan hebt? Om er vervolgens achter te komen dat je niet eens zo lang geleden terug bent gekomen? Dat had ik vanmiddag nog, toen een buurman me vroeg hoe het was in New York. Precies twee weken terug zijn we thuisgekomen na een week in the city that never sleeps en het voelt alsof er al een jaar voorbij is gegaan.
Gelukkig heb ik altijd mijn standaard riedeltje paraat, van ‘veel gezien en gelopen, toffe tijd gehad!’ en dat is ook altijd wel voldoende. Geen enkele buurman of collega of kennis zit te wachten op letterlijk een uiteenzetting van je dagprogramma, van hoe je ’s ochtends je morning breath weg borstelt met Amerikaanse tandpasta tot hoe je voor het slapen gaan aan je verse blaren pulkt – goed idee die nieuwe schoenen.
Wat ik iedereen wel meegeef is dat we heel veel gegeten hebben. Verse noodles in China town, pizza in little Italy, een half uur in de rij gestaan voor een Cronut, bagels in duistere Deli’s, een boel iced coffees (gezien het 30 graden was), verse chocolate chip cookies eten op de trap van een brownstone en een pastrami sandwich (‘it’s all you need’) van 20 dollar voor vriendlief. Er is dan ook zoveel te proeven.
De enige plek die ik drie jaar geleden bezocht en waar ik per se nog een keer naar terug wilde was Beyond Sushi. Een klein eettentje met veganistische sushi, waar Ghislaine en ik destijds twee keer hebben gegeten. Niet alleen was het superlekker, maar de sushirolls en wraps waren kleine kunstwerkjes. Vriendlief en ik hebben een uur door Chelsea gebanjerd, om het eettentje te vinden. Dit ‘filiaal’ bleek een kleine counter te zijn in de Chelsea food market, zonder tafeltjes en stoelen maar mét een enthousiaste medewerker die ons vertelde over de lunchspecials en ons een pre-maaltijd fruitsapje aansmeerde. We kozen twee sushirolls, een wrap en dumplings en moesten de mensen van de crêperie ertegenover lief aankijken (en een flesje water bestellen) zodat we aan hun bar onze sushi naar binnen mochten schuiven.
Thuis wilde ik heel graag één van de gerechtjes namaken. Maar laten we eerlijk zijn, die sushi gaat me toch nooit lukken. The next best thing waren de dumplings. Nog nooit gemaakt, maar best te doen! Zodra je een beetje door hebt hoe je die dingen moet vouwen, gaat het snel. En je kunt goed variëren met de vullingen. Teveel tomatensaus gemaakt? Stamppot over? Stop het in een dumpling!
RECEPT DUMPLINGS MET POMPOEN, ZONGEDROOGDE TOMAAT EN YOGHURTSAUS
Bereidingstijd ongeveer 20 minuten
Ingrediënten voor 20 dumplings
20 dumpling wrappers (toko)
150 gram pompoen (diepvriesblokjes zijn het handigst)
1 hand verse spinazie
6 zongedroogde tomaatjes
Een gele ui
2 teentjes knoflook
Halve theelepel gerookte paprikapoeder
Wat verse peterselie
Peper/zout
Wat olie om in te bakken
Ter garnering (optioneel):
Snufje Sumac (turkse winkel)
Amandelschaafsel (5 gram oid)
Verse peterselie
Yoghurtsaus
250 milliliter yoghurt
De helft van een losgeklopt ei
Sap van een halve citroen
1 teen knoflook
Snuf komijnpoeder
Snuf cayennepeper
Verse peterselie
Peper/zout
Extra:
Stoommandje*
Óf maak zelf een stoomsysteem: een grote pan met deksel, een ijzeren rekje (waar je taarten op laat afkoelen bijvoorbeeld. Het rekje moet in de pan passen), een (hittebestendig) bordje en wat bakpapier.
Hoe maak je het:
Ontdooi de dumplingvelletjes. Ontdooi ook de pompoenblokjes.
Snijd de ui, knoflook, spinazie, zongedroogde tomaatjes en pompoenblokjes in kleine stukjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en doe de ui en pompoenblokjes erbij. Roerbak het tot beide ingrediënten zacht zijn (zal ongeveer 5 minuten duren). Gooi de knoflook, spinazie, tomaatjes, gerookte paprikapoeder en peper/zout erbij en bak het mee tot de spinazie is geslonken.
Zet een klein koekenpannetje op het vuur en rooster hierin een minuut of 2 het amandelschaafsel (zonder olie). Let op dat ze niet aanbranden.
Zet je ‘stoomapparaat’ in elkaar (als je geen stoommandje hebt). Zet de grote pan op het vuur en giet er een bodem kokend water in. Zet het rekje in het water in de pan. Let een stukje bakpapier op een bordje.*
Pak een dumplingvel in je hand en leg hier een klein hoopje van de pompoenprut op. Let op: vaak hebben dit soort deegvelletjes een plakkerige kant en een melige kant. Houd in dat geval de plakkerige kant naar boven, zodat de randjes makkelijk tegen elkaar blijven kleven. Maak de randjes van het deeg eventueel een klein beetje nat. Vouw het velletje dicht tot een rechthoekje en knijp de randjes goed op elkaar. Knijp vervolgens de twee hoeken die naast elkaar aan de lange kant van de rechthoek zitten naar elkaar toe, zodat er een rond pakketje ontstaat.
Leg een aantal dumplings op het bordje met bakpapier (de hoeveelheid dumplings hangt af van hoe groot je bord is; Zorg dat de dumplings elkaar niet raken). Plaats het bord op het rekje in je pan en zet het deksel erop. Stoom je dumplings ongeveer 8 minuten. Herhaal dit tot alle dumplings klaar zijn.
Zet de dumplings op een ander bord en giet er flink wat yoghurtsaus overheen. Garneer het met het geroosterde amandelschaafsel, peterselie en een beetje sumac poeder.
Voor de yoghurtsaus: Snipper/pers de knoflook en snijd de peterselie in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten samen in een kommetje en mix het met een vork tot er een egaal sausje ontstaat. Giet het mengsel in een pannetje en verwarm het ongeveer 10 minuten op het vuur. Zorg dat je regelmatig roert, zodat het niet gaat schiften.
*Tip 1: je kunt dumplings ook koken (zo’n 5 minuten in heet water). Het nadeel is wel dat je dumplings makkelijker uit elkaar kunnen vallen en zich volzuigen met water, vooral als je randjes niet goed dichtgeplakt zijn.
Tip 2: vegan optie: vervang de yoghurtsaus door een tahinisausje. En let goed op de ingrediëntenlijst als je de dumplingvelletjes koopt. Sommige merken bevatten ei.
Tip 3: als je zelf gaat experimenteren met vullingen, probeer er in ieder geval wel een sausje of bouillon overheen te gieten. Het deeg van de dumplings kan namelijk vrij snel uitdrogen als het gaar is.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Probeer ook eens:
Koolrabi en wortel fritters
Vegan spring rolls met broccolipuree
Hartige quinoa koekjes met knoflook en kruiden
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!
1 Comment
Ghislaine
10 november 2016 at 17:07Wait, dus jij zit gewoon beyond sushi recepten uit te vogelen zonder mij dit te vertellen? COOK FOR ME WOMAN! <3