Gezonde tussendoortjes/ Recepten

Chocoladetaart met salted karamel en aardbeien

Chocoladetaart met salted karamel en aardbeien | It's a Food Life

Mijn liefde voor chocola steek ik niet onder stoelen of banken. Ik schaam me er ook totaal niet voor. These chocolate cravings are for real! Zo af en toe (eens in de maand *wink wink*) bereiken mijn cravings hun hoogtepunt en kan ik alleen nog maar in chocola denken. Serieus alle recepten in mijn hoofd bevatten chocola. Deze chocoladetaart met salted karamel en aardbeien heb ik een tijdje geleden voor een verjaardag gemaakt en die viel goed in de smaak. Score! 

Chocoladetaart met salted karamel en aardbeien | It's a Food Life

Voor de salted karamelsaus heb je helemaal niet veel nodig. Enkel wat tijd. Want je moet de dadels en cashewnoten minstens 2 uur weken in de koelkast. Verder doet de keukenmachine of blender het werk! Het kan trouwens ook zonder de cashewnoten, maar ik vond ze het lekker romig maken.

Chocoladetaart met salted karamel en aardbeien | It's a Food Life

De taart zelf bevat best wat ingrediënten maar is niet heel moeilijk om te maken. Het is een recept uit het boek Tasty Express van Sneh Roy en stond al heel lang op mijn recepten to-do lijstje. Iets aangepast want met volkorenmeel en ik heb walnoten toegevoegd want dat leek me een tof idee.

Iedereen zou een goed recept voor chocoladetaart op zijn barkrepertoire moeten hebben.
– Sneh Roy in Tasty Express

Chocoladetaart met salted karamel en aardbeien | It's a Food LifeChocoladetaart met salted karamel en aardbeien | It's a Food Life

Chocoladetaart met salted karamel en aardbeien

Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten baktijd + 2 uur weken van de dadels en cashewnoten

Ingrediënten:
voor de chocoladetaart:
115 gram spelt-  of volkorenmeel
½ tl (wijnsteen)bakpoeder
5 eetlepels cacaopoeder
100 gram kokosbloesemsuiker (of ruwe rietsuiker)
handje walnoten
snufje (keltisch)zeezout
3 eieren
185 ml karnemelk
80 ml koolzaadolie (of een notenolie zoals amandelolie of macademia-olie)
1 el vanille-extract

voor de salted karamel:
8 medjool dadels
handje cashewnoten
1 tl vanille-extract
keltisch zeezout naar smaak (je kan later altijd nog meer toevoegen!)
120 ml lauw water

voor de topping:
aardbeien, zoveel als je wilt!
poedersuiker

Zo maak je het:
Karamelsaus voorbereiden: doe de dadels en de cashewnoten in een apart bakje en giet er water bij, zorg dat de dadels en cashewnoten helemaal onder het water staan. Zet 2 uur in de koelkast.

Maak de chocoladetaart als volgt:
Verwarm de oven voor op 160°C.

Zeef het meel, cacao en bakpoeder boven een grote kom. Voeg de walnoten, suiker en het zout toe en mix goed door elkaar.

Klop in een andere kom de eieren, karnemelk, olie en het vanille-extract met een garde tot een glad geheel. Voeg het natte mengsel bij het droge mengsel en klop ongeveer 1 minuut tot een glad beslag.

Vet een ronde taartvorm van 20 cm in met olie en bekleed de bodem met bakpapier. Giet het chocolade beslag in de taartvorm en bak 35-40 minuten in de oven. De taart is goed als het midden stevig aanvoelt. Laat volledig afkoelen.

Verder met de dadelkaramelsaus: laat de dadels en cashewnoten uitlekken. Doe de dadels en cashewnoten met 120 ml water in een keukenmachine of blender en pulseer tot het een gladde substantie is geworden. Voeg eventueel meer water toe om een mooie karamel te krijgen. Voeg nu het vanille-extract en een snufje zout toe. Laat de blender weer even draaien. Proef nu de saus. Als er meer zout nodig is voeg dan nog wat toe.

Als de taart is afgekoeld kan je de salted karamelsaus verdelen over de taart. Vervolgens kan je de taart versieren met aardbeien en poedersuiker.

Chocolate cravings be gone!

Chocoladetaart met salted karamel en aardbeien | It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Check voor nog meer chocolade craving inspiratie:
Hemelse gezonde chocolade smoothie
Let’s Talk: We Love Chocolate
Stoofpeertjes met havermout crumble en chocola

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Hanneke
    5 oktober 2016 at 09:12

    Wat ziet dit er lekker uit!
    Mijn kinderen verzamelden zich om mij heen toen ze jouw prachtige foto van deze taart op mijn laptop zagen. Liefde van meerdere kanten zullen we maar zeggen.
    Het aardbeienseizoen laat nog weer even op zich wachten (dan vind ik aardbeien toch echt het lekkerst), maar dit recept save ik zeker op bloglovin. Topper Laura!

    • Laura
      Reply
      Laura
      12 oktober 2016 at 19:26

      Hoi Hanneke wat ontzettend leuk om te lezen! Ja het allerlekkerste zijn verse aardbeien uit het seizoen! Helemaal mee eens ? ik hoor graag wat je vande taart vind als je m maakt!

    Leave a Reply