Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Tomaat, ui en mais galette, met rucolapesto

Tomaat, ui en mais galette, met rucolapesto | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Gelukkig nieuwjaar allen! Of nou ja, gelukkig eigenlijk-al-niet-meer-zo-nieuw-jaar. Want we zijn natuurlijk alweer op één twaalfde van 2016. Is iedereen nog vol enthousiasme bezig met goede voornemens of is toch weer gebleken dat het behalen van doelen ná de jaarwisseling net zo moeilijk is als ervoor?

Tomaat, ui en mais galette, met rucolapesto | It's a Food Life

Met mijn voornemens gaat het wel aardig. Ze waren dan ook niet rigoureus anders dan de dingen die ik sowieso al wel nastreef: een beetje normaal doen wat betreft snoepen, bedenken wat ik wil in mijn leven en me minder zorgen maken over dingen waarvan ik niet eens weet of ze ooit gaan gebeuren. Nieuw op het lijstje is yoga. Samen met Ghislaine kocht ik een jaarabonnement onbeperkt yoga en pilates via een veilingsite. Best opmerkelijk voor mijn doen, want ik hou er niet van om geld uit te geven aan sport en ik ben te ongecoördineerd en mensenschuw voor groepsactiviteiten. En gezien ik de flexibiliteit heb van een bevroren paling is yoga, naast al deze mentale bezwaren, ook fysiek best een uitdaging. Maar toch lag ik daar, twee weken geleden, op maandagavond op een geleend matje, in een legging, hopend dat ik geen oprispingen zou krijgen van de linzensoep die ik van te voren at als zijnde ‘lichte maaltijd’.

Tomaat, ui en mais galette, met rucolapesto | It's a Food LifeTomaat, ui en mais galette, met rucolapesto | It's a Food Life

Omdat we onszelf wilden uitdagen besloten we standaard twee lessen te volgen op maandagavond. Yogilates, om de spieren een beetje te trainen, en daarna yoga als stretchoefening en ontspanning. Want als je dan toch besluit om uit je comfortzone te treden, doe het dan goed. Gelukkig was onze docente vriendelijk en waren we niet de enige nieuwelingen in de groep. Ik heb niemand per ongeluk verwond of ondergekotst, dus je kunt stellen dat het een succesvolle avond was. Zelfs de spierpijn achteraf viel mee. Ik heb zelfs zin in de volgende les aanstaande maandag.

Tomaat, ui en mais galette, met rucolapesto | It's a Food Life

Maar goed, genoeg over yoga. Eten is ook belangrijk. Daarom hierbij een galette (fancy woord voor taart-achtig iets) met tomaat, gekarameliseerde ui en mais, met rucolapesto. Het ziet er indrukwekkend uit en het is ook nog eens eetbaar. Het is niet aan te raden om dit vóór yogales haastig in elkaar te flansen, dat komt je zen-modus niet ten goede. Een onbestemde zondagmiddag is hiervoor beter geschikt.

Tomaat, ui en mais galette, met rucolapesto | It's a Food LifeTomaat, ui en mais galette, met rucolapesto | It's a Food Life

Tomaat, ui en mais galette, met rucolapesto

Bereidingstijd ongeveer 70 minuten

Ingrediënten voor een galette (4-6 personen):
Deeg
220 gram bloem (+extra)
60 ml olijfolie
100 ml melk
1 ei
1 theelepel bakpoeder
Sesamzaadjes
Snuf zout

Vulling
100 gram feta
100 gram hüttenkäse
1 ei
3 teentjes knoflook
2 theelepels oregano
2 theelepels tijm
Peper/zout
300 gram tomaten (ik gebruikte 1 vleestomaat, 1 trostomaat en een handje cherrytomaatjes)
1 grote gele ui
Klein blikje mais

Rucolapesto
30 gram pijnboompitten
1 teentje knoflook
Zak rucola (75 gram)
1 citroen
Scheut olijfolie
Peper/zout

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Mix de bloem, het bakpoeder en peper/zout samen in een kom. Meng de olijfolie, melk en het ei samen en gooi het bij je bloemmengsel. Kneed er een deeg van (dit mag met een mixer met deeghaken, maar kan ook met de hand). Voeg bloem toe tot het niet meer plakt en zet je deeg in de koelkast.

Klop een ei los in een bakje. Giet de helft van dit ei in een grotere kom, de andere helft zetten we opzij voor later. Schep de hüttenkäse bij het ei in de grote kom. Verkruimel de feta erbij. Pers drie teentjes knoflook en voeg dit ook toe. Strooi de tijm, oregano, peper en zout eroverheen en meng alles goed door elkaar.

Snijd de ui in ringetjes. Houd een paar ringetjes apart (deze gebruiken we later ter decoratie van de galette). Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui tot hij lichtbruin is (zo’n 8 minuten). Voeg de mais toe en bak deze nog twee minuutjes mee.

Snijd je tomaten in plakjes.

Voor de rucolapesto:
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, tot ze lichtbruin worden (zo’n drie minuten). Gooi de pijnboompitten, rucola, een teentje knoflook, het sap van 1 citroen, een flinke scheut olijfolie en peper en zout in een keukenmachine en hak het tot er een gladde pesto ontstaat.

We kunnen nu het deeg gaan uitrollen. Leg je deeg op een bakpapiertje en rol het uit tot een pizzaformaat cirkel, van ongeveer 3 mm dik.

Smeer het fetamengsel uit over je deeg. Verspreid de ui-mais-mix over de fetalaag. Leg hier overeen weer de tomaten en apart gehouden uienringen. Vouw de randen van het deeg ongeveer drie centimeter naar binnen. Het midden van de galette wordt niet bedekt met deeg. Smeer de deegranden in met het bewaarde halve ei en strooi er eventueel wat sesamzaadjes overheen.

Bak de galette af in ongeveer 50 minuten.

Tip 1: 6 mensen kunnen best van deze galette eten, maar serveer er dan wel een grote salade bij.

Tip 2: rol het deeg zo dun mogelijk uit. Het is een beetje een struggle, maar een te dikke korst maakt de galette droog.

Tip 3: als je net als ik geen deegrollen bezit, gebruik dan een wijnfles om je deeg uit te rollen.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

Ook lekker:
Quiche met bietenblad en geitenkaas
Aspergetaart met rivierkreeftjes en dille

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply