Hoofdgerechten/ Recepten

Quiche met bietenblad en geitenkaas

bieten quiche - It's a Food Life

Kreeg ik laatst bij de boerschappen bosbiet mee naar huis. Wij eten thuis eigenlijk nooit bietjes. Eerlijk gezegd heb ik laatst voor het eerst bietjes klaar gemaakt (lees: schillen en in de stoompan gegooid) om te verwerken in een smoothie. Want wat moet je er anders mee? Gekookte bietjes bij je aardappels vind ik niet echt boeiend. Maar nu had ik dus 3 mooie bietjes, met steel en blad. Ik pakte mijn favo ik-weet-niet-wat-ik-met-deze-groente-aanmoet kookboek erbij: Veg! met groenten in de hoofdrol. Daar stond een recept in voor quiche met bietenblad en ricotta. Nice! Die steeltjes en blaadjes zijn dus ook bruikbaar.

recept voor quiche met bietenblad en geitenkaas | It's a Food Lifequiche met bietenblad en geitenkaas | It's a Food Lifequiche met bietenblad en geitenkaas | It's a Food Life

Hieronder staat dus het recept voor quiche met bietenblad en geitenkaas. Het originele recept uit het boek is met ricotta, maar dat had ik niet in huis. Je moet het deeg zelf maken, maar dat is super simpel. Ik had geen bakbonen in huis waardoor de korst tijdens het bakken een beetje inzakte, maar dat maakt voor de smaak niks uit.quiche met bietenblad en geitenkaas | It's a Food Life

Recept voor quiche met bietenblad en geitenkaas

Ingrediënten:
voor het deeg:
250 gram bloem (ik gebruikte volkorenmeel)
snufje zout
125 gram koude ongezouten boter. in blokjes
75 ml koude melk

voor de vulling:
blaadjes van een bosje bietjes of een bos snijbiet (ongeveer 300 gram)
1 bosbiet
1 el koolzaad- of olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
handvol tijm, alleen de blaadjes (ik gebruikte gedroogde tijm)
1 teentje knoflook, fijngesneden
100 gram ricotta geitenkaas
2 grote eieren, plus 2 extra eidooiers
200 ml slagroom
200 ml volle melk
zeezout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:
Het deeg: zeef de bloem en het zout voor het deeg samen in een grote kom. Voeg de boter toe en kneed deze erdoor met je handen, tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Meng er scheutje voor scheutje de koude melk doorheen, tot het deeg een geheel wordt. Leg het op je werkvlak en kneed het in een balvorm. Verpak het in keukenfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180°C. rol het deeg vrij dun uit en bekleed er een quichevorm van 25 cm mee. Laat het deeg over de randen hangen, leg er aluminiumfolie op en vul de vorm met bakbonen. Zet 15 minuten in de oven. verwijder de bonen en de folie, prik met een scherpe vork gaatjes in de korst en zet 10-15 minuten terug in de oven. (Ik had geen bakbonen dus ik heb het gewoon 20 minuten in de oven gezet. De zijkanten zakten wel iets in.)

De vulling: Snijd de steeltjes van het bietenblad of de snijbiet en snijd de bladeren in stukken. Verhit de olie in een grote koekenpan, voeg de ui en tijm toe en laat 5 minuten zachtjes fruiten, tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en de steeltjes van het bietenblad of snijbiet. Bak, onder af en toe roeren, 10 minuten zacht mee tot de steeltjes zacht zijn. Voeg de gesneden bladeren toe en bak 5 minuten mee tot de blaadjes helemaal geslonken zijn. Breng goed op smaak met zout en peper.

Verspreid het mengsel over de deegbodem. Strooi de verkruimelde ricotta geitenkaas eroverheen (hier heb ik ook nog een bietje in plakjes gesneden en op het mengsel gelegd). Klop de eieren, eidooiers, room en melk lichtjes door elkaar in een schaal en breng op smaak met zout en peper. Schenk dit voorzichtig over de vulling van de quiche. Bak de quiche voor ongeveer 35 minuten op 180°C. Dien warm of koud op.


Meer gezonde quiche recepten? Probeer ook eens:
Hartige taart met zoete aardappel en spinazie
Tomaat, ui en mais galette
Aspergetaart met rivierkreeftjes en dille

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl en gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply