Hoofdgerechten/ Pasen/ Recepten

Plaattaart met witte asperges, ham en geitenkaas

Plaattaart met witte asperges - Proef het leven

Het is weer aspergeseizoen en wij hebben dit witte goud al twee keer op tafel gehad. De eerste asperges van het seizoen eten wij altijd traditioneel met ham, ei, botersaus en krieltjes. Daarna ga ik experimenteren. Dit recept voor plaattaart met witte asperges houdt het traditionele asperge eer aan. Veel dezelfde ingrediënten, in een ander jasje.

Wij hebben een asperge kweker op 3 minuten rijden van ons huis. Super verse en smaakvolle asperges recht van het land dus! Het is ook altijd net iets specialer om je eten rechtstreeks bij de boer te halen vind je niet?

Plaattaart met witte asperges - Proef het levenElk jaar, wanneer ik met asperges aan de slag ga, denk ik weer “ik moet écht een aspergepan kopen”. Toch ga ik keer op keer gewoon aan de slag met mijn grote soeppan.

Punt is dat ik al best veel kookspullen heb, en zo’n pan die ik een paar keer per jaar gebruik lijkt me dan weer zo overbodig. En waar laat ik dat ding dan in godsnaam weer?!

Maar wat er nu dus altijd gebeurt is 1: ik kook de asperges niet zoals het hoort, met de de kopjes boven water. En 2: de kopjes breken sneller af als ik de asperges op een onhandige manier uit het water probeer te halen.

Zucht.

We zullen zien of ik dit jaar voor de bijl ga. Het maakt deze plaattaart met witte asperges niet minder lekker trouwens!

Plaattaart met witte asperges - Proef het levenWat heb je nodig om deze makkelijke plaattaart te maken:

 • Aspergepan (grapje natuurlijk)
 • Een grote pan
 • Ovenplaat + oven
 • Bakpapier

De aspergetaart maak je met maar een paar ingrediënten:

 • Roomboterbladerdeeg
 • Beenham
 • Zachte geitenkaas
 • Witte asperges
 • Verse peterselie

Hoe maak je asperge plaattaart?

Eerst bereid je de asperges, je snijd 2 cm van de onderkant af en schilt ze. Tip: heb je een hele dunne dunschiller? Schil de asperges dan twee keer rondom. Kook dan de apserges in ruim water in zo’n 10 minuten gaar.

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Leg een vel bakpapier op je ovenplaat en hierop de plakjes bladerdeeg. Zorg dat de randjes van het deeg elkaar overlappen en druk dit zachtjes aan. Vouw dan de randen 1 centimeter om, zodat er een randje op staat. Prik met en vork een aantal keer in het midden van het deeg, dit zorgt ervoor dat het midden plat blijft als je het in de oven bakt. Zet de bodem nu 8 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Nu ga je de plaattaart beleggen met ham, geitenkaas en de asperges. En bak je het af in de oven.

Bekijk het volledige recept hieronder.

Plaattaart met witte asperges - Proef het levenPlaattaart met witte asperges, ham en geitenkaas
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
30 min
 

Dit recept voor plaattaart met witte asperges houdt het traditionele asperge eer aan. Veel dezelfde ingrediënten, in een ander jasje.

Gerecht: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Nederlands
Focuswoord: beenham, geitenkaas, witte asperges
Porties: 4 personen
Auteur: Laura – It’s a food life
Ingrediënten
 • 1 kilo witte asperges
 • 5 plakjes roomboter bladerdeeg
 • 100 gram beenham dunne plakjes
 • 200 gram zachte geitenkaas
 • verse peterselie
Zo maak je het
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien.

 2. Bereid de asperges: snijd 2 tot 3 cm van de onderkant. Schil de asperges rondom, zo nodig twee keer. Kook in ruim water in 10 minuten gaar.

 3. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat. Leg hier het bladerdeeg op. Bij mij paste er 2 plakjes horizontaal en 2,5 verticaal. Leg de randjes net over elkaar en druk aan zodat het één groot plak wordt.

 4. Leg de randjes net over elkaar en druk aan zodat het één groot plak wordt. Vouw nu de zijkanten een centimeter om zodat er een randje rondom ontstaat. Prik in het middelste gedeelte een aantal keer met de vork gaatjes in het deeg.

 5. Zet de plaattaartbodem 8 minuten in de oven.

 6. Haal de asperges voorzichtig uit het water en laat uitlekken.

 7. Bedenk de bodem van de plaattaart met plakjes beenham. Kruimel de zachte geitenkaas over de beenham. Leg de asperges netjes naast elkaar op de plaattaart. Bestrooi met peper.

 8. Zet de plaattaart met asperges 20 minuten in de oven.

 9. Haal de taart uit de oven en verdeel de fijngehakte verse peterselie over de taart.

 10. Eetsmakelijk!

Volg It’s a Food Life op 
Facebook | Instagram | Bloglovin’ |  Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!


Voedingscoach

Behoefte aan meer balans in je eet- en leefpatroon? Als voedingscoach en mama, begrijp ik hoe belangrijk het genot van lekker eten is voor zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn. Ik ben van mening dat het niet alleen gaat om wát je eet maar dat het net zo belangrijk is hóe je eet. Een gezonde relatie met voeding en je lichaam bouw je op door vertrouwen, de juiste mindset en vooral te genieten van eten waar jij het meest van houdt!

Meer info over mijn foodcoaching vind je hier: Proef het leven.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Recipe Rating