Alstublieft, een recept voor een heel gezond en vullend tussendoortje óf ontbijtje óf lunchrecept óf avondsnack. Dit bananenbrood met kokos kan eigenlijk altijd. Ik heb al veel recepten voor bananenbrood geprobeerd en misschien is dit wel mijn favoriet. En nog ook eens vrij van geraffineerde suikers. Banana!
Gezond snacken
Het is soms moeilijk om te kiezen voor gezond. Daar had ik het gisteren met een vriendinnetje over. Ik snap dat wel, als je zin hebt om te snacken of in ‘iets lekkers’ dan neig je al gauw naar koekjes, chocola of chipjes. Als je je rot voelt of je vindt dat je het verdient hebt om iets te snoepen dan roepen die suikers jouw naam. Zeker als je al drie keer richting keuken bent gelopen en je steeds weer die kast of koelkast opentrekt om te kijken of er iets in ligt wat bij je stemming past. Dan is de kans groot dat je bij de vierde keer toch die zak M&M’s opentrekt.
En dat is zonde, want waarschijnlijk heb je er later weer spijt van. Het is toch veel fijner om die M&M’s te eten op een moment dat je je bewust bent van wat je eet en er dan extra van kan genieten? Want vaak zijn bovengenoemde momenten nou niet één van je meest mindfulle momentjes, toch? Het is ook verdomde lastig, I know.
Maaltijd voorbereiding
Daarom lieve mensen is meal prepping zo belangrijk. Maak elke zondag een uurtje vrij om de keuken in te duiken. Bak je favoriete gezonde cake (of probeer elke keer een nieuw recept), muffins of koekjes. Snij wat groente in hapklare stukken en als je helemaal enthousiast bent kan je alvast hele maaltijdsalades in elkaar brijen. Zo heb je de hele week gezonde snacks voor handen. Chill als die stemmetjes in je hoofd om suiker roepen! Dan kan je ze mooie temmen met een paar worteltjes, een groente muffin óf een plak van dit overheerlijke bananen-kokosbrood zonder geraffineerde suikers!
Recept voor gezond bananen-kokosbrood
Bereidingstijd: 15 minuten + 45 minuten baktijd
Ingrediënten:
150 gram speltmeel
90 gram geraspte kokos
90 amandelmeel (of 90 gram extra speltmeel)
2 tl bakpoeder
2 tl kaneelpoeder
1 tl nootmuskaat
snufje zout
4 eieren
8 medjool dadels, in kleine stukjes
200 ml kokosmelk
2 geprakte (overrijpe) bananen + 1 banaan voor op de cake
Zo maak je het:
Verwarm de oven op 190 graden. Vet een cake- of broodvorm in en bekleed met bakpapier.
Meng het speltmeel, de geraspte kokos, amandelmeel, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout goed door elkaar heen. Doe de eieren in een kom en klop ze luchtig, voeg de kokosmelk toe en klopt nog een minuutje. Voeg de geprakte banaan en dadels toe en roer die er met een houten lepel door.
Voeg het droge mengsel bij het natte mengsel en meng het geheel goed door elkaar met een houten lepel. Schep het mengsel in de cake- of broodvorm. Snij de overgebleven banaan in de lengte doormidden. Leg de gehalveerde banaan op de cake en druk het een beetje in het mengsel.
Bak voor ongeveer 45 minuten. Het brood is gaar als je er met een prikker in prikt en die er schoon uit komt. Je kan deze cake makkelijk 3 dagen bewaren in de koelkast. Of alvast in plakjes snijden en invriezen.
Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het boek Tasty Express van Sneh Roy.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!
Nog meer bakken? Probeer ook eens:
Rabarbercake met aardbeien en kokos
Courgette citroen cake
Suikervrije Appel en Peren Cake
4 Comments
Kim
8 januari 2016 at 13:02Ik heb al meerdere bananenbroden gebakken, maar met kokos klinkt ook heel goed! Deze komt op mijn to-do-lijstje :). Heb je misschien een tip voor het prakken van dadels? Ook al laat ik het weken, met bijvoorbeeld een vork krijg ik het niet goed voor elkaar, maar in mijn blender blijven ze steeds hangen..
Laura
8 januari 2016 at 16:55Hoi Kim, tja echt een goede tip heb ik niet. Het blijft een rot klus. Inderdaad eerst weken in water en dan in de keukenmachine. Of gewoon in heel kleine stukjes snijden doe ik ook weleens. Ik hoop dat je het bananenbrood met kokos lekker vind! groetjes
Kim
8 januari 2016 at 17:56Haha ik ben blij dat ik niet de enige ben die daar een beetje onhandig mee is! Ik zal het laten weten 🙂
Mirjam
2 mei 2017 at 11:48Beste Kim,
als je de eieren met de kokosmelk geklopt hebt, moet je de banaan en dadels erdoor doen. Ik heb de staafmixer erbij gepakt om zo een zo egaal mogelijk mengsel te creëren! Misschien heb je wat aan de tip 😉