Bijgerechten/ Recepten

Kerst: Stoofperen zonder suiker met chocola en cranberries

Say what?! Stoofpeertjes met chocola…? Natuurlijk! Briljant idee. Ik zat zaterdagochtend na een avondje stappen een beetje gaar op de bank pinterest door te spitten. Mijn sleep over vriendinnetje lag nog te snurken dus ik dacht laat ik mijn tijd maar ‘nuttig’ besteden en op zoek gaan naar een recept voor stoofpeertjes. Ik had die peren namelijk nog liggen en wilde nog een kerstreceptje op mijn blog. En ben je opzoek naar inspiratie voor wat dan ook, check pinterest.

Je kan It’s a Food Life ook volgen op Pinterest trouwens. Hiero.

stoofperen met chocola en cranberries | Kerst | It's a Food Life

Stoofpeertjes dus. Ik kwam enkele recepten tegen van stoofpeertjes met chocola en dacht dat ik wel feestelijk. En makkelijk, ook belangrijk. Kerst hoeft namelijk niet allemaal heel moeilijk. Het is al druk genoeg toch? Een makkelijk, feestelijk, lekker recept met chocola.. Wat wil je nog meer? Een paar cranberries crushen en het is helemaal feest. Cranberries horen ook wel bij kerst.

stoofperen met chocola en cranberries | Kerst | It's a Food Lifestoofperen met chocola en cranberries | Kerst | It's a Food Life

Het orginele recept voor stoofperen maak je met een shitload aan suiker. Niet nodig! Je kan ook dadels gebruiken of diksap. Ik had nog appelperenstroop staan. Dat heb ik standaard in de koelkast staan sinds ik het boek ‘beter met voeding’ van Mia Tjioe-america heb gelezen. Ik eet namelijk liever geen zoet beleg op brood maar soms heb ik daar wel zin in. Deze dame schreef dat appelperenstroop een goed alternatief is voor zoet beleg. Er zitten namelijk geen toegevoegde suikers in maar enkel fruitsuikers. Wel even op de ingrediëntenlijst kijken dat er geen glucosestroop aan toegevoegd is.

Jaja ik weet het,  het is wel één en al suiker en je lichaam reageert op alle suikers hetzelfde. Maar als je toch af en toe wat zoets op je brood of pannenkoek wilt smeren dan kan je beter voor deze stroop kiezen dan voor 100% toegevoegde suikerstroop. En ik heb het over af en toe hé.

stoofperen zonder suiker met chocola en cranberries | Kerst | It's a Food Life

Recept voor stoofperen zonder suiker met chocola en cranberries

Bereidingstijd: 20 minuten + 2 uur stoven

Ingrediënten:
1 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
150 ml rode wijn
3 el appelperenstroop
2 stokjes kaneel
8 kruidnagels
water

100 gram pure chocola (minimaal 72%)
handje gedroogde cranberries

Zo maak je het:
Shil de stoofpeertjes maar laat de steeltjes zitten. Doe de wijn en appelperenstroop in een grote pan en zet de peertjes hierin. Schenk er nu water bij tot de peertjes net onder water staan. Voeg de kaneelstokjes en kruidnagels toe en breng aan de kook. Laat de peertjes ongeveer 2 uur op laag vuur stoven tot ze zacht zijn.

Als de peertjes klaar zij, smelt je de chocolade au bain marie. Dat doe je door een pan met water te laten koken. Daar zet je een glazen kom op en in die kom leg je dan de chocola. Als het water kookt dan zal de chocola langzaam smelten. Hak ondertussen de cranberries fijn. Haal de peertjes door de chocolade en vervolgens door de cranberries. Je kan het er natuurlijk ook overheen gieten.

Fijne Kerstdagen!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

Ook lekker voor de kerst: scones met zelfgemaakte clotted cream en jam
en vega tajine van groentes, met kerstige pitabroodjes en fruitige couscous

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply