Blog/ Detox/ Gezondheid

Hoe werkt een saunagang?

Hoe werkt een saunagang | It's a Food Life

Er bestaat een soort handleiding om het effect van de sauna zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat wordt ook wel de ‘saunagang’ of ‘sauna ronde’ genoemd. Hieronder zie je de stappen die je moet doorlopen voor de ideale saunagang. Lees hier meer over ontgiften in de sauna.

 1. Douchen. Een lekkere douche zorgt ervoor dat je schoon en verwarmd aan je saunabad kan beginnen.
 2. Afdrogen. Na het douchen droog je je zo goed mogelijk af. Een droge huid transpireert namelijk beter.
 3. Warm voetbad. Zo wordt je lichaam voorbereid op de sauna.
 4. Sauna sessie. In de sauna kan je plaatsnemen op verschillende hoogtes. Hoe hoger je gaat liggen of zitten hoe warmer je het krijgt. De minimale saunaduur is 7 minuten. Dit is nodig om alle poriën goed te laten openen zodat de zweetklieren hun werk kunnen gaan doen. Je blijft maximaal 15 minuten in de sauna en de laatste 2 minuten kan je alvast gaan zitten op de onderste plank om je lichaam rustig te laten wennen aan een andere houding en warmte.
 5. Afkoelen. Het fijnste en beste is om eerst af te koelen in de buitenlucht. Dit omdat het lichaam zuurstof nodig heeft en de koude buitenlucht de longen afkoelt. Adem een paar keer goed in en uit. Daarna kan je je afkoelen door een koude douche te nemen. Begin eerst bij je voeten en handen en werk zo langzaam af naar je hart en je hoofd. Door je hart en hoofd het laatst af te koelen voorkom je hoofdpijn aan het eind van de dag. Als al je zweet is afgespoeld kan je (als je wilt) een duik nemen in het dompelbad.
 6. Warm voetbad. Als je goed bent afgekoeld neem je een warm voetbad. De warmte trekt vanuit je voeten door het lijf omhoog. Zo’n fijn moment! Als je het weer warm krijgt en begint te zweten is het aan te raden nr. 5  te herhalen.
 7. Rust. Voordat je aan een nieuwe saunaronde begint kan je het beste een kwartiertje rusten zodat je lijf weer even bij kan komen. Ook kan je nu wat drinken.

Tips voor in de sauna:

 • Tip 1: 
 • Zorg ervoor dat je maag niet helemaal leeg is maar ook zeker niet te vol. Eet dus wel iets maar geen grote maaltijd. Ik neem vaak wat fruit mee en zelfgemaakte vezelrijke koekjes of cake.
 • Tip 2: Ga nog even plassen voordat je begint aan je sauna ronde 
 • Tip 3: Drink weinig tijdens de saunagang, zo wordt de ontgifting niet verstoord.  Ik neem een flesje water mee en neem af en toe een slokje als ik een saunagang heb afgerond.
 • Tip 4: Drink na de sauna genoeg water én vers groente- of vruchtensap. Zo vul je je vocht- en mineralenverlies weer aan.
 • Tip 5: Neem deel aan een opgieting! Dit moet je een keer proberen. Ik heb verschillende opgietingen gedaan en het is zo’n heerlijk gevoel! Voor de eerste keer kan ik je aanraden om te beginnen op de onderste bank.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

Photo by Holger Link on Unsplash

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply