Hoofdgerechten/ Ontbijt & Lunch/ Pasen/ Recepten/ Vegetarisch

Gevulde zoete aardappel uit de oven met ei en dille

gevulde zoete aardappel uit de oven met ei en dille | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Ik houd van Sinterklaas. Nee wacht, ik houd van chocoladepepernoten. Ik ben een van de weinigen die een gelukssprongetje maakt als alle Sinterklaassnacks in augustus weer in de schappen liggen. Het is voor mij zo’n beetje het enige lichtpuntje in de herfst.

gevulde zoete aardappel uit de oven met ei en dille | It's a Food LifeDit jaar heb ik niet optimaal gebruik gemaakt van Sinterklaas. Normaal gesproken zorg ik dat ik minimaal een kilozak kruidnoten bewaar voor de nare maanden die december opvolgen, maar dit keer ben ik het vergeten. Vol enthousiasme rende ik door de Jumbo op de maandag na pakjesavond, in de hoop op een stellage afgeprijsde Sinterklaasartikelen te stuiten, maar er was geen chocoladeletter meer te bekennen. Tot 5 december wordt je er nog mee doodgegooid, maar een dag later is ieder goedheiligmanspoortje van de aardbodem gewist. Bedankt voor de cadeaus en nu weg met je feestelijke zooi. Arme Sinterklaas.

Wel heb ik met een aantal vrienden het beruchte cadeauspel gespeeld, waarbij we als eis stelden dat elk ingelegd cadeautje iets moest zijn wat je eventueel ook zelf weer mee naar huis zou willen nemen (en dat je dus niet mocht komen aankakken met voor tien euro aan op het laatste moment bij elkaar geharkte Action-troep). Niks tegen de Action overigens, maar al hun bakspullen heb ik al en een onbestemd Boeddhabeeld of een houten bordje met ‘Home’ erop hoef ik niet. Ik heb een aardige cadeaubuit mee naar huis weten te nemen. Dit weekend breng ik denk ik cider brouwend, boodschappend doend met mijn reusable bio groente- en fruitzakjes en mezelf insmerend met Lush artikelen door, met warme sokjes aan mijn voeten en een bek vol winegums en peanutbuttercups.

gevulde zoete aardappel uit de oven met ei en dille | It's a Food Life

Totaal ongerelateerd aan Sinterklaas is het recept voor vandaag: gevulde zoete aardappel met dille en een eitje erop. Gelukkig is het wel heel lekker. Je moet een klein beetje geduld hebben, want aardappels klaarmaken in de oven kost wat tijd, maar dan heb je ook wat (een gare aardappel). Sla aub de dille niet over, want dit is de smaakmaker van het gerecht. Maar mocht je dit recept vegan willen maken, dan kun je het eitje best weglaten.

gevulde zoete aardappel uit de oven met ei en dille | It's a Food LifeRecept voor gevulde zoete aardappel uit de oven met ei en dille

Bereidingstijd ongeveer 60 minuten

Ingrediënten voor vier halve zoete aardappels:
2 medium grote, zoete aardappels
2 eieren
Halve paprika
2 bosuitjes
Handje ongezouten cashewnoten
Paar takjes verse dille
Theelepel olie
Peper/ zout
Snufje chilipoeder
Snufje knoflookpoeder

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de zoete aardappels goed (niet schillen) en snijd eventueel slechte plekjes weg. Droog ze goed af en smeer ze in met een beetje olie. Gooi ze voor ongeveer 45 minuten in de oven, of tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken.

Maak ondertussen op je gemakje de vulling: snijd de bosuitjes en de paprika in stukjes en bak ze een paar minuutjes in een koekenpan.

Doe de eieren samen in een bakje en klop ze los.

Als de aardappels klaar zijn: snijd ze doormidden (voorzichtig, heet) en schep de vulling eruit. Probeer hierbij de schil heel te laten. Voor dit recept heb je eigenlijk maar de helft van de eruit geschepte aardappel nodig, dus doe de helft in een kom en bewaar de rest voor een ander gerecht (zoete aardappel-burgers, recipe soon!).

Prak de eruit geschepte aardappel grof, gooi de bosuitjes en paprika erbij, knip de dille erboven in snippertjes en meng ook de cashewnoten erdoor. Maak er een mooi mixje van en breng het op smaak met peper, zout, chilipoeder en knoflookpoeder.

Schep het aardappelmengsel in de uitgeholde aardappelschillen. Probeer in het midden een kuiltje te maken. Giet over iedere aardappelhelft een beetje ei; Het kuiltje zorgt ervoor dat het ei niet overal heen stroomt.

Leg de aardappelhelften op een bakplaat en doe ze terug de oven in voor ongeveer 15 minuten (of tot je vindt dat je ei gestold genoeg is).

Ook lekker: hartige taart met zoete aardappel en spinazie
en geroosterde zoete aardappel en paprika, met rijst en pindasaus

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply