Hoofdgerechten/ Ontbijt & Lunch/ Recepten/ Vegetarisch

Supersimpele frittata

Frittata | It's a Food life

Gastblog door Merel – Ik durf het bijna niet toe te geven, maar de laatste tijd heb ik steeds minder zin om te koken. Uiteraard doe ik het altijd wel, maar na een dag werken, thuiskomen, sporten en douchen kies ik toch steeds weer voor iets simpels. Niks mis mee, maar ik wil wel mijn best doen om iets gezonds te maken (en bij voorkeur iets wat ook nog eens binnen een half uur klaar is). Ideaal in dit soort situaties is een klassieke boeren omelet of, de chiquere variant, een frittata.

Frittata | It's a Food lifeDat een frittata ‘een chiquere variant’ is van een omelet klopt eigenlijk niet. Zojuist googlede ik namelijk ‘frittata’ om te achterhalen wat de oorsprong is van het gerecht en als ik Wikipedia moet geloven is het ‘uit armoede ontstaan’. Het is een maaltijd waar je makkelijk restjes van de avond ervoor in kunt verwerken, zodat je geen voedsel hoeft te verspillen.

Frittata | It's a Food life

Spaghetti, rijst, aardappel, mais, kikkererwten, zwarte bonen: het past allemaal prima in een frittata. Pas alleen op met nattige ingrediënten (tomaat, spinazie). Zorg ervoor dat je de eventuele zaadjes en het liefst ook de schil verwijdert en roerbak alles even zodat er wat vocht uit kan verdampen. Sowieso is het goed om de ingrediënten op te bakken, zodat alles smeuïg wordt in de oven en je niet eindigt met ongare brokken groente in je maaltijd.

Als je een gietijzeren of grote ovenveilige koekenpan hebt, dan kun je de frittata ook hierin klaarmaken. Roerbak alle ingrediënten in deze koekenpan, giet het ei erbij, laat het even op het vuur staan en schuif hierna het gerecht met pan en al de oven in. Scheelt weer afwas.

Frittata | It's a Food life

4.5 van 4 stemmen
Frittata | It's a Food life
Supersimpele frittata
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
35 min
Totale tijd
45 min
 
Porties: 4
Auteur: Merel
Ingrediënten
  • 8 eieren
  • 100 ml melk
  • 200 gram broccoli in roosjes (ongeveer 1 kleine broccoli)
  • 150 gram (zoete) aardappel (ongeveer 1 kleine aardappel)
  • 50 gram diepvries tuinerwtjes
  • 1 gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels masala (kerriepoeder)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Handje verkruimelde feta (of andere kaas naar keuze)
  • Peper/zout
  • Olie om in te bakken
  • Toppings evt.: tomaatjes, sperzieboontjes, feta
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

  2. Meng de eieren, melk, mosterd, feta (verkruimeld), peper en zout in een kom.

  3. Schil en snijd de aardappel in dunne plakjes. Zet een koekenpan of wok op middelhoog vuur, verhit wat olie en leg de plakjes op de bodem van de pan. Bak de plakjes ongeveer 4 minuten, draai ze om en bak de andere kant ook ongeveer 4 minuten.

  4. Snijd ondertussen de broccoli in hele kleine stukjes (of gooi de roosjes kort in de keukenmachine als je lui bent, net als ik). Snipper de ui en knoflook.

  5. Zijn de aardappelschijfjes klaar met bakken? Verdeel deze over de bodem van een ovenschaal.

  6. Wanneer de aardappelschijfjes uit de pan of wok zijn, kun je hier de broccoli, erwtjes, ui, knoflook, peper en zout, masala en paprikapoeder in doen. Roerbak dit mengsel ongeveer 5 minuten. 

  7. Gooi hierna het broccolimengsel door de eieren en mix het goed door. Giet hierna het ei-broccolimengsel over de aardappels in de ovenschaal.

  8. Bak de frittata ongeveer 25 minuten. Eventuele toppings (plakjes tomaat, extra ui, kaas, sperzieboontjes etc.) kun je het beste na 10 minuten baktijd eroverheen gooien, zodat ze niet gelijk door de rauwe ei heen zakken.

    Houd je frittata in de gaten. Het ei hoeft niet steenhard te zijn wanneer het uit de oven komt: het mag nog een beetje wiebelen. Wanneer je met een mes in het midden snijdt en er komt nog rauw ei uit, zet je frittata dan nog even terug in de oven.

    Wacht nog 10 minuten met aansnijden nadat je de frittata uit de oven hebt gehaald.

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Anne
    1 mei 2017 at 09:32

    Wat een onwijs leuk en vernieuwend recept. Ik snap het wel hoor dat je af en toe even geen zin hebt in koken, heb ik ook wel eens..

  • Reply
    Melanie
    1 mei 2017 at 09:36

    Ziet er heerlijk uit. Deze sla ik zeker op.

  • Reply
    Linda
    1 mei 2017 at 09:51

    Hmmm hij ziet er onwijs lekker uit! En dan vind ik het ook lastig om te bedenken dat dit gerecht uit armoede is ontstaan. Het lijkt mij heerlijk om hier een vegan versie van te maken 🙂

  • Reply
    laura
    1 mei 2017 at 09:54


    Ik had nog nooit gehoord van dit gerecht. Het lijkt haast wel een soort quiche! Lijkt me weleens leuk om zelf te bereiden!

  • Reply
    Judith
    1 mei 2017 at 10:17


    Ik ben dol op frittata, maak hem vaak op de ouderwetse manier om restjes te verwerken

  • Reply
    Madelon
    1 mei 2017 at 11:43


    Ik kende het niet, maar het ziet er erg lekker uit. Ga het zeker eens proberen!

  • Reply
    Manon
    1 mei 2017 at 12:36

    Ik heb zoiets nog nooit op maar het ziet er echt heel erg lekker uit! Ga het eens een keer proberen te maken

  • Reply
    Nathalie - Volgmama
    1 mei 2017 at 13:09

    Nog nooit van gehoord maar het ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    Anna
    6 mei 2017 at 20:45


    Tasty! Nice post!

  • Leave a Reply