Gastblog door Merel – Dat ik van de smaak van pinda’s houd, is geen geheim. Mijn lievelingsvoedsel is peanut butter cups, pindakaas is mijn favoriete hartige beleg en op ‘wat wil je vanavond eten?’ zeg ik meestal ‘iets met satésaus’. Wist je dat zoete aardappel en pindasaus heel goed samen gaan? Dat zie je wel aan dit recept voor geroosterde zoete aardappel en paprika, met rijst en pindasaus.
Dankzij deze voorliefde voor pinda’s zocht ik ongeveer een jaar geleden een recept voor vegetarische pindasoep. Soep met pindasmaak: een uitvinding door de goden geschapen. Samen met peanut butter cups uiteraard. Na veel gegoogle kwam ik uiteindelijk uit op de site cookieandkate.com, een receptenblog van een vrouw (Kate) die zich focust op ‘whole foods’. In de eerste instantie was ik voornamelijk geïrriteerd door het feit dat ze haar site naar haar hond (Cookie) had vernoemd. Noem me aanstellerig, maar ik associeer mijn voedsel liever niet met de schuimende kwijlbakkus van een natte hond. Ik was ook een beetje bang dat ze haar recepten vanuit het perspectief van haar huisdier had geschreven. Denk hierbij aan zinnen als: ‘het baasje heeft weer iets lekkers bereid vanavond, dat wordt genieten!’. Uit ergernis wilde ik de pagina wegklikken, tot me herinnerde waar ik ook alweer mee bezig was: mijn pindasoepqueeste. Met een hard hoofd zocht ik haar site af en wonder boven wonder kwam ik niet alleen het ultieme pindasoeprecept tegen (ooit zal ik deze namaken en hier delen), maar ook een walhalla aan andere maaltijden waarin pinda’s verwerkt waren. Ik gaf haar site het voordeel van de twijfel: ze gebruikt veel pinda’s, haar foto’s zijn mooi en er komt bij nader inzien helemaal geen hondenkwijl aan te pas. Ook heb ik tot op heden nog geen anekdotes vanuit hondenperspectief weten te ontdekken.
Zo klikte ik uiteraard als één van de eerste recepten de ‘Spicy Thai Peanut Sauce over Roasted Sweet Potatoes and Rice’ aan. Ik besloot het dezelfde avond nog te maken, want rijst en paprika heb altijd op voorraad en ik had ook al een tijdje een sneue zoete aardappel liggen. Het was een daverend succes. Zelf vriendlief vond het lekker. Toegegeven, rijst met aardappel valt een beetje in dezelfde categorie als ‘peperkoek op brood’, maar deze combinatie maakt het gerecht juist speciaal (in tegenstelling tot peperkoek op brood trouwens, dat is niet te vreten).
Onderstaande recept is dus gebaseerd op die van CookieandKate. Check haar site als je mooiere foto’s van het gerecht wil zien. En maakt het recept maar gewoon. Mits je van pinda’s houdt natuurlijk.
Recept voor geroosterde zoete aardappel en paprika, met rijst en pindasaus
Bereidingstijd ongeveer 45 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
150 gram zilvervliesrijst
1 grote zoete aardappel
1 paprika
2 bosuitjes, in ringetjes
2 eetlepels olie
Komijnpoeder
Peper/Zout
(eventueel koriander en pinda’s ter decoratie)
Het pindasausje:
3 eetlepels pindakaas
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel (rijst)azijn
theelepel honing
stukje gember, in kleine stukjes
1 teentje knoflook, geperst
cayennepeper
Paar eetlepels water
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Je moet genoeg ruimte hebben voor een twee bakplaatjes.
Kook de rijst volgens de verpakking.
Schil de zoete aardappel en snijd hem in hapklare stukken van ongeveer dezelfde grootte. Snijd ook de paprika in stukken.
Leg twee bakplaten klaar. Gooi de aardappelstukjes op de ene, de paprika op de andere. Giet over allebei de bakplaten een eetlepel olie, peper en zout en komijnpoeder. Hussel de aardappeltjes door elkaar (met je handen gaat dit het makkelijkst) en zorg dat alle stukjes gelijkmatig bedekt zijn met olie en kruiden. Doe hetzelfde met de paprika’s.
De aardappels gaan zo’n 30 minuten de oven in. Zet na 10 minuten de bakplaat met de paprika’s erbij, zodat deze ongeveer 20 minuten mee roosteren. Je doet er goed aan zowel de aardappels als de paprika’s af en toe om te scheppen, zodat ze gelijkmatig bruin worden.
Ondertussen maak je het sausje: mix alle ingrediënten door elkaar tot een gladde substantie. Voeg water toe tot het de gewenste vloeibaarheid heeft.
Leg de rijst op een bord, gooi de aardappels, paprikastukjes en bosui er overheen en giet er wat van het sausje op. Garneer het eventueel met pinda’s en/of koriander.
Tip 1: Mijn sausje wilde niet echt mixen, dus heb ik het in een klein pannetje langzaam verwarmt. Dit ging prima. Het was wel wat ingedikt omdat ik het te lang had laten staan, maar de smaak was nog steeds goed (er kan natuurlijk weinig misgaan met pindakaassmaak)
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
No Comments