Gezonde tussendoortjes/ Ontbijt & Lunch/ Recepten

Spelt scones met zelfgemaakte jam en clotted cream

speltscones met jam en clotted cream It's a Food Life

Het was eerste kerstdag, enkele jaren geleden. Ik weet het nog zo goed.. Scones met clotted cream en jam. Jaren geleden at ik dit goddelijke voedsel voor het eerst. Mijn tante kwam ermee aanzetten tijdens het feestmaal op eerste Kerstdag. Ik denk dat er wel vijf van die dingen in mijn mond zijn verdwenen. Scones zijn in Engeland vooral populair bij de (high) tea. Maar ik blijf deze stevige zoete ‘broodjes’ toch altijd associëren met kerstmis.

speltscones met jam en clotted cream | It's a Food Life

Bij scones hoort clotted cream. Een room met een dikke structuur en 55% vet. Ik heb geprobeerd om het from scratch te maken maar dat ging niet zo gemakkelijk als sommige blogs beweren. Het lijkt inderdaad heel makkelijk. Het enige wat je doet is ongeklopte slagroom in een ovenschaal kieperen. Die ovenschaal zet je zo’n 12 uur in de oven op 75°C. Vervolgens laat je het goedje afkoelen, doe je het in een pot en laat je het nog eens 8 uur in de koelkast staan.

Klinkt makkelijk toch? Bij mij kwam er een dun dik laagje op te liggen maar in de koelkast werd het ook niet echt stijf. Nou denk ik wel te weten wat er fout is gegaan. Nachtmerries over een afgefikt huis omdat je de oven ’s nachts aan laat staan.. Daarom heb ik na 4 uur de oven uitgezet en ’s ochtends weer aangezet. Daar zal het wel ergens fout zijn gegaan. Ik heb overigens de oven wel vaker aan laten staan ’s nachts, volgens mij kan dit weinig kwaad op zo’n lage temperatuur. Maar mijn slaap is ook belangrijk en een kerstboom die in de fik staat en een hond en kat die van het balkon springen is nou niet echt bevorderlijk voor je nachtrust.

speltscones met jam en clotted cream | It's a Food Life

Gelukkig las ik op Uit Pauline’s keuken en Brenda Kookt een nóg makkelijkere manier om prachtige clotted cream te creëren. En ik houd nou eenmaal van makkelijk. Dit is dan misschien niet de officiële clotted cream maar hé het komt er wel verdomd dicht in de buurt!

Zelf clotted cream maken | It's a Food Life

Zelf clotted cream maken

Dit heb je nodig:
125 ml slagroom
250 ml mascapone

Zo maak je het:
Klop de slagroom half stijf. Voeg de mascarpone toe en meng goed door elkaar. Ik heb het gewoon in de keukenmachine gestopt. Ging prima!

Zelf jam zonder suiker maken | It's a Food Life

Zelf jam zonder suiker maken

Dit heb je nodig:
200 gram aardbeien
4 el water
2 el chiazaad
eventueel stevia(blaadjes)

Zo maak je het:
Doe de aardbeien met het water in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Als de aardbeien zacht worden druk je ze een beetje fijn met een vork. Voeg de chiazaadjes toe en roer een paar minuutjes op laag vuur door. Laat afkoelen en geniet van je suikervrije jam! De jam is zo’n 5 dagen houdbaar in de koelkast.

speltscones met jam en clotted cream It's a Food Lifespeltscones met jam en clotted cream It's a Food LifeJe kan de scones ook met speltmeel maken. Ik heb ervoor gekozen om speltbloem te gebruiken omdat ik dat wat zachter vind smaken. Geen idee of dat ook echt zo is trouwens.

Recept voor speltscones zonder geraffineerde suiker

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor zo’n 7 scones:
250 gram speltbloem
1 el wijnsteen bakpoeder
1 snuf zout
50 gram roomboter of kokosolie
1 ei
75 ml (soya, amandel)melk
2 el kokosbloesem suiker

Zo maak je het:
Verwarm de oven op 225°C.
Doe de boter of kokosolie in een hittebestendig kommetje en zet in de oven om te smelten.

Doe de bloem, het bakpoeder en zout in een kom en mix door elkaar. Klop de melk met het ei los, zet 1 el van dit mengsel opzij om de scones mee te bestrijken. Voeg het ei samen met de andere ingrediënten bij het bloemmengsel en kneed er een samenhangend deeg van.

Leg wat bakpapier op het aanrechtblad en rol het deeg uit. Het moet ongeveer 1,5 centimeter dik zijn. Pak een glas met 6 cm doorsnee en steek daarmee rondjes uit het deeg.

Leg de scones op een bakplaat en bestrijk met het ei. Bak de scones in 12 minuten gaar.

Ook lekker:
wentelteefjes uit de oven
havermout banaan pannenkoekjes
Zelfgemaakte winterse peperkoek cruesli

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply