Oké, ik plaats regelmatig foto’s op mijn Instagram account (check it @itsafoodlifenl). Maar zelden wordt er zo enthousiast gereageerd als op foto’s van chocolade creaties. Chocoholics are all around us. Including moi. Zodra ik een foto van deze zoete aardappel brownies plaatste was het KABOEM! Like like like! En dat snap ik volkomen.
Deze brownies zijn
chewy,
glutenvrij,
koolhydraatarm,
smeuïg,
en een must try voor elke choco lover.
Oh en deze zoete aardappel brownies zijn ook nog eens gezond!
Zoete aardappel dus.. Na de zwarte bonen brownies vond ik dit wel weer een mooi experiment. Ik heb het recept niet helemaal zelf bedacht. Inspiratie vond ik bij Big Man’s World, hij noemt het: Healthy Sweet Potato Breakfast Brownies. En hoewel ze semi gezond zijn zou ik ze toch niet zo gauw als ontbijt eten.. Maar het kan wel. Wat jij wilt.
Oké, nu het recept.

Smeuïge, machtige, glutenvrije, gezonde brownies met zoete aardappel en een knapperige chocolade topping.
- 1 grote zoete aardappel | ongeveer 350-400 gram
- 65 milliliter maple syrup | of honing, agave
- 210 gram amandelboter
- 50 gram cacao
- 200 gram 70% pure chocolade
- 120 gram kokosolie
- 1 theelepel vanille extract
-
Verwarm de oven voor op 175ºC.
-
Schil de zoete aardappel en pureer in de keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en pureer tot een gladde massa. Of in ieder geval zo glad mogelijk.
-
Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 20x20 cm. Zet 20 - 25 minuten in de oven. De baktijd varieert per oven, dus houd het zelf in de gaten.
-
De brownie is vrij zacht als het uit de oven komt. Dit is niet erg, laat het volledig afkoelen en je baksel veranderd in perfect smeuïge brownie.
-
Smelt de kokosolie en chocolade in een pannetje en voeg het vanille extract toe.
-
Giet de choco topping over de brownie en laat afkoelen. Zet nog een tijdje in de koelkast.
-
Snijd de brownie in 12 stukken en serveer bij de koffie of thee. Of eet als ontbijt. Het is jouw feestje!
Er staan nog meer lekkere zoete recepten op It’s a Food Life:
Zelfgemaakte chocolade granola
Vegan mini appelgebakjes met amandel custard
Stoofpeertjes met havermout crumble en chocola
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!
28 Comments
Sabrina
3 mei 2017 at 09:06mmhh klinkt heerlijk
hillybillybeauty
3 mei 2017 at 09:14Dat ziet er echt super lekker uit!! Ik krijg meteen trek!
Laura
3 mei 2017 at 18:15Kijk dat is nou net de bedoeling 😉
Kristof
3 mei 2017 at 10:06Ga ik zeker proberen! Ben zowieso meer en meer die zoete aardappel aan het proberen maar wist niet dat je er ook brownies van kon maken.
Laura
3 mei 2017 at 18:14Ja dat kan dus Kristof en het is zeker de moeite waard om het te proberen! Ik ben ook fan van zoete aardappels 🙂
Sjira
3 mei 2017 at 10:10Ziet er lekker uit! Ik ben wel benieuwd hoeveel gram koolhydraten er dan inzitten. Het lijkt namelijk niet echt koolhydratenarm met honing en zoete aardappel.
Laura
3 mei 2017 at 18:13Hi Sjira, 1 flinke brownie (zonder choco laag) bevat 13 gram koolhydraten. Mijn peer en walnoten brownies bevatten 19 gram koolhydraten per portie. En in een Starbucks brownie zit 46 gram koolhydraten. Dus ik denk dat deze brownies best koolhydraatarm te noemen zijn 😉 daarnaast zit er ook nog 4 gram eiwit in en behoorlijk wat kalium en ijzer. Groetjes!
Eveline
3 mei 2017 at 11:09Ik snap die commentaren wel, ziet er ook wel super lekker uit. Dan de foto’s erbij, maakt het nog erger
Laura
3 mei 2017 at 17:57Haha ja ik snap het ook wel hoor en helemaal omdat ik ze geproefd heb!
Irina
3 mei 2017 at 12:14Aah hier krijg ik trek van! Wat zien ze er heerlijk uit zeg!
Laura
3 mei 2017 at 17:57Yes! Dat is de bedoeling 🙂
Moniue
3 mei 2017 at 13:11Oke, nu heb ik trek haha. Ze lijken mij echt super lekker. Ik ga dit recept opslaan, thanks!
Laura
3 mei 2017 at 17:56You’re welcome! Zeker het proberen waard!
Frederique
3 mei 2017 at 16:10Dat klinkt als een bijzondere combi! Ik begreep de like like like wel 😉
Laura
3 mei 2017 at 17:56Hihi ja sowieso alles met chocola krijgt altijd veel likes 😉
Eline
3 mei 2017 at 16:38OH MY GOD!! 2 van mijn meest favoriete ingrediënten verwerkt naar een van mijn favoriete desserts! Ik moet deze snel eens proberen!
Laura
3 mei 2017 at 17:56Haha nou dan is het zeker weten een must try!
Laura
3 mei 2017 at 16:49Dit moet ik echt eens proberen! Ziet er superlekker uit!
Laura
3 mei 2017 at 17:55Ja joh echt Mega lekker!
jelle
3 mei 2017 at 17:08Vette foto’s! Kan je ook gewoon een portie opsturen?:p
Laura
3 mei 2017 at 17:55Haha ooit als ik mijn catering bedrijf ga opzetten;) *businessplan nr 8.
Gabriëlle
3 mei 2017 at 18:38Oeh, dit lijkt mij echt super lekker! En wat is er beter dan gezonde brownies? Die chocolade topping maakt het echt helemaal af, ik ben trek!
Danella
3 mei 2017 at 22:28Wat leuk, ik heb nog nooit brownies gemaakt met zoete aardappel, maar ga dit zeker een keertje proberen. Ziet er heerlijk uit.
Elles
4 mei 2017 at 09:38Oh my god! Dat ziet er zo ontzettend lekker uit! Dat MOET ik een keer maken!
Liefs,
Elles
Dianne
4 mei 2017 at 13:44Wauw super foto’s DIT GA IK ZEKER PROBEREN haha.
Sarah
4 mei 2017 at 20:47Ooooooh deze zien er erg lekker uit! Moet ik eens proberen als ik iets gezonds wil maken 🙂
Maikel
5 mei 2017 at 10:45Wat een heerlijk recept!
Nicole
6 mei 2017 at 18:06Die zien er echt heerlijk uit! Krijg zo trek 😉