Gastblog door Merel: Het is nog niet zo lang geleden dat ik voor het eerst asperges at. Op een of andere manier spraken ze me nooit zo aan. Ik weet dat sommige mensen helemaal los gaan in het aspergeseizoen (april tot en met juni) en dat kennelijk de toevoeging van ham en bechamelsaus de boel tot een godengerecht omtovert. Niet echt een recept waarmee je een vegetariër overtuigt. Je kunt asperges ook niet makkelijk uit de hand eten, zoals wortels of cherrytomaatjes. Het is geen groente die je in je winkelmandje gooit omdat ‘het altijd wel van pas komt’, zoals spinazie of een komkommer, of iets wat je casual door een willekeurig gerecht kunt gooien. Nope, als je asperges eet, dan doe je dat met voorbedachten rade.
Of, in mijn geval, eet je asperges omdat het je enige optie is. Met een aantal collega’s at ik in een schattig restaurant in Utrecht. Leuke mensen, leuke sfeer, leuke biertjes, leuke, maar beperkte, menukaart. De vega-optie was, je raadt het al, groene asperges. Het is altijd een klein beetje spannend als je iets bestelt wat je nog nooit gegeten hebt. Wie weet wat voor kokhalsneigingen het opwekt of wat voor allergieën er spontaan ontstaan. Gelukkig viel het mee, asperges, hartstikke lekker, niks over te zeggen. Een stuk spraakmakender is de eerste keer dat je naar de wc gaat nadat je asperges op hebt. Ik kende de verhalen wel uiteraard, maar ik had geen idee dat ‘de magie’ al begint 30 minuten nadat je je maaltijd achter de kiezen hebt. Iemand enig idee waar ik het over heb? Plassen, asperges, gekke geur? Te veel info?
Erg fascinerend die geur. Volgens het internet ontstaat het doordat het lichaam een bepaalde stof in de asperge (asparagusinezuur) omzet in zwavelhoudende verbindingen. Ook zegt het internet dat niet iedereen deze geur kan produceren én dat niet iedereen in staat is om het te ruiken. Ik kan je dus niet garanderen dat je dezelfde toiletervaring hebt als ik, maar het is het proberen waard.
Mocht je net als ik nog een asperge-leek zijn: dit recept is een mooi begin. Een lichte salade voor een warme zomeravond, lekker met een eitje en Parmezaanse kaas. Asperges: zowel tijdens als na het eten een plezier. Wat een slogan, ik heb mijn roeping als reclamemaker gemist.
RECEPT BULGURSALDE MET GROENE ASPERGES
Bereidingstijd ongeveer 20 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
150 gram ongekookte bulgur
100 gram groene asperges
Een kleine courgette
100 gram diepvries tuinerwtjes
2 eieren
Parmezaanse kaas
Handje verse peterselie
Handje verse dille
2 tenen knoflook
Halve citroen
2 el olijfolie
kwart bouillonblokje
Peper/zout
Hoe maak je het:
Kook genoeg water om de bulgur in te bereiden (zie verpakking). Doe de bulgur, samen met het kwart bouillonblokje, in een kom en giet hier kokend water overheen (zie wederom de verpakking voor de exacte hoeveelheid). Laat dit staan tot de bulgur gaar is en al het water is opgenomen. Bij mij duurde dit 10 minuten. Gooi de laatste 2 minuten van de bereidingstijd de tuinerwtjes erdoorheen, zodat ze ontdooien.
Zet ondertussen een pannetje water op het vuur en kook de eieren ongeveer 7 minuten (zachtgekookt).
Zet ondertussen ook een grillpan (of als je deze niet hebt een gewone koekenpan) op middelhoog vuur. Snijd de onderkantjes van de asperges en was ze. Was ook de courgette en snijd hem in plakjes.
Giet de olie in de pan. Pers de teentjes knoflook en pluk 1/3e van de verse kruiden en gooi dit in de pan erbij. Leg op de ene helft van de pan de plakjes courgette op een rijtje en leg aan de andere kant de asperges. Gril ze 2 minuten. Draai hierna met een vorkje de plakjes courgette om en hussel ook de asperges door elkaar, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Laat de pan nog zo’n 3 minuten op het vuur staan. Zet het vuur uit.
De bulgur is ondertussen klaar, als het goed is. Schep de bulgur in de grillpan (je kunt uiteraard ook de asperges/courgette in de kom bij de bulgur scheppen, maar de hitte van de grillpan warmt alles nog wat door. Plus zo verlies je niks van de smaak van de olie, kruiden en knoflook). Knip de verse kruiden in stukjes en gooi het erbij. Rasp Parmezaanse kaas erboven. Breng op smaak met peper en zout (niet te veel zout in verband met het bouillonblokje). Knijp de halve citroen boven de pan uit. Hussel alles goed door elkaar en verdeel het over twee borden.
Pel de eitjes en leg ze op het bord erbij.
Tip 1: Het is geen fantastisch gerecht om vooraf klaar te maken en te bewaren (voor de lunch de volgende dag of voor een picknick oid). De asperges en courgette worden slap en je zit met een versteend ei opgescheept. Gelijk serveren en eten dus!
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
No Comments