Blog/ Gezonde tussendoortjes/ Recepten/ Vegetarisch

Suikervrije wortelcake met cashew glazuur

Recept voor suikervrije wortelcake met cashew glazuur | It's a Food Life

Als ode aan mijn moestuin bakte ik een suikervrije wortelcake met cashew glazuur. Je kan er niet meer omheen het is dé trend van het moment. In menig huishouden staan ze in de venterbank zonnestralen op te vangen. Trouw worden ze voorzien van water en liefde. Ik heb het natuurlijk over de moestuintjes. Ook ik ben obsessief enthousiast aan het ‘tuinieren’.

Boeit het moestuin verhaal je helemaal niks en wil je gewoon het recept voor de overheerlijke suikervrije wortel kruidcake? Groot gelijk heb je, want dhet cashew glazuur is echt goddelijk! Scrol maar snel naar beneden!

Een eigen balkon moestuin

Vorig jaar is het mij gelukt om uit zaadjes een peper plantje te laten groeien. Jawel, prachtige rode pepers kwamen tevoorschijn. Ik voelde mij machtig, het was immers gelukt om uit een paar zaadjes daadwerkelijk iets eetbaars te laten groeien. Sindsdien wil ik een eigen moestuin.

Heerlijk lijkt het mij om met groenten uit eigen tuin te koken. Jaloers kijk ik dan ook naar de mensen die zo druk in de weer zijn bij de moestuinen hier verderop in de straat. Zodra de zon maar even beetje schijnt zie je ze harken, sproeien en genieten.

Dat wil ik dus ook! Een tuin heb ik helaas niet en om echt zo’n moestuin te huren vind ik wat ver gaan. Gelukkig kan je met een beetje creativiteit op balkon blijkbaar ook gewoon een moestuin aanleggen. Daarnaast heeft mijn prachtige peper plant van vorig jaar wel laten zien dat de vensterbank ook een prima plek is om leven te toveren. Aan het werk dus!

Project Moestuin

De afgelopen weken liep ik met flinke vaart langs de kindjes voor de AH die vroegen om moestuintjes, ik voelde me net Gollum.. My precious! Ik heb er aardig wat bij elkaar verzameld en ik plantte ze steeds meteen. Een tijdje stonden ze voor het raam in de keuken maar daar kwam toch te weinig zonlicht. Dus nu staan ze pontificaal op de vensterbank in de woonkamer.

Het groeit!

Sommige plantjes tonen tekenen van leven: dille, selderij, tijm, lente-ui en radijs. De basilicum en paprika laten het een beetje afweten, die gaan het ook niet meer doen ben ik bang. Dan heb ik nog wortel, veldsla en bosaardbei die ik pas heb geplant, dus daarvoor is zeker nog hoop.

Moestuintjes 1

De radijsjes gaan als een speer! Dus deze kanjers heb ik maar vast apart verpot.

Radijs 1

Ook had ik nog een mini kas, dus die heb ik ook maar in gebruik genomen. Hier heeft mijn geliefde peper plant van vorig jaar voor het eerst het daglicht in gezien.

Mini kas 1

Ok, nu verder. Omdat ik eigenlijk geen idee heb waar ik mee bezig ben en waar en wanneer je plantjes moet planten ben ik het web gaan afstruinen naar informatie. Ik kwam deze site tegen: zelfgroentekweken.nl. Een hele fijne en duidelijke site waarop Sjoerd je precies uitlegt hoe en wat per plantje. Je kan je gratis aanmelden om gebruik te maken van handige online moestuin tools, informatiebronnen en community.

De komende week zal ik mijn balkon moestuin klaar maken. En nu dus wachten tot de plantjes wat meer gegroeid zijn zodat ik kan beginnen met overplanten. Om de tijd door te komen heb ik maar een wortel kruidcake gebakken. Nu nog met wortel uit de winkel, wie weet binnenkort met wortels uit eigen tuin!

moestuin wortelStraks heb ik wortel uit eigen tuin! Whoei!

Ik presenteer u: de suikervrije wortel kruidcake met cashew glazuur! Zo, dat is een mond vol. Enjoy!

Recept voor suikervrije wortelcake met cashew glazuur | It's a Food Life

Suikervrije wortelcake met cashew glazuur

Ingrediënten:
Voor de kruidcake:
150 gram volkoren meel
3 tl koekkruiden
2 tl kaneel
1 tl bakpoeder
snufje zout
2 el honing/agave siroop
2 el kokosolie (ontgeurd)
3 el chiazaad + 9 el water OF 3 eieren
120 gram wortel

Voor het cashew glazuur (via thisrawsomeveganlife)
100 gram cashew noten, een paar uur geweekt in water
1 el citroen sap
1 el kokosolie (ontgeurd)
3 el agave siroop
Water

Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 170 ˚C.

2. Doe de chia zaadjes in een bakje en voeg het water toe (als je eieren gebruikt is dit niet nodig). Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een ruime kom. Zet dit even apart.

3. Hak de wortel fijn met een mes of keukenmachine. Het moeten nog wel kleine stukjes zijn, dus geen puree. Smelt de kokosolie door het even in warm water te zetten. Meng nu de kokosolie, honing/agave en de wortel. Voeg dan ook het chia zaad mengsel of de eieren toe.

4. Meng de natte en droge ingrediënten door elkaar en vul een ingevet bakblik met het mengsel. Bak het in ongeveer 40 minuten gaar in de oven. De cake is gaar als je er een prikker insteekt en deze er droog uitkomt.

5. Ok nu het glazuur. Lekker makkelijk: meng alle ingrediënten door elkaar in een blender of keukenmachine. Voeg beetje bij beetje water toe. Het moet smeerbaar zijn maar te veel water maakt het te slap. Je kan lekker los gaan en de hele cake bedekken met glazuur maar je kan er natuurlijk ook per plakje wat op smeren.

Als je geen glazuur maakt kan ik je aanraden om een likje pindakaas of roomboter op de cake te smeren. Dat is ook erg lekker!

suikervrije wortelcake met cashew glazuur

Meer recepten van cakes? Probeer ook eens:
Courgette citroencake
Tony Chocolonely bananencake
Cake met kaki fruit en maanzaad

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply