Blog/ Downloads/ Keukengeheimen

Keukengeheimen: het bewaren van voedingsmiddelen

Eieren.. in de koelkast bewaren of buiten de koelkast? Hoe lang is een geopende fles wijn houdbaar? En kruiden dan, blijven die for evah goed? Dames en heren welkom bij een nieuwe ‘keukengeheimen’! Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb mij verdiept in de wondere wereld van het bewaren van voedingsmiddelen. Een wondere wereld it is want er komt eigenlijk best veel bij kijken.

Tijdens mijn studie heb ik geleerd over milieu en hygiëne. Dus ik heb mijn studieboeken erbij gepakt, ben gaan neuzen op het internet en dit is het resultaat. Een uitgebreid blog over het (veilig) bewaren van levensmiddelen met tips voor je koelkast en vriezer en antwoord op de vraag wat je moet doen met eten uit de koelkast als er stroomstoring is.

Zelf ben ik best slordig (of lui?) als het aankomt op voedingsmiddelen goed bewaren. Ik maak mijn koelkast wel regelmatig schoon maar neem lang niet altijd de moeite om iets goed af te sluiten. Het komt ook regelmatig voor dat er iets al best lang over datum is en ik dat weet maar dat het toch nog dagen moet duren voordat ik het daadwerkelijk in de prullenbak kieper. Stom eigenlijk he?

Bacteriën en ziekteverwekkers

Bij kamertemperatuur (tussen de 15 ºC en 40 ºC) vermenigvuldigen de meeste ziekteverwekkende bacteriën zich het snelst. Producten die je op gaat eten moet je op de juiste manier bewaren want de houdbaarheidsdatum van levensmiddelen wordt aanzienlijk korter als je het niet in de juist temperatuur bewaard.

Als er op het etiket ‘gekoeld bewaren’ staat dan moet je dit product in de koelkast bewaren. Soms staat er ook ‘na openen gekoeld bewaren’ en dan bewaar je het dus na openen in je koelkast. Staat er alleen ‘koel bewaren’ dan kan je het op een koele, donkere plek bewaren zoals in een kelder of kast.

Bereide gerechten die je wil bewaren moeten in minder dan 2 uur van 65 ºC naar 10 ºC worden afgekoeld en daarna direct in een afgesloten bak in de koelkast worden gezet. Dit voorkomt dat ziekteverwekkende bacteriën zich in het gerecht ontwikkelen en vermenigvuldigen.

De checklist voor je koelkast

  • De ideale koelkasttemperatuur is tussen de 4 ºC en 7 ºC. Bij 4 ºC groeien bacteriën nauwelijks en bederven producten minder snel.
  • Zet nieuwe producten achter oudere producten en controleer de houdbaarheidsdatum van oudere producten
  • Heb je veel boodschappen die in de koelkast moeten zet de koelkast dan even op een standje hoger zodat alles snel afkoelt
  • Verwijder producten die niet meer houdbaar zijn meteen
  • Dek en sluit alle producten goed af om lekken en uitdroging te voorkomen
  • Zet geopende producten bovenaan
  • Zet fruit, niet gereinigde groenten, eieren, rauwe producten en te ontdooien producten onderaan
  • Laat de achterwand van de koelkast vrij
  • Als je een blikje hebt geopend bewaar de inhoud dan in een goed afgedekt schaaltje of bakje en niet in het blik (bewaar maximaal 2 dagen)

Een tip van het voedingscentrum: Bij koelkasten met draaiknoppen met verschillende standen kun je de volgende stelregel aanhouden: Bij een draaiknop met 5 standen, zet je de temperatuur op stand 3. Bij een draaiknop met 10 standen, zet je de temperatuur op stand 6.

Download hier de super handige pdf van de ideale koelkastindeling van het Voedingscentrum.

De checklist voor je vriezer

  • De temperatuur in je vriezer moet lager zijn dan 18 ºC.
  • Gebruik het diepvrieskastje in je koelkast niet voor lang te bewaren producten maar liever voor brood en ingevroren fruit voor je smoothies.
  • Laat nooit je vriezer te lang openstaan, zo voorkom je temperatuurschommelingen
  • Plaats niet te veel nog te bevriezen producten in één keer in je vriezer want dan daalt de temperatuur te veel. Je kan nog in te vriezen producten het beste verspreiden over verschillende vakken.
  • Plaats nooit warme producten in de vriezer
  • Sluit alle producten goed af voordat je het in de vriezer plaatst

Waar bewaar je groenten en fruit?

Bewaar jij je tomaten altijd in de koelkast? Dat is niet nodig! En wist je dat je citrusvruchten ook het beste buiten de koelkast kan bewaren? Hier een handig lijstje met groenten en fruit en waar je die het beste kan bewaren. Je kan het lijstje ook downloaden als PDF: Hoe bewaar je groenten en fruit 

Hoe bewaar je groenten en fruit | It's a Food Life

Houdbaarheid van voedingsmiddelen in de koelkast en vriezer

Een handig lijstje met de houdbaarheid van voedingsmiddelen in de koelkast en vriezer die je kan downloaden als PDF: Houdbaarheid van voedingsmiddelen

Houdbaarheid van voedingsmiddelen | It's a Food Life

Wat te doen bij een stroomstoring?

In de vriezer blijven producten nog wel een tijdje bevroren, zo’n 24 uur als je de vriezer zoveel mogelijk dicht laat. Zijn er veel producten ontdooid dan is het verstandig ze weg te gooien.

Zijn de bederfelijke producten in je koelkast warmer dan 7ºC? Gebruik ze dan direct. Is de temperatuur in je koelkast boven de 15 ºC? Dan kan je de bederfelijke producten het best weggooien.

Algemene tips voor het bewaren van voedingsmiddelen:

Als voedingsmiddelen in de winkel in de koelkast liggen moet je deze thuis ook in de koelkast bewaren. Als je boodschappen hebt gedaan leg de verse producten die uit de koeling komen thuis ook weer direct in de koelkast.

Dit geldt trouwens niet voor eieren. In mijn studieboeken en op verschillende websites (waaronder het Voedingscentrum) staat dat je eieren toch echt het beste in de koelkast kan bewaren. Zo blijven ze langer vers en wordt de groei van bacteriën geremd. Maar op weer andere websites lees ik dat eieren helemaal niet in de koelkast hoeven te liggen en pas na 2 weken worden beïnvloedt door bacteriën.

  • Verse vis kan je het beste dezelfde dag nog gebruiken
  • Sauzen als mosterd, ketchup, dressing moeten na openen altijd koel bewaard worden
  • Bereide gerechten kan je één maand in de vriezer bewaren
  • Droge producten zoals rijst, bloem, pasta, suiker enzovoorts bewaar je goed afgesloten op een droge donkere plek
  • Maak aangebroken producten als eerste op
  • De houdbaarheidsdatum van bederfelijke producten die langer dan een uur buiten de koelkast staan is al een dag korter geworden
  • Kliekjes kan je goed afgesloten ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren
  • Zure voedingsmiddelen (augurken en zilveruitjes) en producten op olie (feta, zongedroogde tomaten) kan je enkele weken in de koelkast bewaren
  • Aangesneden fruit en groenten kan je nog een dag in de koelkast bewaren
  • Gekochte bereide gerechten (zoals afhaalgerechten) kan je het beste dezelfde dag opeten.

Het verschil tussen THT en TGT

THT betekent ‘ten minste houdbaar tot’ en staat vaak op langer houdbare producten zoals rijst en pasta. Maar een THT-datum kan ook best op gekoelde producten zoals zuivel voorkomen. De THT-datum betekent dat de fabrikant garandeert dat het product tot ten minste deze datum van goede kwaliteit is. Maar het is vaak na die datum nog goed.

Hoe lang het dan nog goed is? Tja, dat is een kwestie van je zintuigen gebruiken. Hoe ziet het eruit? Ruikt het normaal of zit er een gek luchtje aan? Hieronder een handig lijstje met veel voorkomende producten met een THT-datum.

TGT betekent ‘te gebruiken tot’ en staat op producten die kort houdbaar zijn zoals vlees, vis, gesneden groenten en verse vruchtensappen. Producten met een TGT-datum kan je na het verstrijken van die datum beter niet meer eten.

Producten eetbaar na THT datum | It's a Food Life

Download als pdf en hang op je koelkast!

Hoe lang is alcohol houdbaar na openen?

Lang houdbaar (minimaal 3 jaar): Jenever, Korenwijn, Brandewijn, Wodka, Rum, Cognac, Whisky, Vieux, Gin

Minder lang houdbaar (minimaal 1 jaar): Berenburg, Bitters, Likeuren

Beperkt houdbaar (minder dan 1 jaar): Fruitproducten (o.a. Bessenjenever) of dranken met roomtoevoeging, zoals Baileys.

Geopende wijn:
Rode wijn: liefst binnen 2 á 3 dagen opdrinken.
Witte wijn en rosé: binnen 4 dagen opdrinken.
Ruik en proef de wijn en kijk of het nog goed is. Vaak ruik je direct of een wijn zuur is geworden en anders proef je het vrij snel.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Never stop learning.. Lees ook mijn andere keukengeheimen blogs en leer nog meer nieuwe dingen!
Keukengeheimen voor dummies (als ik)
Keukengeheimen #1

Bronnen:
milieucentraal.nlvoedingscentrum.nlgezondheid.be, mitrahoorn

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply