Raapstelen worden dan wel echte voorjaarsgroenten genoemd maar wist je dat ze een comeback maken in de zomer? In April en Mei komen ze inderdaad in het seizoen om vervolgens een korte zomerslaap te houden en in Augustus weer tevoorschijn te komen. Dat vond ik een leuk feitje! Dus de komende maanden kan je gewoon nog van raapsteeltjes genieten want ze zijn er ook nog in September en Oktober. Wat je daar dan mee moet maken? Deze maaltijdsalade met raapsteeltjes en rijst is een lekker idee, al zeg ik het zelf. Ook erg lekker voor bij de BBQ!
Nog een leuk feitje dat ik niet wist: raapstelen worden ook wel bladmoes genoemd. Weer wat geleerd! Het is een mooie lichtgroene groente met lange blaadjes en een knapperige steeltjes die je beiden kan eten. Raapstelen zijn familie van broccoli, spruitjes en bloemkool en zijn rijk aan vitamine C, K en E. Daar is je immuunsysteem blij mee! Als je ijzertekort hebt dan heb je ook een goeie aan deze blaadjes want ook ijzer is volop vertegenwoordigd.
In deze salade heb ik rauwe raapsteeltjes gebruikt maar je kan ze ook verwarmen. Eigenlijk zijn raapsteeltjes net als andere bladgroenten zoals spinazie heel divers te gebruiken. Maar ook gewoon rauw dus, lekker hoor met die knapperige steeltjes.
Oh ik ga maar door over die raapsteeltjes maar de rest van de ingrediënten zijn ook belangrijk. Zo geeft de Ras el Hanout dit gerecht een overheerlijke smaak en geur en daar passen de perzikken perfect bij. Wist je dat Ras el Hanout letterlijk ‘het beste uit de winkel’ betekent? Mooi toch! Het is een zeer populaire Marokkaanse specerijenmix en wordt veel in Noord Afrika gebruikt. En ook veel in mijn keuken.
Recept voor maaltijdsalade met raapstelen en ras el hanout rijst
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 2 grote borden (of een flinke schaal voor bij de BBQ):
150 gram zilvervliesrijst met spelt en quinoa (van lassie)
½ groentebouillontablet
1 limoen
3 el extra vierge olijfolie
1 el ras el hanout
1 bosje raapstelen
150 gram zwarte olijven, gehalveerd
100 gram fetakaas
2 perziken
Zo maak je het:
Kook de zilvervliesrijst met spelt en quinoa gaar zoals aangegeven op de verpakking in water met het groentebouillontablet.
Haal de rijst van het vuur en giet af. Laat afkoelen. Rasp de schil van de limoen en voeg bij de rijst, pers de limoen uit en roer het sap ook door de rijst. Voeg nu de olijfolie en de ras el hanout kruiden toe en mix goed door de rijst.
Was de raapsteeltjes en hak de bladeren grof en de steeltjes medium fijn. Snijd de olijven doormidden. Schil de perziken en snijd in stukjes. Verkruimel de fetakaas. Voeg alle ingrediënten bij de rijst en mix alles goed door elkaar.
* Ik was de fetakaas vergeten en had de foto’s al gemaakt voordat ik het toevoegde. Sterker nog, we hadden de halve salade al op. Maar het zoute van de fetakaas voegt echt onwijs veel smaak toe aan de salade dus gooi het er vooral bij!
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!
Dit zijn trouwens ook heerlijke salades om eens uit te proberen:
Andijviesalade met tuinbonen en feta
Thaise salade met sesam-knoflook dressing
Kisir (Turkse bulgursalade)
No Comments