Oké ik moet je iets bekennen. Ik ben geen keukenprinses. There I said it. Ik zet af en toe wel een kroontje op maar ik ben geen ‘natuurtalent’ in de keuken. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van koken en bakken en voel mij thuis tussen de pannen en pollepels. Als ik eenmaal in de flow zit is koken voor mij een soort van therapie. Hoe vaker je iets doet hoe beter je wordt. En soms kan je het jezelf makkelijker maken door je trucjes eigen te maken. Laat daar nu juist mijn nieuwe rubriek keukengeheimen over gaan: tips & tricks om het koken en bakken makkelijker te maken.
Echt koken en bakken doe ik ook eigenlijk nog helemaal niet zo lang. Ik heb altijd wel gekookt hoor, dat wel, ook tijdens mijn studententijd bestelde ik amper en kocht ik bijna nooit kant en klaar. Maar zélf koken zonder pakjes en zakjes met enkel pure ingrediënten is heel iets anders dan een wereldgerecht van knorr in elkaar flansen.
Ik ben iemand die graag leert. Maar dan ook echt leert.. uit boeken enzo. Want dát kan ik, hard blokken voor dingen. Echt talent hebben weet ik nog net zo niet. Maar dat is niet erg, sterker nog de enige manier om ergens goed in te worden is bedrevenheid en bekwaamheid. Niet eens talent. Doorzetten, elke dag weer een beetje beter worden en elke dag willen leren. Openstaan voor nieuwe dingen, nieuwsgierig zijn en oefenen, oefenen, oefenen.
Kookboeken zorgen voor inspiratie. Tijdens onze reis door Azië heb ik heel veel inspiratie opgedaan en veel geleerd. Daar is de eet- en kookcultuur ook zo anders als in Nederland. Daar zijn pakjes en zakjes bijna niet te bekennen, koken ze met verse producten en gebruiken ze kruiden en specerijen als smaakmakers.
Ik heb de afgelopen jaren heel wat uurtjes in de keuken doorgebracht en merk dat het steeds soepeler gaat. Ik herken smaken steeds beter, weet redelijk vaak welke ingrediënten goed samengaan en flans vaker zomaar wat in elkaar wat dan zomaar goed uitpakt.
Mijn geheugen is echt bagger. Ik mag dan wel goed kunnen leren ik ben echt een knuppel in het onthouden van dingen. Gelukkig schrijf ik alles op. Mijn allergrootste truc voor het koken gebeuren? Mijn blog. Want ik blog niet alleen om jullie te voorzien van info en lekkere recepten maar ook voor mezelf. Het komt serieus geregeld voor dat ik op mijn eigen blog recepten opzoek omdat ik vergeten ben hoe ik ze moest maken!
Ik vind het ook altijd leuk om trucjes te leren die het koken makkelijk maken. Dus bij deze start ik een nieuw thema op mijn blog: keukengeheimen voor dummies: tips & tricks die het koken en bakken makkelijker maken. Maar ook weetjes over bepaalde ingrediënten en voedingsmiddelen. Je vindt alle keukengeheimen onder Food Inspiratie – keukengeheimen in het menu.
Ik hoop dat het mij lukt om deze rubriek vol te houden want volgens mij heb ik er al zo’n 5 gestart waar nooit een vervolg op is gekomen. Stiekem heb ik mij oude thema ‘food facts’ als omgedoopt tot keukengeheimen. Soms zijn het uitgebreide verhalen en soms zijn het simpele maar oh zo handige tips zoals hieronder.
Ok, here we go!
5 keukengeheimen voor dummies als ik:
#1 Zet een hittebesteding bakje water in de oven bij je baksel, dat voorkomt uitdrogen van het baksel.
#2 Doe pas zout op je biefstuk wanneer het bakken bijna klaar is. Zo blijven de vleessappen beter behouden.
#3 Bewaar droge kruiden altijd op een droge, koele en donkere plek. Dus niet boven of naast je fornuis! Licht, vocht en hitte zorgen voor verlies van smaak.
#4 Gooi juist geen olie in het kokend water bij het koken van pasta. Dat zorgt er namelijk voor dat je saus minder goed aan je pasta blijft plakken.
#5 Lees eerst het HELE recept voordat je begint met koken of bakken.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Nu al meer keukengeheimen? Lees dan:
Keukengeheimen #1
Keukengeheimen #2: Pompoen
Agar Agar weetjes
No Comments